építészet : környezet : innováció

Győr új ékköveként megújult a Frigyes-laktanya

A szeptember 17-i átadó ünnepséggel a Leier Cégcsoport hivatalosan megnyitotta a nagyközönség előtt a korábban szovjet laktanyának használt zárt területet. A teljes Leier City Center, mint megújuló városrész, újra bekapcsolódik a megyeszékhely vérkeringésébe. A projekt Becker Márton és Zsoldos Lehel (L2 Építész Kft.) tervezőasztaláról került ki.

A legénységi ’A’ épület általános ismertetése

Az épület a Frigyes laktanya műemlék épületcsoportjához tartozik, eredeti állapotában pince, földszint, + 2 szintes beépítetlen padlástérrel. Az épület a monarchia típustervei alapján épült, a II. Világháborút követően az orosz hadsereg használta. A folyamatos karbantartás elmulasztásának köszönhetően, az épület állapota a felújítás kezdetéig erősen leromlott.

Az épületben irodai és kereskedelmi funkciókat hoztunk létre, pince+4+1tetőtéri szinten. A kereskedelmi egységek a földszinten, az irodaegységek az emeleti szinteken helyezkednek el.

 

Leier City Center
Leier City Center, fotó: Rendes Ákos
Leier City Center, fotó: Kámán Béla
 

 

Az építészeti koncepció ismertetése

Az épület megtekintésekor első látásra szembetűnő volt az egykori katonai funkciót tükröző szigorú, tekintélyt parancsoló karakteres tömegalakítás, és az épület „rangjára” utaló homlokzat. Az építészeti gondolkodás fő vonala az volt, hogy a régi épületet úgy alakítsuk át a XXI. század és az új funkció igényeinek megfelelően, hogy az átalakítás során a műemlék épület karaktere a lehető legkisebb mértékben változzon, az épület az új részekkel harmonikus egységet alkosson.
A beruházás során a régi épülettől merőben eltérő megoldást alakítottunk ki, így az épület középső rizalitjába két, a XXI. századnak megfelelően megformált új „pajzs” szerűen egymással szembe feszülő üveghomlokzatot építettünk. Az épület nagy belmagasságait kihasználva, eggyel több szintet tudtunk elhelyezni. Az épület így a középső rizalitban Pince+Földszint+3+Tetőtér, a szélső rizalitokban Pince+Földszint+2+Tetőtér szintes lett. Az új épületrészek önálló homogén üveghomlokzatot kaptak, ezáltal új, a régitől karakteresen eltérő világot alkotnak a régi épületen belül.

 

A leromlott állapotú Frigyes-laktanya
A leromlott állapotú Frigyes-laktanya
 

 

Az új és a régi épületrészek között egy átrium helyezkedik el. Az átrium az irodaterek bevilágítását biztosítja, az általa nyújtott térélmény pedig eleganciát kölcsönöz az épület előcsarnokának és fő közlekedési útvonalának. Az átrium emellett az épület energetikai rendszerének szerves részeként szerepet játszik az irodák szellőztetésében is.

 

 
Leier City Center, fotó: Rendes Ákos
Leier City Center, fotó: Rendes Ákos
Leier City Center, fotó: Rendes Ákos

 

Homlokzatképzés, színezés

Az épület homlokzatán jelentős változás nem történt. A korábban befalazott nyílások kibontásra kerültek és a funkcióváltásból eredően néhány nyílás parapetmagassága megváltozott. A tönkrement nyílászárók helyére utángyártott, az eredetivel megegyező osztásúak kerültek. Az épület színezése a már elkészült épületek színezésével megegyező kivitelben készült.

 

Leier City Center, fotó: Rendes Ákos
Leier City Center, fotó: Rendes Ákos
Leier City Center mélygarázs bejárat
 

 

Alkalmazott szerkezetek

A meglévő épület falazott nagyméretű téglás teherhordó szerkezetű, a pince fölött és az általános szinteken tégla boltozatok, illetve fafödémek, az ácsszerkezetű magastető alatt fafödémek voltak. A teherhordó falak, a boltozatos és acélgerendás födémek kisebb változtatásokkal megmaradtak, a középső traktusban elbontásra kerültek. Az elbontott belső mag helyén új, üvegfallal határolt, vasbeton szerkezetű, pillérvázas, lemezalapozású épületrész készült a megmaradó külső falak által határolt belső területen. A régi és új szerkezetek kapcsolatát, a konszolidációs süllyedést lehetővé tevő, merev csuklós szerkezetek biztosítják. A nagy mértékben károsult meglévő tetőszerkezetet teljesen elbontottuk. Helyette az eredeti tetőidommal megegyező formájú és hajlásszögű monolit és félig előregyártott vasbeton födémekkel, illetve keretekkel és acél gerendákkal gyámolított fa tetőszerkezet készült. Az új ácsszerkezetű fedélszéket részben a megmaradó homlokzati falakra, részben az új vasbeton födémekre, acél gerendákra támasztottuk.
Az épület műemléki jellege miatt nincs lehetőség utólagos homlokzati szigetelés beépítésére, ezért a tetőszerkezet fokozott hőszigetelése, a nyílászárók cseréje valamint a 60-75 cm vastag téglafalazatok javítják érdemben az energetikai mutatót.

 

 
Leier City Center recepcio
Leier City Center irodaház, fotó: Kámán Béla
Leier City Center konferenciaterem, fotó: Kámán Béla
Leier City Center irodaház, fotó: Kámán Béla
Leier City Center irodaház, fotó: Kámán Béla
Leier City Center, fotó: Rendes Ákos

 

Épületgépészet

A beruházás kezdetén világossá vált, hogy az épület üzemeltetésére is nagy figyelmet kell fordítani, mivel a kb. 5500 m2 bérterületet el kell látni a mai kornak megfelelő és minőségű épületgépészettel. Nem csak a Győr központjára vonatkozó környezetvédelmi előírásoknak (0%-os emisszió), de a cégcsoport vezetőjének környezettudatos elvárásainak is meg kellet felelnünk. A felmerült lehetőségeink, mint például a geotermikus energia felhasználása kivitelezési nehézségeket okozott és a költségvetésbe sem fért bele, ezért esett a választásunk a levegő-víz hőszivattyús megoldásra.

 

Leier City Center lakásbelső
Leier City Center lakásbelső
Leier City Center lakásbelső
 
 
 

A beépített rendszer különlegessége, hogy az egységek egymástól külön kerültek elhelyezésre. A kondenzátor a mélygarázs tetejére úgy került beépítésre, hogy a levegőt a mélygarázson keresztül egy nyíláson át szívja, így nyári üzemben hűvösebb, téli üzemben pedig melegebb levegőt szív, biztosítva a gazdaságosabb üzemeltetést. A kompresszort egy a kondenzátor alatt a mélygarázsban kialakított hőszigetelt helyiségben helyeztük el. A folyamatos és zökkenőmentes üzemeltetés érdekében beépítésre került a győri távhőszolgáltató hőközpontja aminek fő feladata, a hőcserélő támogatása és esetleges szervizelésének idején a fűtés biztosítása. Ezen műszaki megoldások alkalmazásával hatékonyan tudjuk biztosítani a konstans fűtési teljesítményt, ráadásul a környezetet sem terheljük káros hatásokkal.

 


XIX. századi laktanya épületéből XXI. század irodaháza

vezető tervezők: L2 Építész Kft. - Becker Márton, Zsoldos Lehel
építész munkatársak: Lepenye Zoltán, Bálint Adrienn, Békés Ádám
beruházó: Leier Immo Kft. - (munkatársak: Butor Dezső, Székely Eszter, Németh Norbert)
tartószerkezet/statika: Parditka János
gépészet: Szűcs Péter

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2008-2009
bruttó szintterület: 5600 m2

 

10 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »