Gazdaság

Építészet a közösségépítésért

1/5

építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence

építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
1/5

építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence

Építészet a közösségépítésért
Gazdaság

Építészet a közösségépítésért

2018.07.05. 09:12

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Hartvig Lajos DLA, Demeter Nóra

Korunk építészetének egyik újkeletű fogalma a szociális fenntarthatóság, mely jegyében épül a szembeszökő látványú homlokzatáról híressé vált Green Court Residence. Az épület tervezésében megmutatkozó elv egy működő lakóközösség kialakítását tűzi ki céljául, mely egyaránt jár anyagi haszonnal és az életminőség javulásával.

”A szociális fenntarthatóság minimuma, hogy egy épület lakóközössége képes legyen a rongálódással szemben megóvni lakhelyét - tagjai tiszteljék a közös tereket, szeressenek ott élni. De jó szomszédi viszonyrendszer, barátságok is kialakulhatnak, ami nagyon sokat tud hozzáadni az életminőséghez.” – magyarázza Hartvig Lajos építésztervező.


építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
4/5
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence

 

A teljes tömböt érintő beruházás egy irodaházból, két lakóépületből és az általuk körülölelt park együtteséből áll. Már a tömbbeépítés tervezése során az volt az alapállás, hogy az épület egyfajta szociális nyitottságot kommunikáljon, és szervesen kapcsolódjon a szomszédos utcákhoz, valamint a Kassák tér körül az elmúlt tíz évben hatalmas ütemben fejlődő új városnegyedhez.

Személyesség és szociális nyitottság

”Nagyon fontos, hogy mindenki, aki egy ilyen nagy léptékű lakóingatlanhoz hazaérkezik, valamilyen személyességre találjon. Ne azt érezze, mint sok «lakótelep» esetében, hogy azt sem tudta melyik ajtón ment be. Legyen az épületnek ars poeticája, hangulata, mely megteremti azt az érzést, hogy a lakó egy különleges házba érkezett, mikor ajtaja elé lép.” – mondta Demeter Nóra belsőépítész.


építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
3/5
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence

 

Már a homlokzat kialakításánál is a látvány mellett fontos szempont volt, hogy a felület struktúrája kiadja azokat a pontokat, amelyek alapján a lakók azonosíthatják, sajátjuknak érezhetik a lakásukat. Ezt a hatást a homlokzat különleges, kétszer görbült elemei révén éri el, ami izgalmas vizuális keretet ad az épületnek.

A szociális nyitottságot kommunikálja, és az emberi kapcsolatok kialakulását szeretné segíteni a járókelők számára nyitott, az urbánus léttel kapcsolatot teremtő tömbbelső. Az udvar ennek szellemében szellős, nem húzódnak egymásra az épületek, teret adnak egy zöld, élénk növényzettel teleültetett belső térnek.

Közösségi terek

Az elképzelések között szerepel egy közösségi kert kialakítása is, ami szintén lehetőséget adhat a kapcsolatteremtésre. Az épület koncepciójának másik fontos eleme, hogy az összes függőleges közlekedő mag egy átrium mellé fog épülni. Ez az átriumos kiképzés szeretné segíteni a kapcsolatok és közösség kialakulását. Az utcáról az épületbe lépve tágas előtér fogad, ahol meg lehet állni beszélgetni egymással és a gyerekek is tudnak barátkozni.


építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
1/5
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence

 

A belsőépítészeti megoldásokban visszaköszönnek az épület tervezési alapelvei: az átriumot egy belsőépítészeti plasztika díszíti, mely a homlokzaton látható, töredezett háromszögek motívumaiból épül fel.

Az emeleti szinteket olyan vizuális elemek teszik izgalmassá, amelyek látványos tértagolást adnak, s így megtörik a folyosók monotóniáját. Ez a belsőépítészeti gesztus egyben az épület építészeti karakteréből merít. ”Ezek egyszerű gesztusok, de mégis megengedik, hogy legyen egy ritmusos és emiatt vizuálisan nem teljesen monon folyosó.” – mondta Demeter Nóra belsőépítész.


építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence
2/5
építész: Hartvig Lajos - belsőépítész: Demeter Nóra - fotó: Green Court Residence


 

Jelenleg a beruházás mélyépítési munkálatai folynak. A beruházás átadása 2019. november végén várható.

forrás: sajtóközlemény

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk