építészet : környezet : innováció

Dögcédula ihlette világháborús emlékmű

Egy átlóban kettétört dögcédula ihlette a Márkus Péter és Zsótér Ádám által elképzelt első világháborús emlékmű formáját, amelyet Hódmezővásárhelyre terveztek. Az alkotók számára kiemelkedő szereppel bírt a környezeti és térbeli illeszkedés. 

2016 decemberében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot írt ki a város I. világháború hódmezővásárhelyi emlékművének bővítésére, a hősök nevének megjelenítésére. A pályázat részeként mintegy 3000 hősi halott nevét kellett megjeleníteni, akik a monarchia keleti vagy nyugati frontján harcoltak. A pályázat helyszíne a Kossuth téren a városháza előtti területen volt, ahol egy I. világháborúra megemlékező lovas szobor található.


I. világháborús emlékmű Hódmezővásárhelyen - építész: Márkus Péter


Az általunk tervezett emlékmű kialakítása során kiemelkedő szereppel bírt a környezeti és térbeli illeszkedés. Fontosnak tartottuk, hogy a téren elhelyezkedő meglévő lovas szobor hangsúlyos, központi megjelenését az új építménnyel ne csökkentsük, annak alárendelt elemeként telepítsük azt, kiegészítve a tér eddigi szerepét. További szempont volt a meglévő közlekedő útvonalak használhatóságának megtartása és a tervezett elem térbeli illeszkedése a meglévő térhez. A fő tervezési alapelveket szem előtt tartva az emlékmű a téren áthaladó gyalogos forgalmat nem akadályozva, a közlekedő út két oldalán, a lovas szobor előtt kapott helyet.


magyarázó ábra


Az emlékmű formáját egy átlóban kettétört dögcédula ihlette, amely az elhunytak háborúban tanúsított hősiességét szimbolizálja. Az emlékmű két sötét színű, háromszög alaprajzú, a térből vertikálisan kiemelkedő vasbeton ékként jelenik meg. Hódmezővásárhelyről a keleti és a nyugati fronton is harcoltak és estek el katonák. Az ékek a háború frontjait hivatottak jelképezni és azok felé mutatnak, szemből tekintve középen a lovas szoborral. 


I. világháborús emlékmű Hódmezővásárhelyen - építész: Márkus Péter


A háromszög alaprajzú ékek belső oldalának tetejéről kis csobogóként folyik lefelé a víz. Az ékek külső oldalai körül terepbe süllyesztett lépcsők vezetnek le az emlékfal mentén, ahol a hősi halottak nevei az emlékmű peremén, bronz felületen jelennek meg. A lépcsők alatti díszvilágítás sötétedés után a neveket és az ékek mögötti teret hívatott megvilágítani. A geometrikus elemekből álló tömeg felülnézetből egy téglatestben elforgatott négyzetet alkot. 


I. világháborús emlékmű Hódmezővásárhelyen - építész: Márkus Péter


Az emlékmű külső éle szürke beton, így az emlékmű sötétebb színárnyalata miatt a hősi halottak nevei kontrasztosabban jelennek meg. Az elhaladó járókelők tekintete előtt az emlékmű bronz névtáblái fokozatosan tárulnak fel, a hangsúlyos kontraszttal odavonzva a tekintetet, megállásra, megemlékezésre buzdítják az arra járókat.

Márkus Péter

 

vélemény írásához jelentkezzen be »