Épületek/Lakóépület

Hegyvidéki villa: a NARA Stúdió épülete Budán

1/8

NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György

?>
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György
?>
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György
?>
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György
?>
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György
?>
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György
?>
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Pince alaprajz
?>
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Földszint alaprajz
?>
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Emeleti alaprajz
1/8

NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György

Hegyvidéki villa: a NARA Stúdió épülete Budán
Épületek/Lakóépület

Hegyvidéki villa: a NARA Stúdió épülete Budán

2021.11.08. 18:02

Projektinfó

Szerzők:
Koch Péter

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Koch Péter, Bartkó Tamás, NARA Stúdió

Hegyvidéki villa: a NARA Stúdió épülete Budán

URL:
NARA Stúdió

Stáblista

Vezető tervező:
Koch Péter

Építész munkatárs:
Bartkó Tamás

Csendes környezetben, a budai hegyekben áll a NARA Stúdió elegáns munkája, melynek teraszáról csodás panoráma nyílik a fővárosra. A minden luxussal felszerelt, kényelmes otthont a tervező, Koch Péter mutatja be. 

A tervezési terület Budapesten, a XII. kerületben található, ritkán beépített családi házas környezetben. A telek szabálytalan alakú, erősen lejtős. A környék szabályozása változó, de főleg a nagy alapterületű családi házak, villák jellemzik.
A telekről majdnem 180°-os panorámával tárul elénk Budapest látképe és a Duna. Az épület koncepcióját erre a látványra építettük fel, azt még inkább kihangsúlyozva. Az épület alápincézett, háromszintes. 

NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György
2/8
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György



Mivel előírás, hogy a gépjármű tárolót csak terepszint alatt, az épület tömegében lehet elhelyezni, így kihasználva a terep adottságait, a teremgarázst mélyen betoltuk a terepszint alá. Megközelítése a kapubejáróból egy alagúton keresztül történik.
A kapubejáróban kapott helyet az a kapuépítmény, amelyben esztétikusan el tudtuk rejteni a kukatárolót és a közüzemi órákat is.
A teremgarázsban hat autót lehet elhelyezni. A garázs szintjén található az üvegfallal elválasztott előtér, ahonnan feljuthatunk a földszintre, vagy a garázs szintjén kialakított raktárakba, tárolókba. A bonyolult gépészet a garázs álmennyezete feletti térben kapott helyet, melynek frisslevegő beszívása az északi homlokzaton, az erkélykonzol alatt történik, de ez kívülről nézve nem feltűnő. 

NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György
3/8
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György



A földszint két részből áll. Az elülső részben található egy szoba, a hozzá tartozó vizesblokkal, egy fedett télikert és a nappali. A nappali egy légtérben van a konyhával és az étkezővel. A nappali, a szoba és a télikert üvegezett térelhatárolást kapott, így a lakás bármely pontján állva érvényesül a terasz, a medence és mögöttük a grandiózus panoráma.
A nappali télikert felé eső falában egy kandalló kapott helyet, vele szemben viszont a ház „vasaló-alakú" hegyének nyitható üvegfala van, ami nem csak „hatásvadász" megoldás, hanem tényleg praktikus is, hiszen a nappali elött végigfutó teraszról barátságosan látható a belső tér és a kandalló tüze is. A nappalinak, a télikertnek és a szoba előtti terasznak több funkciót is szántunk: kilátóként – elsősorban a „Titanikozás" kedvéért –, szabadtéri nappaliként és étkezőként, illetve medence-teraszként képzeltük el. Törekedtünk arra, hogy a kint és a bent télen-nyáron összeolvadjon, hogy a természet és a kert szerves része legyen a napi életvitelnek.

NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György
4/8
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György



A részben a garázs feletti, részben pedig a nappali előtti talajon fekvő terasz a tervezés egyik alapkövét képezte. Nem csak a kilátás miatt döntöttünk így, a tulajdonos igénye is az volt, hogy ideje nagy részét a szabadban tölthesse. 
Az épület hátsó része a telek terepviszonyai miatt a föld alá került. Ezzel a megoldással jó hőtechnikai értékeket tudtunk elérni, és nem változtattuk nagymértékben az eredeti terepszintet sem. A hátsó részben egy kondiszoba és egy wellness-fürdő kapott helyet. A wellness-fürdőbe a kétkarú pincelépcső pihenőjéről lehet bejutni. Erről a közlekedőről közelíthető meg az álmennyezet feletti gépészeti tér is.
Minden helyiség – akár közvetlen kapcsolatban van a kerttel, akár nem – gépészeti szellőzést kapott.
A hátsó kondiszoba és wellness-fürdő által közrefogott térben egy fedetlen, átrium-szerű japánkertet alakítottunk ki zuhataggal, csorgóval és növényekkel.
Az épület tetejét zöldtetőként alakítottuk ki, hogy a második emeleti „panoráma-szobából" ki tudjunk menni a fűre és onnan is gyönyörködhessünk az elénk táruló látványban.

NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György
5/8
NARA Stúdió: Villa Budán, az Ágnes úton. Fotó: Palkó György



A földszintről a lifttel, vagy a lépcsővel feljebb jutva érünk el az emeleti irodához.
A telken az intimitás növelése céljából körben zárt kerítést és sűrű növénytelepítést terveztünk.
Minimális tereprendezésre szükség volt, a kapubehajtó kialakításához ezt támfalakkal oldottuk meg, melyek látszóbetonból készültek. 
A kapubejáróból egy fakocka burkolatú járdán juthatunk el a pinceszinti „hátsó bejárathoz".
A terv, a helyszín részletes geodéziai felmérése alapján készült, – szigorúan vettük a terepbe való erőteljes besüllyesztés önkéntes és részben előírásos követelményét.

Koch Péter 

 

Szerk.: Paár Eszter Szilvia

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk