építészet : környezet : innováció

Friss színek a Balatonnál - a Bercsényi strand fejlesztése Balatonakarattyán

A főváros felől érkezők először itt pillanthatják meg a Balatont. Ha megvalósul a helyi önkormányzat által finanszírozott balatonakarattyai Bercsényi Strand fejlesztése Szécsi Zoltán tervezésében, a tó semmivel össze nem téveszthető színe mellé új, markáns színfoltok kerülnek.

„A balatonakarattyai strandrekonstrukciót talán a közeljövőben megkezdik. A Ruttkay Gyula tervezte régi strandépület területfoglaló karakterét elfogadtuk, és értékes alapvetésnek tartjuk, és azt, mintegy továbbépítve, az emeleti szinten egy új elemmel láttuk el, amely a régiről (talapzatáról) mintegy lemozdulva új főbejárati pontot jelöl ki. Az új emeleti pavilonba elegáns éttermet terveztünk, amely fő funkcióján túlmenően a közösségi aktivitásnak is helyet biztosíthat. A főbejárat új szerkezeti tengelyét egy hosszú stég jelöli ki, amely a vízbe fúródik, és ezzel a gesztussal egyúttal egy új, súlyozott területfölosztást is elindítottunk. Szauna házakkal, családi plázs - öböllel bővül a hagyományos strandzóna, mellette lesznek a hangos tevékenységek: a színpad, a klub, a sport területei. A központi balatoni Tervtanács dicsérte az új koncepciót, példa értékűnek aposztrofálta azt. Remélem, lesz olyan szerencsénk, hogy - az Önkormányzattal karöltve - megvalósíthassuk elképzeléseinket.”
(Részlet a Magyar Építészkamara hivatalos honlapján 2009. december 2-án megjelent interjúból.
www.mek.hu > Építész Arcok - Sorsok. Szécsi Zoltán DLA)

 

 
Bercsényi strand fejlesztése - meglévő állapot helyszínrajz
Bercsényi strand fejlesztése - tervezett helyszínrajz
Bercsényi strand fejlesztése - területhasznosítás
 
Bercsényi strand fejlesztése - vezető tervező: Szécsi Zoltán
Bercsényi strand fejlesztése - vezető tervező: Szécsi Zoltán

 

Előzmények, adottságok
A Bercsényi strand jelenlegi formájában az 1970-es évek elején készült komplex tervek első ütemének megfelelően épült ki, a Budapestről az északi Balaton partra való megérkezés stratégiai jelentőségének megfelelő igényes, és ambiciózus területfejlesztési elvek szerint (noha túlzó, és szakmailag sem kellően megalapozott kapacitásadatokkal). Ehhez a további ütemekben többek között előirányozták a parti terület megnövelését, a műszaki és funkcionális infrastruktúra (parkolók, közúti infrastruktúra és parkolók) megfelelő kiépítését is, ami azonban csak terv maradt.

A strand legértékesebb adottsága a balatoni környezetben is egyedülállóan karakteres táji beágyazottsága. A dús lombú fákkal fedett parti zöldterület, a szép ívű partvonal, a felettük magasodó löszpartok által térben határolt és védett mikrovilág páratlan táji-természeti egység. A löszpartokról a strand területére történő rálátás miatt nagyon fontos a madártávlati kép szépségének a megőrzése, ami az új épített elemek felülnézetének visszafogott, a természeti egységet meg nem bontó kialakítását igényli. A közel 2,4 hektáros területen az elburjánzott fás-cserjés növényzet mára szinte összefüggő lombos, árnyékoló zöld tömeget alkot, a strand pihenőfelületeinek a rovására. A közterületi oldalon a Főépület bejáratát kísérő kertépítészeti alakzatok gondozatlanok. A partvonal műszaki állapota ugyan megnyugtató, ugyanakkor profilja, anyaga és megjelenése a humán használat korszerű igényeit nem képes kielégíteni.

 

Bercsényi strand fejlesztése, főépület - vezető tervező: Szécsi Zoltán
Bercsényi strand fejlesztése, főépület - vezető tervező: Szécsi Zoltán
Bercsényi strand fejlesztése, főépület - vezető tervező: Szécsi Zoltán
 

 

A meglévő épületállomány az elmúlt évtizedek alatt fizikailag leromlott, a rendszeres felújítás és karbantartás hiányában. Meg kell azonban különböztetnünk a funkció és karakter szempontjából a strand Főépületét, és a telekhatár mentén húzódó, építészetileg értéktelen, zavaros hatású vendéglátó-szolgáltató építményeket. A Főépület alapterületének kevesebb, mint a fele szolgálja eredeti funkciója szerint a strandot látogató közönség öltőző egységeit, fennmaradó része pedig a jelen pillanatban nagyrészt üres és kihasználatlan. A Főépületet építészeti-szerkezeti alapállásában megtartandónak, felújíthatónak ítéljük meg, és átépítéssel, funkcióváltással, értéknövelő beavatkozással a jövőre nézve is életképesnek tartjuk. A spontán módon elszaporodott egyéb építmények a strand egységes, igényes rendezését akadályozzák. Fizikai létükkel a továbbiakban nem számoltunk, funkcióikat a Főépületbe kívánjuk integrálni.

 

Bercsényi strand fejlesztése, főépület - vezető tervező: Szécsi Zoltán
Bercsényi strand fejlesztése, főépület - vezető tervező: Szécsi Zoltán
Bercsényi strand fejlesztése, főépület - vezető tervező: Szécsi Zoltán
 

 

A megújítás építészeti koncepciója, az értékmegőrzés és az aktuális fejlesztés szempontjai, prioritásai

  • A meglévő értékes környezeti, építészeti, funkcionális elemek megőrzése és az új koncepcióba való organikus beépítése.
  • A strand továbbélése szempontjából fontos mennyiségi tényezők reáliás behatárolása. A fölszabaduló kapacitások újrahasznosításánál a hangsúlyt a minőség érdekében történő változtatásokra koncentrálni.
  • A szabad vízfelület melletti strandolási szokásokban, és a közönség igényeinek körében az utóbbi évtizedekben végbement változások figyelembe vételével kialakítani a zöldterület differenciált használatának lehetőségét a különböző korosztályok számára. Biztosítani a strand területének a legkülönfélébb rekreációs tevékenységek céljára való alkalmasságát, szerkezeti tagolását.
  • A mai igényeknek megfelelő, sokszínű szolgáltatást nyújtó funkciók befogadására alkalmassá tenni a Főépületet.
  • A létesítmény a szűken vett strandi szezonon túl is biztosítson az állandó lakó- és üdülőközösség számára érdemi érdeklődésre számot tartó szolgáltatásokat. A szezonális használatot meghaladó kihasználtság gazdaságosabb üzemeltetést, és végső soron az egész együttes fizikai és erkölcsi kondíciójának szinten tartását szolgálja.

A tervezett új helyszínrajzi struktúra
A strand felületét nyolc fő zónára osztottuk. E zónákhoz jól elkülöníthető funkcionális karaktereket társítottunk, az alábbi felsorolás szerint:

 

Bercsényi strand fejlesztése - kertészet
 

 

I. zóna: A főbejárat előtti közterületi térség zónája (főbejárati előtér).
Elemei: meglévő - fölújított zöldfelület rendszer, kapcsolódó új zöldfelületi rendszer, díszburkolatos találka tér, új díszburkolatos főbejárat, térplasztika.

II. zóna: A Főépület és környezete.

  • A Főépület új funkcionális elemei: a földszinten új főbejárat jegypénztárpénztárakkal, iroda (üzemeltetés), üzletek (kereskedelem), a vendéglátás terei kiszolgálóhelyiségeikkel, a közönség kiszolgálóterei (WC-mosdók, öltözők, stb.), főzőkonyha és kiszolgáló terei, az emeleten pedig étterem / különterem melegítőkonyhával, bár / kávézó, fogyasztó terasz, napozó terasz.
  • A Főépület környezetének elemei: rendezvénytér (tánc, zene, koncert, szabadtéri mozi, stb.) és annak technológiai kiszolgálása (a Főépület emeleti szintjén).

A hetvenes évek elején emelt Főépület korának jellegzetes vasbeton-architektúráját reprezentálja. A megújuló épület nagyvonalú alap-karakterét az átépítés során is meg kívánjuk őrizni. Ennek megfelelően igyekeztünk a bővítés - ráépítés építészeti hangvételét meghatározni: törekedtünk a könnyed, elegáns, áttetsző és légies megjelenésre, a korszerű, igényes anyaghasználatra, amely esztétikai felfogásában hangsúlyos ellenpontját képezheti a főépület robusztus, alépítmény-jellegű földszintjének. Az emeleti rész beépítésének a mértékét a megbízói igényekhez igazítottuk. Az új emeleti beépítés a mostani, könnyűszerkezetes pavilon-rendszer alaprajzi lefedettségét közelíti, ám attól egy markáns mozdulattal délkeleti irányban, a főépület hossztengelyének irányával párhuzamosan kimozdul, és új elemmel gazdagítja a tömegkompozíciót: kétszintes kapuzatot képezve jelöli ki a strand új főbejárati pontját.

 

Bercsényi strand fejlesztése, főépület - vezető tervező: Szécsi Zoltán
Bercsényi strand fejlesztése, főépület - vezető tervező: Szécsi Zoltán
Bercsényi strand fejlesztése, főépület - vezető tervező: Szécsi Zoltán
 

 

A ráépítés acél tartószerkezeti keretei a főépület szélső szerkezeti raszter-hálójára illeszkednek. A kereteken átfektetett hidegtető mintegy zöldfelületi szőnyegként vonul végig az emeleti beépítés (és a főbejárati kapuzat) fölött. Alatta építjük meg, mint ház a házban, az éttermi fogyasztó tér, és a többfunkciós különterem transzparens üvegdobozát. Az így létrejövő kéthéjú tető hő technikai szempontból igen kedvező szerkezeti kialakítást eredményez.

A hidegtető az éttermi dobozon túlnyúlik, és fedett-nyitott, árnyékolt teraszt jelöl ki a „taton”, azaz a főépület emeleti részén.

III. zóna: A szervezett sportok zónája
Elemei: fejépület /támfalépület (benne közönség WC-mosdók, öltözők, szertárak-raktárak), lelátó, sportpályák (strand röplabda, tollaslabda, stb.)

A támfalépület a sportolók és az edzők bírók öltözőit, valamint a közönséget kiszolgáló kétnemű WC-mosdó helyiséget és raktártereket foglal magában. Mindezeken fölül itt nyernek elhelyezést a IV. Zóna medencéinek vízgépészeti terei is.

IV. zóna: Aktív zóna
Elemei: szabadtéri vízmedence I., szabadtéri vízmedence II. a téliesített használat lehetőségével, fejépület (közönség WC-mosdók, öltözők, úszómester, elsősegély), szauna házak, óriáscsúszdák.

 

 
Bercsényi strand fejlesztése - aktív zóna
Bercsényi strand fejlesztése - aktív zóna
Bercsényi strand fejlesztése - aktív zóna

 

A téli használatot is lehetővé tevő vízmedencét befoglaló épület markáns, új objektum: a partvonallal párhuzamos, épített, erős horizontális karakterű „keretként” áll a strand területén, amely képkivágásával karakteres nézetet nyit a Balatoni panorámára. A hosszoldalak menti térzárás teljes transzparenciája e nyitás jegyében élénk kontrasztot alkot a keret tömörségével, amely télen a zárt teret biztosítja, nyáron – állandósága okán – árnyékolja a medence felületét és annak közvetlen környezetét. A kiszolgáló terek (öltözők, vizes helyiségek, stb.) a keret alá, harántirányba (tehát a partvonalra merőlegesen) beállított szerelt könnyűszerkezetes dobozok. A haránt irányú keretlábak és a dobozok között természetesen kialakuló terület nyújt teret a ruhaváltás funkciójának, a szükséges bútorzattal (zárható szekrények, öltözőkabinok) ellátva. A keret tetején kialakított panoráma tetőkert napozóteraszként mintegy pótolja fölhasznált zöldfelületet. Ugyanitt helyezkedik el a légtechnikai tér, és a kazánház is. A fedett medence befoglaló mérete 8,00 x 16,00 méter, mélysége 1,80 méter. A külső medencék egyike, a pancsoló medence ennél kis mértékben (mintegy 50%-kal) nagyobb, ide érkeznek az óriáscsúszdák is. A vízgépészet terei (kiegyenlítő tartályok, vegyszerraktárak, szűrők, stb.) a Sport Zóna támfal épületében helyezkednek el.

V. zóna: Pihenő zóna
Elemei: gyepesített felületek, napozó stégek, szauna-házak.

 

Bercsényi strand fejlesztése - szaunaházak
Bercsényi strand fejlesztése - szaunaházak
Bercsényi strand fejlesztése - szaunaházak
 

 

VI. zóna: Strandsportok zónája
Elemei: kerti sakk, teke, lengő teke.

VII. zóna: Klub zóna
Elemei: fejépület (előirányzat: 150 m2), közönség WC-mosdók, büfé, szertár-raktár, klub-zóna főbejárat, lábtenisz pálya (opcionális).

A fejépület tömegkompozíciója két vasbeton szerkezetű keretelem összemetsződéséből eredeztethető. Ezen fekvő hasábok egymással hierarchikus kapcsolatban állnak. Alá – fölérendeltségük funkcionális megkülönböztetésüket, és az épületegyüttes helyszínrajzi pozíciójából eredő építészeti – funkcionális hangsúlyok megjelölésének jegyében fogant (Klub – zóna főbejárat, jegyváltás, a közönséget kiszolgáló vizesblokkok, büfé – fogyasztótér, stb.). A vasbeton keretek alá berendezett tereket szerelt, színes faburkolatú térzárással, avagy teljes átláthatóságot biztosító üveg függönyfal szerkezettel láttuk el. A keretek fölső térzárását speciális (külső felületén kezelt) magbeton szerkezettel irányoztuk elő, amely nem igényel csapadékvédelmet. Ennek további részletekbe menő kidolgozása a későbbi tervfázisokban történhet meg.

 

Bercsényi strand fejlesztése - klub
Bercsényi strand fejlesztése - klub
Bercsényi strand fejlesztése - klub
 

 

A területegység új épített elem – típusa a könnyűszerkezetes, színes faburkolattal ellátott szauna-ház, amely mintegy 6,00 x 6,00 méteres befoglaló mérettel készül. A tervezett objektumot kiegészíti, ahhoz mintegy hozzáízesülve a pihenő – napozó szabadtéri terasz objektuma. Mindkettő padlószintje mintegy ötven centiméterrel emelkedik a rendezett terepszint fölé.

 

Bercsényi strand fejlesztése - kertészet
Bercsényi strand fejlesztése - kertészet
 

 

VIII. zóna: Családi zóna
Elemei: plázs, gyermekjátszó, napozó stégek, gyepfelületek.

Szécsi Zoltán, DLA


Balatonakarattya, Bercsényi Strand megújítása - fejlesztése I.-II. ütem

vezető tervező: Szécsi Zoltán DLA - ESP'63-67 Építésziroda Bt. I-II. ütem
építész tervezők:
Ruttkay Gyula, Váncza László (Váncza Művek Bt.) - I. ütem
építész munkatársak: Moharos István, Molnár Kristóf Dávid - I-II. ütem,
Ötvös Krisztián
(Váncza Művek Bt.), Mosonyi Robin - I. ütem,
Varga Balázs, 
- II. ütem
táj- és kertépítészet: Vincze Attila (Pagony Táj- és Kertépítész Kft.)

tervezés éve: 2009
bruttó szintterület: 3000 m2
építtető: Balatonkenese Nagyközség Önkormányzata

 

vélemény írásához jelentkezzen be »