építészet : környezet : innováció

HG.HU DESIGN AWARD 2011

Lezajlott a hg.hu építészeti és designmagazin által alapított hg.hu Design Award első díjátadója. Október 6-án, csütörtökön este a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz csarnokában.

Október 6-án, a Szépművészeti Múzeumban első alkalommal adták át a hg.hu Design Award trófeáit. A hg.hu által alapított díjjal öt kategóriában a magyar design közelmúltjának legjobb eredményeit ismerték el. Az építészet, divat, grafikai design, interaktív design és termékdesign legjobb megvalósult munkáinak alkotói speciális, erre az alkalomra készített emléktárgyat kaptak, munkáikat pedig az október 16-ig nyitva tartó kiállítás mutatja be a helyszínen. A külföldi szakemberek által hozott döntés meglepetéseket is tartogatott: egy kategóriában két első helyezettet hirdettek, de volt olyan terület is, ahol nem osztott ki első díjat a zsűri.

 

design award, fotó: Koleszár Adél
Díjazottak, Divat kategória, fotó: Koleszár Adél
 

 

A nagyszabású ünnepi rendezvényen köszöntőt mondott Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkár-helyettese. A díjazottak erre az alkalomra készült, különleges trófeát kaptak ajándékba, amely Salát Zalán Péter tervezőgrafikus és a Lead82 kreatív csapat tervei alapján Csurgai Ferenc szobrászművész műhelyében készült. A díjátadón Kovács Dániel, a hg.hu főszerkesztője elmondta: a tíz éve alapított építészeti és designmagazin hagyományt szeretne teremteni a díjjal, így azt ezentúl minden évben megrendeznék. A díj lényege a magyar design legjobb eredményeinek hazai és külföldi népszerűsítése, a magyarul és angolul elérhető hivatalos honlap is ezt a célt szolgálja. Ezen minden nevezett alkotás, összesen 86 munka elérhető.

A díj különlegessége a kétszakaszos nevezési és zsűrizési eljárás. A szervezők először több tucat hazai szakembert: szakújságírókat, kritikusokat, oktatókat kértek fel a nevezésre. Az így létrejött minőségi mezőnyből ötfős nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbakat: Thomas Geisler designer, a bécsi Iparművészeti Múzeum designkurátora, Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészetkritikusa, Achim Heine designer, a berlini Képzőművészeti Egyetem professzora, Agnieszka Jacobson-Cielecka, a Łódzi Design Fesztivál kurátora, valamint Kolbjørn Jensen, a norvég Link Arkitektur vezető építésze.

 

 

 

Az első díj az Építészet kategóriában megosztva a nemzetközi sajtóban is nagy sikert aratott badacsonytomaji Bazaltbor Laposa Pincészetnek (tervezők: Kis Péter és Molnár Bea), valamint az elmúlt évek legjelentősebb hazai kulturális épületének, a pécsi Kodály Központnak (tervezők: Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Sólyom Benedek, belsőépítészet: Rádóczy (f) László, Tolnai Zsolt István) járt. A finalisták közé a pannonhalmai Cseider-völgy zarándokháza és erdei kápolnája, valamint a 12. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás Magyar pavilonjának kiállítása került.

A Divat kategória nyertese a Phase dress, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen nemrég diplomázott Vörös Gyöngyi innovatív és látványos ruhakoncepciója. A finalisták: Konsánszky Dóra 2011 tavasz-nyári kollekciója, illetve Lakatos Sándor 2011-es férfiruha-kollekciója.

A Termékdesign kategóriában a zsűri nem talált olyan alkotást, amely mindenben megfelelt volna a kategória fogalmi elvárásainak, így nem osztott ki első díjat. A finalisták: Hypha bútorkollekció (POS1T1ON), az Esztány István tervezte bővülő táskák, valamint az IVANKA Beton Design által gyártott Flaster burkolat.

A Grafikai design kategóriában a New York-i Indiecouture magazin számára készített arculat és borító lett az első helyezett, a fiatal grafikus-designer, Kiss Miklós munkája. A finalisták közé a Maczó Péter által írt és tervezett Ön itt áll – az infodesignról című könyv, valamint a Sensaway betűtípus, Jancsó Áron munkája jutott be.

 

Design Award kiállítás, fotó: Koleszár Adél
 

 

Az Interaktív design kategóriát a Kitchen Budapest csapata által tervezett és kivitelezett SubMap nyerte. A finalisták az IKEA E-folder szett, a Laboratory munkája, illetve a Mixgar, amely a Digital Natives csapatát dicséri.

A hg.hu Design Award kiállítása október 7-16. között látogatható a Szépművészeti Múzeumban, az állandó kiállításokra érvényes belépőjeggyel. A hg.hu Design Award 2011 díjátadója és kiállítása a Design Hét Budapest 2011 eseménysorozat hivatalos része. A hg.hu Design Award az idén tízéves hg.hu építészeti és designmagazint kiadó Ombrello Média Kft. patronálásában jött létre. A díj kiemelt szponzorai a Vitra, a Hérosz Zrt, az ASUS, valamint a ScreenLand. Együttműködő partnerünk a Szépművészeti Múzeum, partnerei a British Council, a Goethe Intézet, az Osztrák Intézet, valamint a Norvég Királyság Magyarországi Nagykövetsége.

További információ: http://designaward.hu/

 

vélemény írásához jelentkezzen be »