Közélet, hírek

Földhasználati jog a Rác fürdő mélygarázs és sikló projektjéhez

2004.02.16. 15:22

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

A Fővárosi Közgyűlés 2002 májusában a városvezetés mellett négy ellenzéki képviselő egyetértésével járult hozzá a 60 szobás szállodaépítést is tartalmazó fürdőrekonstrukcióhoz.

Egyetértett a Főpolgármesteri Kabinet azzal, hogy a Rác fürdő rekonstrukcióhoz kapcsolódó mintegy 1,5 milliárd forintos mélygarázs-építés, valamint a Gellért-hegyre vezető sikló projekt beruházója 50 év alatt 326 millió forintért megszerezhesse a földhasználati jogot - közölték a vezetői értekezlet résztvevői.

Bőhm András, az SZDSZ és Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője elmondta, hogy a múlt havi kabinettárgyalást követő egyeztetések után a beruházó Rác Nosztalgia Kft. vállalta, hogy az első tíz évben havi 300 ezer, a következő 40 évben pedig 605 ezer forintot fizet a földhasználati jogért. A díjat terhelő 81 millió forintos áfát a kft. az első részlettel együtt előre megfizeti a fővárosnak.

A kabinet által a Fővárosi Közgyűlésnek a február végén tárgyalásra javasolt előterjesztés egyebek közt rögzíti, hogy az üzleti terv alapján tíz év alatt megtérülést vár a beruházó cég. A hitelek visszafizetése után az eredményből közvetetten részesülne a fővárosi önkormányzat is, mivel a beruházó kft.-nek 25 százalékos tulajdonosa az önkormányzat gyógyfürdő részvénytársasága. Becslések szerint évente tízmillió forintos nagyságú bevételhez jutna az rt.

A közgyűlés elé kerülő megállapodás-tervezet tartalmazza azt is, hogy a garázs közforgalmú parkolóként, a sikló pedig közforgalmú közlekedési eszközként működne, az év minden napján 24 órán át. A parkolás árát, illetve a sikló használatának díját a beruházó a létesítmények közforgalmi jellegének, a piaci körülményeknek és a gazdasági ésszerűségnek a figyelembevételével határozza majd meg.

A Rác fürdőtől a Gellért-hegyi Citadelláig haladó sikló óránként 672 utast tud majd szállítani. A fürdő mellett 11 busz és 78 személygépkocsi számára létesülnek kétszintes garázs.

Ez az újabb előterjesztés a főpolgármester kabinetirodájának észrevétele szerint a városvezetés által tárgyalt januári javaslatnál előnytelenebb a fővárosnak. A korábbiak alapján korlátlan ideig fizette volna a kft. a földhasználati díjat, amelynek összege is csökkent. A januári javaslatban még az szerepelt, hogy a cég tíz év után korlátlan ideig havi 700 ezer forintot, most pedig csak 605 ezer forintot fizetne.

A kabinetiroda jelzi azt is, hogy a városháza különböző ügyosztályai által esetenként már egy évvel ezelőtt megfogalmazott felvetésekre semmilyen reagálás nincs a közgyűlés elé kerülő anyagban. Így például nincs válasz arra a hivatali álláspontra, miszerint a Gellért-hegy és a Tabán várható környezeti kára miatt környezetvédelmi hatástanulmányra volna szükség. A hivatali szakemberek jelezték azt is, hogy kevésnek tartják a buszférőhelyet. Szorgalmazták egy forgalomtechnikai felmérés elkészítését, és aggályokat fogalmaztak meg amiatt, hogy a mélygarázs benyúlna az Erzsébet híd pilonjai alá.

A Fővárosi Közgyűlés 2002 májusában a városvezetés mellett négy ellenzéki képviselő egyetértésével járult hozzá a 60 szobás szállodaépítést is tartalmazó fürdőrekonstrukcióhoz. Ennek elősegítésére 1,2 milliárd forinttal megemelték a főváros gyógyfürdő társaságának alaptőkéjét úgy, hogy a Rác fürdő térségében lévő földet az rt.-be apportálták. A beruházó által ekkor jelzett ötmilliárd forint körüli rekonstrukciós összeg időközben 7 milliárd forintra nőtt. (MTI)

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk