építészet : környezet : innováció

Egy társasház "színeváltozása"

A Hőnich Henrik és Paládi-Kovács Ádám által tervezett budai társasház története felettébb tanulságos. A klasszikus háromfogatú alaprajzi elrendezéshez az építészek változatos anyag- és színhasználatú külső burkot terveztek, amely a megvalósulás során egyszerűsödött(?) le - a tervezők tudta, beleegyezése és közreműködése nélkül. No persze a terv és a valóság közötti különbség láttán nem csak esztétikai kérdések merülnek fel...

Környezeti és egyéb adottságok

A környék építészeti képe igen heterogén jelleget mutat. A sorházas beépítés egyes épületei általában megfelelnek a rendezési tervben foglaltaknak és jobbára magastetővel készültek. De van az utcában lapostetős kockaház, sőt ötszintes épület is.


Az épület funkcionális rendszere

A többlakásos épület alaprajzi rendszerét a klasszikusnak tekinthető háromfogatú elrendezés elvei szerint alakítottuk ki oly módon, hogy az általános szinteken 3-3, míg a tetőszinten 2 lakást helyeztünk el. Valamennyi lakás nappali tere-tércsoportja délre tájolt, de az ellenkező – északi - oldalon lévő szobák (szülői háló, gyerekszoba) mindegyike részesül a keleti vagy nyugati nap sugaraiból is. Ezt az erkélyek és loggiák elhelyezésével, illetve azzal értük el, hogy a tömeg tagolásánál a napfény bejutásának biztosítását alapvető kiindulási pontnak tekintettük.

 

földszinti alaprajz - budai társasház, vezető tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-Kovács Ádám
1. emeleti alaprajz - budai társasház, vezető tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-Kovács Ádám
tetőtéri alaprajz - budai társasház, vezető tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-Kovács Ádám
 


A ház gépkocsival történő megközelítésére a Galambóc utcáról nyitott, a telek keleti oldalán vezetett rámpa szolgál. Az épületben a vertikális közlekedést a kényelmes háromkarú lépcsővel tervezett lépcsőház és a lépcsőkarok által körbefogott lift szolgálja. A háromfogatú épület északi felére eső alaprajzi centrumban kialakított lépcsőházba egy öblösebb előtéren keresztül jutunk. Az ingatlan gyalogos bejáratát a Szerémi út felől nyitottuk, elválasztva ezzel egymástól a gyalogos és az autós közlekedést, ezáltal a lehető legnagyobb zöldfelület mellett  sikerült biztosítani, hogy mindhárom földszinti lakás önálló, zavartalan, közvetlen kertkapcsolattal rendelkezzék.

 

látványterv - budai társasház, vezető tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-Kovács Ádám
látványterv - budai társasház, vezető tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-Kovács Ádám
látványterv - budai társasház, vezető tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-Kovács Ádám
 

 

Az épület homlokzati formálása

A tetőtéri lakások nappali terei tágas, kedvező benapozottságú tetőteraszokra nyílnak. A teraszok védelme mobil árnyékoló szerkezetekkel oldható meg. A rendezési terv által is határozott építészeti megfogalmazást igénylő DK-i homlokzat sarokfelületének architekturális megfogalmazása karakteresebb, a tervezett hőszigetelt mellvédek előtt mohazöld színű Finnforest elemek helyezkednek el, míg a hőhídmentesített födémsávok homlokzati takarására szinterezett fémlemez burkolat készült volna, kobaltkék színben, továbbá az épület sarkán, azt hangsúlyozó, a bejárat színével megegyező vörös színű fémpenge futott volna végig.A tetőhéjalás teljes deszkázatra fektetett, szürke-oxidzöld színű korcolt fémlemez fedés. A tetőtéri lakások számára tetősíkablakok helyett ék alakú bevilágító hasábokat terveztünk, kétoldali (homlok és oldalsó) hőszigetelő üvegezésű nyílászárókkal és a tetővel azonos fémlemez borítással.

 

Galambóc utcai társasház, Budapest, tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-kovács Ádám - fotó: Zsitva Tibor
Galambóc utcai társasház, Budapest, tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-kovács Ádám - fotó: Zsitva Tibor
 
Galambóc utcai társasház, Budapest, tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-kovács Ádám - fotó: Zsitva Tibor
Galambóc utcai társasház, Budapest, tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-kovács Ádám - fotó: Zsitva Tibor
Galambóc utcai társasház, Budapest, tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-kovács Ádám - fotó: Zsitva Tibor

 

A megvalósulás

A kivitelezés során mindig adódnak a tervhez képest kisebb változtatások, eltérések. Ezek egy része sokszor szükségszerű is, de ennél a háznál nem ez történt. Habár az épületet a kivitelezőnek szerencsére nem sikerült elrontania, de a részletes és alapos kiviteli terveket - a külső homlokzati kialakításnál - sokszor csak ajánlásként kezelte. A megrendelő ehhez sajnos megfelelő asszisztenciát biztosított. Amikor az egyik tervezői művezetésünk során szembesültünk az eltérésekkel, a kivitelező csak a vállát vonogatta, hogy ezekkel a változtatásokkal a megrendelő egyetértett és ő nem tartotta szükségesnek, hogy erről a tervezőket külön értesítse, különben is kész van már, és milyen „jó lett”. Amikor az építtetőtől ezt számon kértük, a megbízó a felelősséget rögtön a lakókra tolta, azzal a felkiáltással, hogy a lakóknak ez túl színes homlokzat volt, és kérték a módosítását. Az épületben lévő lakások már szerkezetkész állapotban elkeltek, akkor egy lakónak sem volt ilyen kifogása, sőt nagyon tetszett, és üdítő színfoltnak tartották a „színes házat”. A megrendelő által biztosított „műszaki ellenőr” még rá is kontrázott azzal, hogy hozzátette: így még jobb is lett az épület. Az, hogy ez tényleg így van-e, mindenki döntse el maga.


Paládi-Kovács Ádám


Társasház, XI. kerület, Galambóc utca

Vezető tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-Kovács Ádám

Paládi-Kovács Ádám építész
Hőnich Henrik építész

Építész munkatársak: Iván Eszter, Koródi Zoltán építészek
Statika: Mantuano Tamás - POND Kft.
Épületgépészet: Bendéné Szunyogh Judit
Épületvillamosság: Gali Csaba - Gemini-Plan Kft.
Akusztika: Tan Attila - Akusztika Mérnöki Iroda
Fotó: Zsitva Tibor

Generáltervező: Paládi Építész és Mérnök Kft
Tervezés éve: 2006-2007
Kivitelezés éve: 2008-2009
Bruttó szintterület: 1200 m2
Beruházási költség: 200 millió Ft
Építtető/megbízó: Warehouse Kft.

36 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »