építészet : környezet : innováció

Faárnyékoló és hullámzó beton – irodaház Toulouse mellett

A Studio Bellecour által tervezett látványos irodaépület-együttes nemrég készült el a Toulouse melletti Blagnacban. A Le Gallilée 11 ezer négyzetméteres kompexum egyszerű, geometrikus kocka- illetve hengertömegeit váratlan lapmetszések gazdagítják. Az épületet Nemes András mutatja be.

A két főépület megcsavart papíszalagra, vagy óriási hajólapátra, esetleg légcsavarra emlékeztető betonból készült árnyékolóelemmel kapcsolódik össze. A kanyargó hófehér fal az épületeket inkább esztétikai értelemben köti össze, bár a tervezők bio-klimatikus térárnyékolónak szánták, emellett  térhatároló jellege is van. Elsőre öncélúnak tűnő, de lendületes és mindenképpen figyelemfelkeltő megoldás, amivel az új irodaépület egyedi identitást, markáns arculatot kapott. A csavart forma arra utal, hogy ebben a régióban gyártják az Airbus repülőgépeket – nem messze található például a Toulouse Aeronautical Test Center.

 

Le Gallilée irodaház, Blagnac, Fanciaország, Tervező: Studio Bellecour, Fotó: Nicolas Borel, Quentin Jeandel
Le Gallilée irodaház, Blagnac, Fanciaország, Tervező: Studio Bellecour, Fotó: Nicolas Borel, Quentin Jeandel
Le Gallilée irodaház, Blagnac, Fanciaország, Tervező: Studio Bellecour, Fotó: Nicolas Borel, Quentin Jeandel

 
 
A komplexum másik védjegye a fából készült napvédő rácsszerkezet, amelyet a sűrű ablakosztás előtt helyeztek el. Ezek a spaletták még elegendő napfényt engednek be az épületbe, ugyanakkor forró napokon óvják az irodákat a túlzott felmelegedéstől - nem kell olyan gyakran használni a légkondicionálót. A faborítás ebben a léptékben barátságos fazont ad, részleteiben pedig nagyon igényesre sikeredett. Különösen szép, ahogyan a vízszintes árnyékolók formakövető vonalként szaladnak végig a hengerformákon. Figyelemreméltó az is, ahogy az egyik homlokzaton egy-egy ablaknál váratlanul kimarad a borítás, és az ott lekerekített fagerendák hullámzó, élő felületet képeznek a ház előtt. Eközben az architektúra feszes geometrikus következetessége mindvégig megmarad.

 
Le Gallilée irodaház, Blagnac, Fanciaország, Tervező: Studio Bellecour, Fotó: Nicolas Borel, Quentin Jeandel
Le Gallilée irodaház, Blagnac, Fanciaország, Tervező: Studio Bellecour, Fotó: Nicolas Borel, Quentin Jeandel
Le Gallilée irodaház, Blagnac, Fanciaország, Tervező: Studio Bellecour, Fotó: Nicolas Borel, Quentin Jeandel

 

A kivitelezés tartalmazza azokat a Nyugat-Európában szokásba jött zöld-ház stratégiákat, amelyek dicséretes módon csökkentik az ökológiai lábnyom negatív hatásait. A tervezői szempontok között lényegessé váltak az energiatakarékos, vízfogyasztást csökkentő és a hulladékot ésszerűen kezelő megoldások. Manapság ugyanis nemcsak építészeti szempont, hanem fontos marketingüzenet is, ha egy épület eco-friendly és bioclimatic.  Még a helyszín kiválasztása is ezeket a speciális szempontokat tükrözi. A Le Gallilée a külvárosba,  egy forgalmas közlekedési csomópont mellé épült, hogy a dolgozók lehetőleg ne saját gépkocsikujakkal közelítsék meg azt, ezzel is csökkentve  a szén-dioxod kibocsájtás mértékét a környéken.

Az épület több, egymásnak ellentmondó üzenetet hordoz. Az alapkoncepció a  nagy modernista építész-klasszikusok (Le Corbusier, Tadao Ando) átgondolt, monumentális térszervezésére emlékeztet, ugyanakkor jelen vannak a mai ingatlanfejlesztők számára vonzó blikkfangosabb építészeti gesztusok is. A kivitelezés mindenesetre valóban elsőosztályú. A korhangulatnak megfelelően zöld-házként reklámozzák, ugyanakkor a rengeteg környezetkímélő ötlet és költséghatékony stratégia ellenére  a látványelemek kissé anyagpazarlónak hatnak.
 
Nemes András

 
Fotók: Nicolas Borel, Quentin Jeandel

 
projekt neve: Le Gallilée irodaház
épülés éve: 2009-2010
megrendelő: ZAC Andromède
vezető épitész: Wilfrid Bellecour
alkotótársak: Julien Franco, Brice Kester, Damien Lamy, Sinda Tobni
hasznos terület: 11 000 m²
költségvetés: 20 millió Euro
 
generáltervező: Studio Bellecour

vélemény írásához jelentkezzen be »