építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Egy gondolattal előbb járva - AMSY Jelöléstechnika Kft. központ bővítése

Izgalmas tömeg- és formakezelés jellemzi a budaörsi műhely- és irodaházat, amelyet a jövőbeni szükséges bővítéseket is figyelembe véve tervezett Ferdinánd Árpád és Ferdinánd Csaba. Antje Baar mutatja be a több lépcsőben megvalósuló projektet.

A budapesti agglomerációs övezet nem csak az ismert, nyilvánosság által gyakran látogatott helyein ad teret a modern építészetnek, hanem a peremkerületekben és az elővárosokban is szemtanúi lehetünk újabb előremutató példák születésének.

 

látványterv 2004. - építészet: Ferdinánd és Ferdinánd
látványterv 2004. - építészet: Ferdinánd és Ferdinánd
 

 

2002-ben bízta meg a beruházó a fiatal építészeket a projekt tervezésével. A 2002 m2 nagyságú telken a terv tudatosan egyszerű és tiszta koncepcióra épül. Két hosszú, egyforma széles traktusú épülettömeg egymással ellentétes irányban eltolva egyesül, egy nagyobbrészt kétszintes épülettömeggé. A szigorú egyenes és derékszögű alaprajzi szerkesztésből egyedül az eltolt traktusok rövid homlokzati oldalának ferde végződései törnek ki, melyek elsősorban a feszültséggel teli főbejáratot, valamint a műhelybejáratot hangsúlyozzák ki.

Az eltérő szintek ferde bütüfalainak ellentétes iránya - mint építészeti elem - egyben megteremtette a bejáratok előtti nagyvonalú fedett tereket is: keleten a főbejáratot, nyugaton pedig a műhelybejáratot. Az épület két funkcionális részre osztott, műhelyterület és irodaterület, mindkét rész középfolyosóra szervezve.

 

AMSY központ 2004 - építészet: Ferdinánd és Ferdinánd, fotó: Oravecz István
AMSY központ 2004 - építészet: Ferdinánd és Ferdinánd
AMSY központ 2004 - építészet: Ferdinánd és Ferdinánd, fotó: Oravecz István
 

 

Az emeleti irodaterületen a leghangsúlyosabb a vezetői iroda a bejárat felett, melynek kiemelt helyét kívülről a nagyvonalú üvegezés is sejteti. Az egymástól eltolt két épülettömeg színében is más, ami kihangsúlyozza a tervezői alapgondolatot. Az utcai tömeg világos krém színével a hátsó tömeg erős határozott vörös színe áll szemben. A nyugati oldal hátsó bütüfalán a vörös tömeg az emeleten ráharap egy kissé a fehérre. Ez, valamint az ismétlődő vörös felületek az utcai ablakok között, és a vörös tömegben elhelyezkedő szürkésfehér raktárajtók eggyé olvasztják az ellentétes színű épülettömegeket.

Az épület jellegzetességét a bejárati rész ferde üvegfalai, a foyer nagyvonalú üvegfelületei, valamint a szépen kialakított, az üvegfalon áthatoló faburkolatú szélfogó adják. Funkcionálisan is indokolható építészeti formajáték bújik meg a hangsúlyosan megemelt előtető és a vezetői iroda ferde üvegfalának kialakítása mögött, amely azonban az épület dinamikájának is előnyére válik. Ez a játékos formai hozzáállás, az üvegfal alaprajzi ferde vonalvezetésével együtt a passzív napvédelmet is szolgálja. Jól sikerült ötlet az utcai homlokzaton elhelyezett egyedi kialakítású mozgatható tömör fa árnyékolószerkezet, mely a délelőtti közvetlen napsugárzást és a helyiség felmelegedését akadályozza meg. Az utcai ablakok vízszintes fix árnyékolói, továbbá az üvegfal felett kinyúló előtető a homlokzat fellazítását szolgálják, csakúgy mint a főbejáratnál az előreugró emelet alatti ferde oszlop.

 

Bővítés 2010 render - építészet: Ferdinánd és Ferdinánd
Bővítés 2010 render - építészet: Ferdinánd és Ferdinánd
 

 

Az alacsony építési költség imponálóan bizonyítja, hogy a költséghatékony építés szokásos építési anyagokkal, különlegesen bonyolult épületszerkezetek nélkül sem vezet szükségszerűen monoton és unalmas építészethez. Az épület szép példája annak, hogy egy ipari épület is lehet építészetileg igényes, anélkül, hogy erőltetett lenne. Az építtető építészbe helyezett bizalma kifizetődik, az épület egyben a cégről alkotott pozitív kép kialakításához is hozzájárul.

Azóta eltelt néhány év, és a fejlődés miatt szűknek bizonyul az új épület, tehát sor kerülhet a koncepcionálisan mindig is tervezett, a korábbi telepítésnél is figyelembe vett bővítésre. Ezzel az épített volumen több, mint duplájára nőhet.

Antje Baar építész, Drezda


AMSY Jelöléstechnika Kft. központ bővítése

vezető tervező: Ferdinánd Árpád, Ferdinánd Csaba
építész munkatársak:
Kovács Attila, Nemes Sándor (megépült épület)
Várhelyi Gitta, Torkos Árpád (bővítés)
szakági tervezők:
tartószerkezet: Obermayer Éva - Müller és Társa Bt.
épületgépészet: Lencsés János - Levél Kft.
épületvillamosság: Nagy Gábor - Yurosignal Kft.
környezetvédelem: Soket Tamás
kerttervezés: Zentai Katalin
vízügyi létesítmények: Ferencz Gusztáv
talajmechanika: Szabó Gyula
útterv: Grósz Krisztina - Fejéreurópa Kft.

generáltervező: Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft.

tervezés éve: megépült épület 2002-2003, bővítés 2010
kivitelezés éve: megépült épület: 2004, bővítés: 2010

beruházási ktsg: megépült épület: 250 MFt, bővítés: 260 MFt

építtető: Szöllősi Sándor ügyvezető igazgató - AMSY Jelöléstechnika Kft.
generálkivitelező: megépült épület: Dunaépszer Zrt., bővítés: nyitott

vélemény írásához jelentkezzen be »