építészet : környezet : innováció

Hűvösvölgyi villa

A budai Hűvösvölgy a 19. század utolsó évtizedei óta népszerű hely a nyaralók, villák, majd az előző századfordultól az állandó lakhatást biztosító lakóépületek építésére. A környék népszerűsége azóta is változatlanul fennáll. Taraczky Dániel és munkatársai épülete az egyik legújabb kortárs beavatkozás.

Budapest II. kerületében, Hűvösvölgy csendes, lakóövezeti részén a budai hegyek között fekszik a körülbelül 1.000 m2-es telek. Az erdő és a patak szegélyezte terület tökéletes helyszín a nyugodt családi élethez.

Az épület hosszanti tengelyre szervezett, mely tengely összeköti az utcai közterületet a hátsó kerttel és a telekvégi patakkal és erdővel. A ház helységei ezen vonalra fűzettek fel. Az épület nyílásai zártabbak az utcai oldalon - itt csak egy vékony hasíték jelzi a bejáratot – és fokozatosan nyitnak hátrafelé, a természet irányába.

A megrendelő határozott kérése volt egy energiatudatos ház felépítése, mely követelmény egyenes hatással volt az építészeti kialakításra is. A fő tengely kettészeli az épületet, az itt elhelyezkedő felülvilágító télen segíti az épület felfűtését, míg a nyári melegben a környező fák adta árnyék óvja a felmelegedés ellen. Az úszómedence melegvíz ellátását napkollektorok biztosítják. A homlokzati fekete kőburkolatot a tervezők eredetileg fotovoltaikus (napenergia alapú – a szerk.) cellának szánták, azonban a terület benapozási adottságai miatt nem lett volna megtérülő a beruházás. Az épületet jól hőszigetelt és a direkt napsugárzás ellen a kiszellőztetett homlokzatburkolat nyújt védelmet.

Hűvösvölgyi villa, fotó: Bujnovszky Tamás

Az épület anyaghasználata tükrözi a környező természetet, fa és kő kombinációja. Az alagsori szint sötét, antracit kőburkolata stabil alapot képez, melyből kiemelkedik a felső fa rész.

Az épület háromszintes, alápincézett.

A főbejárat a középső szintre vezet, a nagy nappali, konyha és étkező egybenyitott lakóterébe. A kert felől terasz kapcsolódik a szinthez. A teraszról közvetlen lépcső vezet le a kültéri medencéhez és fitness részhez, melyet edzőterem és szauna alkot. Ugyanezen a szinten helyezkedik el a garázs és a hangszigetelt zeneszoba is. Az utca felőli főlépcsőház köti össze az összes szintet. A felső emeleten találhatóak a hálók a hozzájuk tartozó fürdőkkel együtt.

Hűvösvölgyi villa, fotó: Bujnovszky Tamás

A tervezés és kivitelezés szoros együttműködésben történt a megrendelővel: így jöhetett létre egy olyan ház, mely az egész családot boldogabbá, az építészeket pedig elégedetté tette.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »