építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Egy Ybl villa újjászületése a Várlejtőn

Két éves előkészítés után októberben megkezdődik egy különleges terv realizálása: a Budai Vár keleti lejtőjén helyreállítják azt az érdekes terepkialakítást melyet Ybl Miklós tervezett, és ezt követően újjáépül a villa is, melyet Ybl eredetileg gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni második kormány minszterelnöke számára épített.
Az új terveket Kerényi József DLA, Kossuth- és Ybl-díjas építész készítette

Balogh István akvarellje
Két éves előkészítés után októberben megkezdődik egy különleges terv realizálása: a Budai Vár keleti lejtőjén helyreállítják azt az érdekes terepkialakítást melyet Ybl Miklós tervezett, és ezt követően újjáépül a villa is, melyet Ybl eredetileg gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni második kormány minszterelnöke számára épített. Az építkezés helyszíne a Csónak utca – Magas utca – Királylépcső által határolt terület. Az eredeti villa, mely később a báró Hatvany család birtokába került, a II. világháborúban elpusztult, helyén sokáig játszótér volt, majd a közelmúltban ásatásokat kezdtek a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) régészei az építkezés előkészítéseként.

2000. október 18-án a BTM-ben tartott sajtókonferencián jelentette be a telek tulajdonosa, a Budapanoráma Kft., hogy finanszírozásában megkezdik a környezet előkészítését, majd eredeti pompájában felépítik az Ybl villát, melyhez a terveket Kerényi József DLA, Kossuth- és Ybl-díjas építész készítette.

A villa eredetijét 1871-ben építette Ybl, közvetlenül a Várpalota, a Várkert bazár és a Várkert tervezése és építése előtt. A korabeli építészeti előírásoknak megfelelően tereprendezés előzte meg az építkezést. A nagy terepszintkülönbségek miatt igen nehéz feladattal kellett megbírkóznia, és most sem sokkal kisebb a feladat, bár természetesen nincs szükség hasonló földmennyiség megmozgatására. Viszont a tervek elkészítése során figyelembe kellett venni, hogy régészeti szempontból kiemelt jelentőségű területről van szó, ugyanis Ybl Miklós a villát az egykori törökkori védmű, az Aranybástya romjaira építette föl.

Az új terv szerint az épület alatt láthatóak lesznek majd a bástya maradványai és a szomszédos telken még új közösségi tereket is kialakítanak a terepszint alatt. A reprezentatív villa belső világán a mai igényeknek megfelelő módosításokat végeznek, és valószínűleg diplomáciai célra használják majd, de alkalmas lesz kiállításokra vagy kulturális rendezvényekre is. A beruházás tervezett költsége 600 millió forint, ami magában foglalja a beruházó tulajdonában lévő szomszédos telken felépülő 800 m2-es új pihenő- és játszópark építését is.

Balogh István akvarellje

Az illusztrációkon a villa tervéről készült festmények Balogh István építész munkái.

vélemény írásához jelentkezzen be »