Emberek/Interjú

"Év Háza" pályázat: komoly pénzjutalom, kiállítások, rendezvények egy díj körül

1/3

az ÉV HÁZA Díj

Szoják Balázs építész

?>
az ÉV HÁZA Díj
?>
Szoják Balázs építész
?>
1/3

az ÉV HÁZA Díj

Szoják Balázs építész

Emberek/Interjú

"Év Háza" pályázat: komoly pénzjutalom, kiállítások, rendezvények egy díj körül

2008.06.17. 08:43

Cikkinfó

Szerzők:
Abonyi Anita

Építészek, alkotók:
Szoják Balázs

Vélemények:
4

Dosszié:

"A cél a szakma által példaértékűnek ítélt épültek felkutatása, közzététele és dokumentálása. Ez most nagyon hiányzik. Kicsit a magyar sporthoz hasonlít ma az építészet helyzete. Kiemelkedő egyéni teljesítmények mellett a tömegsport helyzete elkeserítő. Ez az átlag építészeti nívóról is elmondható."Szoják Balázs építésszel beszélgettünk az újraélesztett "Év Háza" pályázatról

Szoják Balázs építész
2/3
Szoják Balázs építész

Szoják Balázs építésszel azon tanakodtunk, hogy vajon milyen létjogosultsága van egy korábban népszerű, de aztán méltatlanul elfeledett hagyomány újraélesztésének. Ahogy ő maga összefoglalta, az Év Háza díj nem csupán egy verseny, pályázat: mozgalom jelleggel kiállítások és rendezvények kapcsolódnak hozzá. Többek között a tíz legjobb, díjazásra jelölt épület vesz részt a Visegrádi Négyek Építészeti kiállításán is. S hogy Balázs miért ajánlja különösen a fiatal építészeknek a pályázást, az interjúból az is kiderül.

 

Építészfórum: 1994-től több éven keresztül kiosztották az Év háza díjakat, mely hagyományteremtő szándékkal indulhatott el. Pár év kihagyás után újraindul a pályázat a te kezdeményezésedre. Miért tartottad fontosnak a díj újraélesztését?

Szoják Balázs: Már tavaly terveztük a díj újraindítását, de az előkészítés sok időt és munkát igényelt. Fontosnak tartottam, hogy szigorú szakmai elveken nyugvó, a szakmai szervezetek által támogatott ügy keretében szülessen újra ez az elismerés. Az ÉV HÁZA Díj a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai hátterével, közös szervezéssel, a Magyar Építész Kamara és a Budapesti Építész Kamara támogatásával került kiírásra.
Miért tartottam fontosnak? Egyrészt mert – bár már akkor is privát „üzemeltetésű" – az akkori viszonyokban szakmailag elfogadott és szerethető mozgalom volt, mely kifejezetten hiányzik a mostani elismerések sorából. Hiányzik, mert a lakóépületek összességében máig a legmeghatározóbb elemei az épített környezetünknek.
Hiányzik, mert az egyetlen olyan műfaj, ahol fiatal építészek is reálisan pályázhatnak megépült épülettel. És hiányzik, mert elszomorító átlagnívójú környezetünk megváltozásához, megváltoztatásához véleményem szerint a példamutatás a leghatékonyabb eszköz.

Éf.: Te magad is a díjazottak között szerepeltél korábban. Ezt az elismerést, hogyan élted meg anno? Ezt azért kérdem, mert ez volt az a díj Magyarországon, mely kizárólag szakmai szempontból osztályozta a családi házak és kis társasházak építészeit, munkáját.
SzB.:
Fiatal építészként örültem az elismeréseknek, máig kellemes emlék a díjat övező kedves és lelkes mozgolódás, szervezés és persze a díjátadás.

Éf.: Ide tartozó kérdés, hogy a családi házak és társasházak nívójáról valóban lehetne többet vitázni, nagyobb figyelmet szentelni ezek építészeinek, s valódi versenyre buzdítani őket. Ez is célotok?

SzB.: A verseny szerintem itt nem jó szó. Vagy legalábbis nem ez a fő cél. A cél inkább a szakma által példaértékűnek ítélt épültek felkutatása, közzététele és dokumentálása. Ez most nagyon hiányzik. Kicsit a magyar sporthoz hasonlít ma az építészet helyzete. Kiemelkedő egyéni teljesítmények mellett a tömegsport helyzete elkeserítő. Ez az átlag építészeti nívóról is elmondható. A szakmát népszerűsítő médiumokban fellelhető tartalom ritkán találkozik a szakma véleményével. A példaértékű házakat bemutató folyóiratok meg többnyire nem találkoznak a nagyközönséggel, pedig a továbblépéshez ez ma már nélkülözhetetlen lenne.

Éf.: Neves szakemberek kaptak helyet a zsűriben, miért vállalták ők ezt az ügyet?

SzB.: Talán azért mert ők is érzik ennek létjogosultságát és úgy gondolják ezek a célkitűzések az értékteremtés és a szakmaiság oldalán állnak. A zsűri elnöke Cságoly Ferenc DLA. A három társelnök: Kálmán Ernő A MÉSZ elnöke, Tóth Balázs építész a főtámogató képviseletében ill. jómagam. Minden évben, az adott év Ybl díjasai kapnak meghívást a testületbe. A zsűri tagja még Dr. Tóth Elek a BME Magasépítési Tanszék tanszékvezető-helyettese ill Körtvélyesi Istvánné építész, a díj korábbi kurátora. Ezúton is köszönöm nekik és az összes zsűritagnak, hogy elfogadták a MÉSZ-szel közös felkérésünket.


az ÉV HÁZA Díj
1/3
az ÉV HÁZA Díj
Éf.: Említetted nekem korábban, hogy nagyon bízol abban, hogy a versennyel a fiatal építészeket is sikerül megmozgatni... Van a kiírásban korosztályos kitétel?

SzB.: Külön kitétel nincs, de ahogy már említettem ebben a kategóriában a legnagyobb az esély fiatal alkotók munkáival találkozni és így szinte az egyetlen lehetőség őket megvalósult épületért díjazni. És ez nagyon fontos.

Éf.: Mitől más ez a díj, mint más hazai építészeti nívódíj?
SzB.:
Ez nem csupán egy díj. Mozgalom jelleggel kiállítások és rendezvények kapcsolódnak a díjhoz. A díjazásra jelölt épületeket személyesen is megtekinti a zsűri. A tíz legjobb, díjazásra jelölt épület vesz részt minden évben a Visegrádi Négyek Építészeti kiállításán. A díjakkal komoly pénzjutalom jár. Minden évben egy rendkívül nívós és az utcán is megkapható kiadványban mutatjuk be az adott év díjazott épületeit és alkotóit.

Éf.: A verseny hátteréről is mondj pár dolgot, hány díj kerül majd kiosztásra, mik lesznek a főbb döntési szempontok, ami alapján kialakul majd a végső sorrend?

SzB.: Az ÉV HÁZA díjazottjai közül egy (kategória és támogató független) Fődíjat adunk át minden évben. Családi ház kategóriában a díj fő támogatója a Wienerberger Téglaipari Zrt. díját adományozzuk. Ezen kívül a zsűri több kategóriában jutalmazhatja az épületeket. A felújítás, épületrehabilitáció (műemlék), energia és környezet tudatosság ill. fenntartható ingatlan hasznosítás kategóriában tervezünk még díjakat adományozni. Erről és minden egyéb kérdésről bővebben tájékozódhat mindenki a díj honlapján, (www.evhaza.hu) ahonnan a pontos kiírás is letölthető.

Éf.: Érdekelne, hogy vajon a vidéki szakmai élet mennyire mozdul meg egy ilyen lehetőségre, hogy látod ezt?
SzB.:
Remélem hogy minél többen pályáznak vidékről is. Egyrészt, mert a vidéken dolgozó tervezők bevonása a szakmai közéletbe – bármennyire is szükséges lenne - egyre nehezebb, másrészt az ott születő alkotások felkutatása és láthatóvá tétele is fontos feladat.

Éf.: A jelentkezési határidő július legvége, mikorra születik döntés?
SzB.:
Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztó ünnepség 2008. október 22-én lesz a MÉSZ székház Kós Károly termében.

Éf.: Lesz ebből a díjból ismét hagyomány, hogy látod, mi kell ahhoz, hogy működjön a pályázat a jövőben is?

SzB.: Mi bízunk abban hogy hosszú távon sikeres szakmai mozgalmat támasztunk fel és indítunk útjára új formában, ahol nem csak keresünk jó épületeket és díjazunk építészeket, hanem a rangos kiállítások és rendezvények, társasági események kapcsán is.
Ezúton is köszönöm a díj támogatóinak és partnerének a segítségét.

Részletek és információk a díjról: www.evhaza.hu

Vélemények (4)
Tóth Balázs
2008.07.08.
10:52

A kérdező "kizárólag szakmai szempontok" kitétele szerintem arra vonatkozott, hogy az a pályázat és a mostani is, független pályázat volt (és lesz), nem az "év panellakása", az "év laposteteje", az "év faablaka", hanem a ház egészére koncentrál, azt értékeli.

Rajki Diána
2008.07.09.
07:12

@Tóth Balázs: Véleményem szerint is érdemes bízni a neves zsűri szakmai hozzáértésében, és persze abban, hogy nem csupán olyan házakkal pályáznak, amelyek "szépek" - ez vajon szakmai szempont-e -, hanem olyanokkal, amelyek "jók" is - és ez szakmai szempont? -, azaz gazdaságosan megépíthetőek és üzemeltethetőek, jól "működnek", a lakók jól érzik benne magukat. Ez viszont nem a kiíró vagy zsűri felelőssége. Az építészet alkalmazott művészet, funkció és esztétika talán egyaránt, ha nem is mindig azonos mértékben fontos.

Hartmann György Sándor
2008.06.18.
07:06

Idézet:

 "Ezt azért kérdem, mert ez volt az a díj Magyarországon, mely kizárólag szakmai szempontból osztályozta a családi házak és kis társasházak építészeit, munkáját."

Csak az nem derül ki a pűlyázati kiírásból, hogy melyek ezek a "szakmai" szempontok.

Pedig lehet, hogy ezzel a ma oly divatos "építészteti minőség" lózungját az élethet lehetne idomítani.

Ryhe

beton
2008.06.18.
09:48

@Hartmann György Sándor: "Pedig lehet, hogy ezzel a ma oly divatos "építészteti minőség" lózungját az életheZ lehetne idomítani."

Nem, nem lehetne. Az ellenekző eset igencsak devalválná mind a díjakat, mind a dijjazókat.

(netán a csúcsmediterránok elismerésére vágysz? )

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.