építészet : környezet : innováció

Funkcionalitás és kényelem - szálloda terve a Paulay Ede utcában

A feladat irodaháznak indult, végül igényes belvárosi szállodát kellett kialakítaniuk a tervezőknek a Terézváros szívében álló régi házban. A szűkös adottságok a funkciók komplex megfogalmazását és a racionális elrendezést inspirálták. A belső tereket Kolba Mihály építész és Veréb Csaba belsőépítész fogalmazta újra, a kortárs tendenciákhoz igazodó hangulatban. Az átalakítás a közeljövőben várhatóan elkezdődik.

Előzmények

A Paulay Ede utcai épületet az 1980-as évek végén alakították át irodaházzá, akkor készült a fényképeken látható - építészettörténeti szempontból is értelmezhetetlen -, ablak körüli díszítésekkel ellátott utcai homlokzat. A kiürült irodaházból a tulajdonos egy modern belvárosi irodaházat szeretett volna kialakítani. 2009-ben részben elkészítettük ennek a kiviteli terveit, illetve - a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal konzultálva - a homlokzat átalakítás és -felújítás ügyében engedélyezési terv alapján átépült az utcai homlokzat. Megbízónk 2009 végén úgy döntött, hogy inkább 3-4 csillagos szállodává alakítja át a belvárosi épületet, emiatt az utcai homlokzat földszinti részének átépítése félbemaradt, a belső homlokzatok és a tető felújítása befejeződött, így a ház az új funkció kialakítására készen áll.     

 

Homlokzat átalakítás, felújítás előtti utcakép.
Homlokzat átalakítás, felújítás előtti utcakép
Homlokzat átalakítás, felújítás előtti utcakép
 

 

Építészeti koncepció

Az épületről 2007-ben Bor Ferenc készített tudományos dokumentációt, amely részletesen tárgyalja az épület történetét. A Terézvárosi Vigalmi Negyed – Liszt Ferenc tér, a Pesti Broadway – a Nagymező utca és az Andrássy út közelsége nagyon kedvező helyszín egy közepes kategóriájú szálloda kialakításához.

Tervünkben a meglévő liftet elbontjuk, megszüntetjük, helyette a szállodai funkciónak megfelelően új helyre kerül két lift. A Paulay Ede utcai, 2009-ben felújított homlokzat földszinti részén kismértékű átalakítás szükséges. Megváltozik a reklámfelületek kialakítása, a tervezett szállodabejárat felett megjelenik egy kisméretű előtető. A belső udvarban a meglévő kerítés helyére egy ugyanolyan magasságú vasbeton kerítés készül, melynek belső oldalát kőburkolattal borítjuk, egy részén pedig a kertészeti tervek szerint vízesés-architektúra készül.

 

Ablak körüli új díszítő elem. Vezető tervező: Kolba Mihály
Homlokzat. Vezető tervező: Kolba Mihály
 

 

A földszinti funkciók egy acélszerkezetű üvegpavilonnal bővülnek, amely zöldtetővel kapcsolódik a házhoz. Az udvari szárny felső része bővítésre kerül, az előírt szintterületi mutatót és a megszabott építmény magasságot figyelembe véve. A belső homlokzat lábazati, illetve hátsó részére ugyanaz a kőburkolat kerül, amelyet a kerítés belső részénél használunk (60x15 cm méretű, 5 cm vastag, rabichálóra ragasztott kőpanelek). A belső udvari függőfolyosóból átalakított, erkéllyel rendelkező szobák homlokzata vakolt lesz, a szobákat különálló, színes panelszerkezet választja majd el, a korlát pedig Plexiglas szerkezetből készül. A kétszintes tetőszinti bővítmény Trespa burkolatot kap, a legfelső szinten pedig nagy teraszok alakulnak ki. A tetőre helyezett gépészeti berendezéseket akusztikus fal veszi majd körül. A belső szárny alacsony hajlásszögű teteje fémlemez héjalást kap, az utca felé megtartjuk a meglévő tetőfedést.

 

Belső udvar, meglévő állapot.
Szálloda belsőudvar, vázlatterv. Vezető tervező: Kolba Mihály
Belső udvar, vázlatterv. Vezető tervező: Kolba Mihály
 

 

Belsőépítészeti koncepció

A belsőépítészeti tervezés során az alapvető szempontokat a funkcionalitás és kényelem jelentette, mivel viszonylag kis alapterületen kell egy bonyolult működésű rendszert megtervezni, ahol a legkülönbözőbb igényű vendégeket kell úgy kiszolgálni, hogy az őket kiszolgáló személyzet szinte láthatatlan legyen. A kis szobákban ezért a bútorok a szerkezet folytatásai, annak plasztikus nyúlványai sok beépített, láb nélküli elemmel, néhány mobíliával. A vendégek kényelme mellett azt is el kellett érni, hogy a valóságosnál tágasabb térben érezzék magukat. A különböző funkciók összemosásával kényelmes, izgalmas enteriőr született, amely emellett könnyen fenntartható. A felületek egytől egyig minőségi anyagokból készülnek, hiszen a vendég kényelmét, megelégedettségét a látvány, hangok, a tapintható anyagok és a fények együtt határozzák meg.

 

Kis egyterű szoba. Vezető tervező: Kolba Mihály
Kis egyterű szoba kék színben. Vezető tervező: Kolba Mihály
Kis egyterű szoba zuhanyzóval. Vezető tervező: Kolba Mihály
 

 

Igyekeztünk olyan hangulatot teremteni, amely elég nemzetközi ahhoz, hogy sok különböző ember számára legyen vonzó, otthonos, de elég karakteres is egyben, hogy maradandó élményt nyújtson a vendégeknek, ezáltal is elősegítve, hogy visszatérő vendégekké váljanak. A különböző szobatípusok úgy lettek kialakítva, hogy a rövid időre megszállókat is kiszolgálja - akik szobájukat csak alvásra használják -, de terveztünk duplex lakóegységeket is - akár több havi tartózkodásra -, amelyek alkalmas tárgyalásokra, találkozókra, vagy arra, hogy a vendég dolgozhasson benne.

 

Szálloda terve a Paulay Ede utcában. Vezető tervező: Kolba Mihály
Szálloda terve a Paulay Ede utcában. Vezető tervező: Kolba Mihály
Szálloda terve a Paulay Ede utcában. Vezető tervező: Kolba Mihály
 

 

A földszinti tereket hasonló szellemben terveztük, izgalmas térkapcsolatokkal, komplex funkciókkal, emellett fontosnak tartottuk, hogy a budapestieket is kiszolgálja az itt elhelyezett bár, étterem és különterem. Célunk az volt, hogy az utcáról becsalogassuk az embereket, kíváncsivá tegyük őket, hogy bejöjjenek - ha pedig bent vannak, minden feszélyezettség nélkül magukénak is érezhessék ezt a helyet, ahol megpihenhetnek, felfrissülhetnek, találkozhatnak ismerőseikkel, vagy üzlettársaikkal.

Kolba Mihály építész, Veréb Csaba belsőépítész


Paulay Ede u. 45 szám alatti iroda funkciójú belvárosi épület átalakításával, bővítésével szálloda kialakítása
Kolba Mihály

vezető tervező: Kolba Mihály
tervezés éve: 2009-2010
kivitelezés éve: Bizonytalan, talán 2012-ben
nettó szintterület: 2800 m2
generáltervező: Kolba és Társai Építészstúdió Kft.
építész munkatársak: Serényi István, Jámbor Tamás, Mészáros Ábel, Veréb Csaba
belsőépítészet: Veréb Csaba - Batimage architectes
statika: Péter Ferenc
épületgépészet: Vrbovszky László
elektromosság: Szpisák János
kerttervezés: Neumann Zsuzsa, Bayer Anna
bruttó beruházási költség: kb. 700-900 millió Ft.
építtető/megbízó/fejlesztő: JASMINE International cégcsoport (Paulay Székház Kft.)

 

 

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »