építészet : környezet : innováció

Elhunyt Jan Kaplický

Elhunyt Jan Kaplický cseh születésű brit építész, a Future Systems építésziroda vezetője, akit nemzedéke egyik legjelentősebb mesterének tartottak a kritikusok és kollégái egyaránt.

Jan Kaplický, a Future Systems építésziroda vezetője 71 éves korában Prágában elhunyt. A neves építész január 14-én este lett rosszul, alig néhány órával kislánya születése után, adta hírül a cseh CTK hírügynökség.

Kaplický váratlan halála megrázta a nemzetközi építész szakmát. „Megdöbbentő és tragikus. Jan nagy építész volt, értékes kolléga és igazi jóbarát” - jelentette ki a brit Norman Foster. Paul Finch, az Architecture Review korábbi főszerkesztője szerint Kaplický „megkérdőjelezhetetlen integritású személyiség volt, aki az utolsó csepp véréig küzdött művei hibátlan megvalósulásáért. Megvolt benne az ötletgazdagság és a rajztudás ritka kombinációja. A brit építészetet gazdagító látomásos modernizmusa a ragyogó cseh modern hagyományból fakadt. A Future Systems összes alkotására jellemző természetesség még legvitatottabb projektjén is megfigyelhető. Biztos vagyok benne, hogy Cseh Nemzeti Könyvtár körüli konfliktus és az ezzel járó stressz hozzájárult korai halálához.

A RIBA aranyérmes építész, Peter Cook szerint Kaplický hírneve az idő múlásával csak növekedni fog. „Egyre többen fogják felismerni, milyen különleges tehetségű, korát meghaladó alkotó volt” - állítja.

Ken Powell építészetkritikus pótolhatatlan veszteségnek nevezte Kaplický halálát. „Különleges egyéniség és nagy gondolkodó volt. A gyakorlat világában nem érezte egészen otthon magát, mivel megelőzte a korát. Boldogtalanná tette, hogy nem értékelik eléggé a tehetségét. A Future Systems már azelőtt legendás elméleti központ volt, mielőtt bármit épített volna. Magánemberként Kaplický tudott szórakoztató társaság lenni, de nagyon pesszimista módon gondolkodott a világról és benne az építészetről, mert a valóság soha nem ért fel a várakozásaihoz és a vízióihoz. Úgy vélem, nem futotta ki teljesen a pályáját, sok ötlete maradt megvalósítatlanul.

Az 1937 április 18-án született Kaplický a prágai tavasz leverése után, 1968-ban költözött Nagy-Britanniába, ahol a Future Systems megalapítása előtt nemzedéke legjelentősebb alkotóival dolgozott együtt, többek között Norman Fosterrel, Richard Rogers-szel és Renzo Pianóval. Két legismertebb műve a birminghami Selfridges Áruház és a Lords Media Center.

 

Selfridges Áruház, Birmingham
Lords Media Center

 

Kaplický első felesége, Amanda Levete brit építész a Future Systems társalapítója.

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »