építészet : környezet : innováció

Hetven éves a new yorki Empire State Building

Hetven évvel ezelőtt, 1931. május 1-én adták át New Yorkban az Empire State Building épületét.

Hetven évvel ezelőtt, 1931. május 1-én adták át New Yorkban az Empire State Building épületét. Az 1250 láb, 381 méter magas épület New York és az Amerikai Egyesült Államok történetében is jelentős helyet foglal el. Építészek: Shreve, Lamb és Harmon.

A virágzó huszas évek alatt tervezett, ám végül a Nagy Gazdasági Válság idején megépült felhőkarcoló tulajdonképpen a Walter Chrysler (Chrysler Corp.) és John Jacob Raskob (a General Motors létrehozója) közötti versengés eredményeként épült fel, mely azon folyt, hogy ki tudja felépíteni a legmagasabb épületet. Az épület, melyet megnyitásakor a világ nyolcadik csodájának neveztek, több kategóriában is rekordot döntött, például magasságával (1250 láb) és építési idejével is (mindössze egy év és negyvenöt nap alatt épült fel).

 


 

Az épület története tele van furcsaságokkal és különleges teljesítményekkel, melyek még ma is felkeltik az emberek kíváncsiságát. Csak néhány példa a sok közül:
• a II. Világháború végén, 1945-ben egy amerikai bombázórepülőgép a sűrű ködben az épület 79. emeletének ütközött;
• 1931 óta napjainkig az épület egyfajta "new yorki nagykövetként" szolgált a világ számos neves politikai alakja felé, mint például Fidel Castro, II. Erzsébet, Nikita Hruscsov, Sziám királya és még sokan mások;
• az épület tetejét (ami ma az 1950-ben felszerelt TV torony alapja) eredetileg kikötőtoronynak tervezték léghajók számára, azonban az 1250 láb magasságban uralkodó változékony széljárás miatt – néhány sikertelen kísérlet után – az ötletet végleg elvetették.

vélemény írásához jelentkezzen be »