építészet : környezet : innováció

Függőleges Erdő Milánóban

20.000 négyzetméternyi erdő: azaz 480 nagyobb, 300 kisebb fa, 10.000 tő évelő és talajtakaró növény, madarak és rovarok lakóhelye - mindez Milánóban, két tornyon valósult meg. A Boeri Studio igazi vertikális paradicsomot tervezett, mely nem csak kellemes látvány, de hasznos is. 

A “Függőleges Erdő” (il Bosco Verticale) első megvalósult példáját novemberben Milánóban, a Porta Nuova Isola területén, a Hines Italia által vezetett széleskörű felújítási projekt részeként avatták fel. 

A két, egyenként 80 és 112 magas toronyból álló Milánó Függőleges Erdő 480 nagy és közepes, illetve 300 kisebb méretű fának, 11 000 tő évelő és talajtakaró növénynek, valamint 5 000 cserjének nyújt otthont. Ez mintegy 20 000 m2–nyi erdőnek és aljnövényzetnek felel meg – 1 500 m2 városi felszín felett.

A Függőleges Erdő építészeti koncepciója a városi környezet felületeinek hagyományos anyagait a levelek színgazdagságára cseréli le. A bio-építész a növényzetből álló függöny segítségével megfelelő mikroklímát alkot, szűri a napfényt, illetve elutasítja általa a környezeti fenntarthatóság szűken vett technológiai és mechanikai megközelítését.


Bosco Verticale - fotó: Paolo Rosselli


Biológiai élőhelyek

A Függőleges Erdő fokozza a biodiverzitást. Olyan városi ökoszisztéma kialakulását segíti elő, ahol a különböző növénytípusok által teremtett függőleges környezet lehatárolódik, ugyanakkor a meglévő hálózaton belül működik, valamint a madarak és rovarok lakóhelyeként képes szolgálni (egy kezdeti becslés szerint madarak és lepkék 1 600 példányának adva otthont). Ily módon spontán tényezőként van jelen a város növény- és állatvilágának repopulációjában.

Csillapítás

A Függőleges Erdő egy sajátos mikroklíma felépítéséhez járul hozzá, emellett szűri a városi környezetben jelenlévő szállóport. A növények változatossága segít a mikroklíma kialakításában, amely növeli a páratartalmat, elnyeli a CO2-t és a szállópor részecskéket, oxigént termel, valamint védelmet nyújt a sugárzás és zajterhelés ellen.


Bosco Verticale - forrás: AGC Glass Europe copyright


Terjeszkedés gátlása

A Függőleges Erdő egy olyan terjeszkedést gátló módszer, amely segít szabályozni és csökkenteni a város elterülését. Városi sűrűség szempontjából mindkét torony nagyjából 50 000 m2-nyi családi házas külvárosi területnek felel meg, ezzel hozzájárul a terjeszkedés kontrollálásához és megfékezéséhez.

Fák

A homlokzatok tájolásának és magasságának megfelelő fajtaválasztás és azok eloszlása a botanikusokból és etológusokból álló csoport párhuzamosan végzett, három évnyi vizsgálatainak eredménye. Az épületen felhasznált növényeket faiskolában nevelték elő annak érdekében, hogy hasonló körülményekhez szokjanak hozzá, mint amilyenekkel az erkélyeken találkoznak majd.


Bosco Verticale



Változó homlokzatok

A Függőleges Erdő a város folyton változó jelképe, melynek színei az évszakoktól és a beültetett növények eltérő jellegétől függően mindig más és más látványt nyújtanak. Ez Milánó lakosságának egy állandóan cserélődő városképet kínál.

Üzemeltetés

A növények ültetőládáinak karbantartása éppúgy a társasház feladata, mint az egyes ládákra meghatározott zöldfelület és növényzet cseréje, azok számának fenntartása.

Hidratáció és öntözőrendszer

A mikro-meteorológiai vizsgálatok nyomán az öntözési követelmények számítását az éghajlati jellemzők vizsgálatával végezték, és minden homlokzat kitettségének, illetve a növényzet szintenkénti eloszlásának függvényében differenciálták. 



Bosco Verticale - fotó: Paolo Rosselli



Nemzetközi Toronyház Díjas a Bosco Verticale

Amikor a természet az építészeti üveggel találkozik

A Boeri Studio (Milánó) építészei nyerték a 2014-es Nemzetközi Toronyház Díjat a Bosco Verticale munkájukkal: két lakótorony épület, ahogy a projekt neve is mutatja, “függőleges erdővel”, melyet a homlokzatba integráltak. Ennek a két téglalap alakú toronynak –az egyik 87méter a másik 119méter magas- a terszai és balkonjai otthonai 800fának és egész sereg további növénynek, lenyűgözően keverve a természetet a városi építészettel. A növények és a fák elnyelik a port, átalakítják a CO2 gázt oxigénné és megvédik a lakásokat naptól és zajtól. A tornyok energia egyensúlyát tovább növeli a mintegy 10,000m2-nyi AGC napvédő üvegeinek (ipasol neutral 73/42, ipasol neutral 48/27 és Stopray Vision-36T) használata a homlokzaton: ezek a nagy teljesítményű üvegtermékek kiváló védelmet nyújtanak a nyári túlmelegedés ellen, míg a fény szabadon áramlik az épület összes terében.

A Bosco Verticale Milánó északi részén, a Porta Nuova parkban épült, a “Metrobosco” város újjászületési program részeként. A Metrobosco célja Milánó városi területének környezetbarát módon való bővítése – eddig megközelítően 7,700m2 új zöld terület jött létre a városban. A két lakótorony épülete is ezen programba tartozik: a 19 (Torony D) és 27 (Torony E) emeletei hatalmas teret kínál 113 különböző méretű lakásnak.


Bosco Verticale - fotó: Paolo Rosselli


A tornyok éppoly feltűnőek, mint amilyen innovatívak. A szintek az épület gerince körül szabálytalan mintában helyezkednek el, ezáltal a teraszok és balkonok asszimetrikusan kiugranak a homlokzatból, 8,900m2 felületet kínálva a lakóknak napozáshoz és kikapcsolódáshoz a majdnem egy hektárnyi “függőleges erdő” kellős közepén.

Az AGC 10,000 m2-nyi napvédő üvegei biztosítják, hogy a hőmérséklet az épület belsejében optimális maradjon minden évszakban. Különböző napvédő üvegtípusokat építettek be attól függően, hogy az épület homlokzatai milyen irányba néznek, mely üvegek megfeleltek a hőszigetelési és fényáteresztési kívánalmaknak. Ipasol neutral 73/42 naptényezője 42%, míg kitűnő fényáteresztésével 73% a legtöbb fényt engedi be az épületbe. Ahol ennél valamivel több naphő elleni védelemre van szükség, ott az, ipasol neutral 48/27 a megoldás. Köszönhetően alacsony naptényezőjének 27%, az üveghomlokzat mögötti tér sohasem melegszik túl, még kánikulában sem, ezáltal kímélhetjük a légkondicionálásra fordított költségeinket. És mégis az üveg 48%-os fényáteresztése megőrzi a fény-orientált homlokzati dizájnt. Stopray Vision-36T maximális napvédelmet kínál a déli homlokzaton: extrém alacsony naptényezőjével 22% és 33%-os fényáteresztésével. Kiváló hőszigetelési értékével Ug = 0.9 W/(m²K), az üveg hatékony védelmet nyújt a téli hőveszteség elkerüléséhez.


Bosco Verticale - AGC Glass Europe copyright


Projekt részletek 
Bosco Verticale, Milan
Cím: Via de Castilla Gaetano, 
20124 Milan 
Tulajdonos: Hines Italia SGR S. p. A. 
Építész: Boeri Studio, Milan 
Homlokzati tervezés: CNS, Milan 
Fémszerkezet: Nuova Allwork, Bagnolo Cremasco 
Üvegtípusok: ipasol neutral 73/42, ipasol neutral 48/27, Stopray Vision-36T
Üvegfeldolgozó: AGC Interpane Plattling

forrás: AGC

 



1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »