Épületek/Középület

Feszített kékség

1/18

WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali

WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
1/18

WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali

Feszített kékség
Épületek/Középület

Feszített kékség

2016.02.17. 13:50

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Építészek, alkotók:
WOHA

Földrajzi hely:
Bali

Helyi és újrahasznosított anyagokból épített luxusszállót Balin az indonéz WOHA. A díjnyertes üdülőkomplexum fontosnak tartja a társadalmi és környezeti felelősségvállalást, ám emellett villáiban minden kényelmet megad vendégeinek. Bán Dávid írása.

Bali szigetének egyik délebbi csücskén, távol minden településtől a szingapúri WOHA építésziroda a fenntarthatóságot előtérbe helyező luxus üdülőt épített Alila Villas Uluwatu névvel. A Royal Institute of British Architects nemzetközi díjával kitüntetett épületcsoport megjelenése szokatlan, azok félig átlátszó, szabályos kiképzésű hasábokból, kockákból állnak össze. A laza konstrukcióban összeálló belső és külső tér egymással nagyon szoros összhangban van, lényegében egymás kiterjesztései. A falakon, a padlózaton, vagy a tetőn használt finom famunkák összeolvasztják a teljesen nyitott épületet a környezetével és a szálloda fantasztikus panorámájával: a dús vegetációval, az Indiai-óceán végtelen kékségével, vagy az úszómedencék feszes felületével.

WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
17/18
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali

A zölddel dúsan benőtt vad sziklaszirt fölé nyúló épületegyüttes kialakításánál és üzemeltetésénél nagyon komoly figyelmet fordítottak az ökológiai hatások, a környezetbe való beavatkozás minimalizálására. A komplexum ezért az indonéz üdülőhelyek közül elsőként nyerte el a Green Globe for Environmentally Sustainable Design minősítést. Az építkezés során – Indonéziában szintén elsőként – főként helyben újrahasznosítható és helyi újrahasznosított anyagokat használtak. A vízhasználatra is a magas szintű tudatosság jellemző, az úszómedencék és a – Balira jellemző vegetációt megjelenítő – zöldellő növények locsolására használt vizet a természetes módon eltárolt esővízből, illetve a víz visszaforgatásából nyerik. A szükséges energia mind megújuló forrásból és passzív napenergiából táplálkozik. Ennek része a termálmassza, a természetes légmozgatás, valamint az üvegfelületek és árnyékolók helyének pontos megtervezése. A fenntartható minősítés odaítélésekor az épület jövőbeni környezettudatos üzemeltetése mellett az etikai és társadalmi felelősségvállalás is kiemelt szempontot jelentett. Így például a szállót alapvetően zöld termékekkel látják el és nagyarányú a helyi termelők, beszállítók, termékek bevonása is.

WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
6/18
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali

A luxusüdülőkhöz képest kisebb méretű lakosztályok egymástól jól elrejtve bújnak el az üdülő területén. A 61 villaépületet mind helyben fellelhető lávakőből készített lapos tetővel fedték, ráadásul ez jó természetes hűtőhatást ér el az épületek belsejében. Ám a sziklaszirt tetejére telepített szálloda fantasztikus panorámájának ára van: komplexumnak nincs közvetlen tengerparti kapcsolata. Az üdülő elszigetelve, önmagában áll, a vendégek így nem igazán tudnak semerre elsétálni, a szálloda tengerparti magánstrandját is csak komoly gyalogtúrával lehet elérni. A telepen azonban számtalan kényelmi szolgáltatással igyekeznek mindezt kompenzálni, kezdve a csodás háttér előtt elterülő 50 méteres, feszített víztükrű medencével – amely mintha a tenger meghosszabbítása lenne a szálloda felé –, a különböző relaxációs lehetőségekig, vagy a nap 24 órájában nyitva tartó edzőteremig.

WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali
16/18
WOHA: Alila Villas Uluwatu, Bali

Az üdülőben háromféle villatípus található: a zöld telek eldugottab szegleteiben egyszobás – főleg a nászutasokra gondolva –, saját medencével, valamint két- és háromszobás épületek a családok részére. Minden villához egy-egy félig zárt pihenőterasz tartozik, amely faanyagát felszedett vasúti talpfák adják. Minden, egyedien kialakított villában el lehet bújni, kellő távolságban és védettségben lehetünk a közösségi terektől, amelyeket szintén úgy alakítottak ki, hogy a vendégek sose érezzék magukat zsúfoltságban.

Bán Dávid

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk