építészet : környezet : innováció

Íme a 2016-os BÉK Nívódíjas projektek

Október 3-án, mikor máskor, ha nem az Építészet Világnapján, adták át a Budapesti Építész Kamara Nívódíjait. A 21 izgalmas budapesti döntős projekt - amelyek között lakó- és középületek, köztérátalakítások és műemléki felújítások szerepeltek - közül 5 kaphatta meg a díjat, míg további kettő elismerő oklevélben részesült.

A Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíját 2015-ben adták át először. Az első év tapasztalata megerősítette a kiírót abban, hogy az építészeti alkotások szakmai díjjal való elismerésére nagy szükség van a főváros területén. A korábbi díjak hiánya egyfelől űrt hagytak maguk után, másfelől a különböző szándékok, értékek és érdekek közepette gyakran méltatlan módon visszhang nélkül maradnak jeles építészeti alkotások.


BÉK Nívódíj 2016 - fotó: Móré Levente


A Kamara által alapított díj olyan munkákra kívánja irányítani a figyelmet, amelyeknek építészeti kvalitása kiemelkedő és a megbízók és a használók számára is egyértelműen pozitív hatású. Ebből adódóan a 2016-ban meghirdetett pályázatra is kizárólag megvalósult alkotásokkal, 2012. január 1. és 2015. december 31. között épült, jogerős használati engedéllyel rendelkező munkákkal lehetett pályázni.

A Pályaműveket 2016. július 1-ig kellett postázni, hogy legyen idő a munkák méltó zsűrizésére, így az előzsűrin túljutott épületek közös látogatására.
A pályázat, célkitűzéseiben és a Zsűri összetételében is megegyezett a 2015-ös pályázattal, 2016-ban is Benczúr László elnöksége mellett Balázs Mihály egyetemi tanár, Hőnich Richárd DLA, Lévai Tamás, Masznyik Csaba, Somogyi Krisztina és Winkler Barnabás DLA hozták meg a zsűri döntését, az előzsűri munkájában Vincze László DLA is részt vállalt.


BÉK Nívódíj 2016, Benczúr László - fotó: Móré Levente


A hasonlóságok ellenére több ponton változott a 2016-os kiírás. Így a kiíró hangsúlyozta, hogy a pályázatban kizárólag a főváros területén megvalósult épületekkel lehet pályázni és pontosították a beadandó fotográfiák és anyagok mennyiségét is. Legfontosabb változásként kell említeni, hogy megszűntek a kategóriák, mivel a zsűri minden tagja egyetértett abban, hogy az építészeti minőség kiválasztása a legfőbb szempont, ebben a kategóriáknak való megfelelés másodlagos és nehezítő tényező, ezért kérte a kiírótól eltörlésüket.

A 2016-os pályázatra 21 alkotást neveztek. Lakóépületek és középületek mellett a városi infrastruktúrához kapcsolódó köztéralakítások és műemléki felújítások kerültek a Zsűri elé. A tavalyi évhez képest a beadott pályaművek száma alacsonyabb, de a munkák minősége magas volt. 


BÉK Nívódíj 2016, Bálint Imre - fotó: Móré Levente


A Zsűri úgy ítélte meg, hogy 2016-ban is kiadja a maximálisan odaítélhető 5 díjat, így a vele járó 400 000 Ft-os pénzjutalmakat, az okleveleket és az emléklapot. Az emléklapot és az oklevelet Czakó Zsolt grafikusművész tervezte.

 

Nívódíjas projektek

Budafoki Szomszédok Piaca

Budafoki Szomszédok Piaca - építész: Kertész András DLA - fotó: Danyi Balázs

építész vezető tervező: Kertész András DLA, Avant-Garde Építész Stúdió Kft.
építész tervezők: Juhász Kristóf, Klopp András, Gál Róbert
építés éve: 2015

Budafok központjában, a hajdani piac helyén épült meg a Szomszédok Piaca, amely az elsődleges funkcióján túl az új városközpont kialakulásának katalizátora lehet jól átgondolt térszervezésének és az épület magas építészeti minőségének köszönhetően. A sakktábla-szerű elrendezésben megmozgatott kisebb kubusok alázattal szolgálják a klasszikus piac funkciót, ugyanakkor összhatásában rangos középületként újrapozícionálják a teret, közösségi találkozások helyszínévé emelik azt. A pontos és arányos építészeti formálás mellett ebben nagy szerep jut az anyag és színválasztásnak. A piac kívülről zárt, befelé agoraszerűen működő tömb. Belsejében sajátos, jól rendezett világ alakul ki. Az átriumos szerkesztésnek és a megmozgatott kubatúráknak köszönhetően az átszellőzés, árnyékolás és a bevilágítás kiváló, a belső udvarban lévő növényzet is hozzájárul ahhoz, hogy a piac a nyári melegben is kellemes klímájú, jól működik. Érzékelhetően nagy helyi közönséget vonzó építészeti beavatkozás született, amelynek hatása Budafok egész központjára, a városrész életére pozitívan kihat.

100 lakásos passzív társasház

100 lakásos passzív társasház - építész: Nagy Csaba, Pólus Károly

építész vezető tervező: Nagy Csaba, Archicon
építész tervezők: Pólus Károly, Kiss Tamás, Déri Dániel, Várhidi Bence
építés éve: 2014

A XIII. kerületi Önkormányzat lakásprogramjának része a 100 lakásos passzívház, amely klasszikus bérlakásokat kínál és Fecskeházként is működik. Az épület külső megjelenése fehér vakolattal és az erkélyekkel hagyományosabb megjelenésű. A három egység ellenére a tömb építészeti megjelenése teljesen egységes: domináns elem a belső térben a nyersbeton és zöld fémlemez felületek, a bátor színezés, illetve a lépcsőházak, pillérek és függőfolyosók fegyelmezett, szigorú, de izgalmasan ritmizált szerkesztése. A függőfolyosó építészeti sajátossága, hogy a lakások belső kertre néző ablakaitól eltávolodik. Ez erősíti a lakások intimitását és felülről bevilágítást biztosít. Az építészeti kvalitásnak köszönhetően mégsem rideg vagy unalmas az épület: a folyosók ki-be mozdulásai, az átlátások és a különböző udvarok humanizálják az összképet. Az épület a „Darmstadt Passivhaus Institut” minősítésével rendelkezik, amivel az energiaszükséglet minimalizálását ismerik el. A kompakt tömegformálás, a 40% alatti üvegfelületek aránya, a pontos tájolás, a külső lamellás árnyékolás és modern gépészet teszi lehetővé az épület takarékos működését. Az innovatív szemléletű lakótömb kialakításáért az építészek és mérnökök mellett a beruházó XIII. kerületi önkormányzatot is elismerés illeti.  

Kossuth Lajos tér rekonstrukció, Parlamenti Múzeum, Látogatóközpont és mélygarázs

Kossuth Lajos tér rekonstrukció, Parlamenti Múzeum, Látogatóközpont és mélygarázs - építész: Tima Zoltán, Mohácsi Sándor - fotó: Bujnovszky Tamás

építész vezető tervező: Tima Zoltán / Középülettervező Zrt.
társtervezők: Mohácsi Sándor / S-73 Kft.
építész tervezők: Németh Tamás, Mélykúti-Papp Dóra, Molnár J Tibor, Ráti Orsolya, Szabó Máté, Tölgyesi Kaplony
építés éve: 2014

A Parlament és a Kossuth tér vitathatatlanul az ország kiemelt fontosságú, szimbolikus erejű, nemzeti identitást képző építészeti kompozíciója, amelynek újragondolása nagyon érzékeny terület. Tima Zoltán építész és Mohácsi Sándor tájépítész által vezetett irodák előtt komplex feladat állt, hiszen egyszerre kellett a helyet a mai igényekhez igazítani, ugyanakkor a téren Steindl Imre eredeti, hármas térrendszer elképzelését elővéve, az elmúlt évtizedek nem szervesülő beavatkozásait korrigálni. 

A Nívódíj zsűrije számára a legmeggyőzőbb érték a látogatóközpont elhelyezése, Parlamenthez való kapcsolódása, illetve a térnek és az épületnek a Dunához való közelítése volt. A látogatóközpont koherens megjelenésű, részleteiben átgondolt, jól használható, önálló kortárs építészeti megoldás, amely azonban nem változtatja meg a Parlamentről kialakult ikonikus képet. Steindl Imre jelentős épületének megismerését a jelenkor építészete magabiztosan, mégis diszkréten támogatja. Az építészeti koncepció arányosságról árulkodik, hogy a közvélemény számára is elfogadható beavatkozás született. Ez egy ilyen történelmi fontosságú helyszínen ez önmagában is siker.

Idesüss Óvoda és Bölcsőde

Idesüss Óvoda és Bölcsőde - építész: Borsos Melinda, Dimitrijevic Tijana

építész vezető tervezők: Borsos Melinda, Dimitrijevic Tijana / MicroArchitects
építés éve: 2015

Az Idesüss Óvoda és Bölcsőde panelépületekkel és forgalmas utakkal határolt területen, a Kőbánya-Kispest metróállomás szomszédságában található, a földszintes típus-épület üresen, rossz állapotban újrahasznosításra várt. Nagy fantázia szükségeltetett ahhoz, hogy a résztvevők az adottságokba beleképzeljék a mai valóságot. A mai látványos, színes, kreatív ötletekkel telített állapotról a bejárás során kiderült, hogy az igényekhez érzékenyen illesztett, pontos design megoldás. A működés sikere az építészek által javasolt tervezési metodika következménye. Korábban a Magdolna negyed participációs beavatkozásaiban kikísérletezett vágygyűjtés módszertan következménye, hogy az intézmény minden elemében a nyitott pedagógiai módszert támogatja. A csoportok mindegyike kertkapcsolatos: ez ennél az óvodánál sajátos értelmezést nyer. Az egyedi játékok, a térrendezés, így az udvar felületéből kiemelkedő dombocskák a korai fejlesztésben olyan alapvető szerepet játszanak, mint a csoportszobák elrendezése. Ez a lakótelepi óvoda egészen ideális: örömteli, hogy egy '70-es évekbeli épület metamorfózisából született meg. 

 

Corvin Corner Irodaház

Corvin Corner Irodaház - építész: Szász László - fotó: Bujnovszky Tamás

építész vezető tervező: Szász László /Stúdió’100 Építészeti Kft.
társtervezők: Vannay Miklós, Mórocz Balázs, Dombóvári János
építés éve: 2015

A Corvin-negyed átalakulása közismert: a Futó utca-Práter utcai irodaház ebben a gyorsan változó építészeti közegben kíván egyensúlyozni a befektetők által elvárt mai jelleg és a városrész történeti épületeire jellemző karakter között. A közvetlen környezet, a Corvin Plaza hatalmas tömbje és a szemben lévő, századforduló klasszicizáló lakóépületek visszahatnak az épület megjelenésére és működésére is. Az épület ritmikus homlokzata, vakolat-üveg kompozíciója a lyukarchitektúra kortárs átirata. Az irodaház a saroknál kissé visszahúzódik, teret enged a járdán zajló életnek. A földszinten, bár vannak bérlők, nem akar intenzív életet élni a ház, érzékelve, hogy a környék kereskedelmi erejét a Plaza kiszippantotta. Ellenben a földszinten is gépkocsi- és biciklitárolók létesültek, ami egyfelől költséghatékony megoldás, másfelől a környék ismeretéből következő, őszinte válasz arra, ahogyan egy irodaház abban az utcában működni tud. A lejáró mellett és a belső terekben is szürke expandált lemez burkolat jelenik meg: őszinte és racionális megoldás, hatásában izgalmas esztétikai elem. Az egyterű irodákban a gépészet mennyezet alatt történő vezetése a flexibilis térhasználatot szolgálja, látványa szépen rendezett. A sűrűn sorjázó monitorok mellett ülők számára szép menekvés a kilátás a telek belsejében lévő szép kis kert irányába, vagy a felsőbb emeleteken a régi pesti tetők tájképére.

BÉK Nívódíj 2016 - fotó: Móré Levente


A zsűri számára idén is komoly dilemmát okozott, hogy a díjazott alkotások mellett két további pályaművet is méltónak tartott. Két családi ház kapcsán fogalmazódott meg, hogy az építészeti minőségen túl érdemes felhívni a nagyközönség figyelmét arra, hogy az építész és a megbízója közötti különleges bizalmi kapcsolat milyen szép eredményt hozhat. A Nívódíj erre kiváló alkalom. A Hűvösvölgy egy keskeny telkén megépült villa és az Ordas utcában lévő nagyszabású villaépület Elismerő oklevélben részesült.

Hűvösvölgyi Villa

Hűvösvölgyi Villa - építész: Taraczky Dániel - fotó: Bujnovszky Tamás


építész vezető tervező: Taraczky Dániel
társtervezők: Rimaszombati Erika, Mangel-Hóbor Eszter, Sályi Eszter
építés éve: 2012

Hűvösvölgy egyik kedves utcájában, erdőre és patakra kifutó, nem túl nagy telken lévő családi ház a beépíthetőséget teljes mértékben kihasználva épült meg. A pince, alagsor, földszint és emeleti szint összesen 356 m2, melyen a négyfős család számára szükséges tereken túl zeneszoba, szauna és konditerem is található. Feszes szerkesztéssel, a hosszanti épület magjában hosszan végigfutó üvegfolyosóra szervezett a ház élete. Ez a központi világos tengely egyfelől szépen összefogja a térsort, másfelől fénnyel tölti meg az épületet. Az utca felé két zártabb doboz az uralkodó látvány, az egyik fa mintázatú táblás burkolatú, a lépcsőházat rejtő házrészt antracitszürke gres lap burkolja. A szintén antracitszürke fémborítással és az üveggel együtt ez a négy anyag jellemzi konzekvensen az épület felületeit. A kert és a szemközti erdős hegyoldal látványára az épület szépen felnyílik, a belső homlokzat mozgalmas téri megoldású, teraszokkal lép közelebb a természet irányába. A koncentrált építészeti szerkesztésnek és a külső és belső térben egységes anyaghasználatnak köszönhetően olyan kompakt családi ház épült meg, amelyre megbízója joggal büszke, abban egy család megnyugtató módon talált otthonra fizikai és szellemi értelemben egyaránt.


Ordas utca villaépület

Ordas utca villaépület - építész: Vonnák János, Vonnák Katalin


építész vezető tervezők: Vonnák János, Vonnák Katalin
építész tervezők : V. Tanos Márta, Horváth Péter, D. Kriszt Irén
építés éve: 2014

A Szabadság-hegyen lévő, kétlakásos családi ház tágas tereivel, a nagyméretű, ősfás telekre felnyíló, szépen komponált látványaival lepi meg a látogatót. A nappali-étkező grandiózus tér, amely átlátásokat és összenyitásokat tesz lehetővé. Az élet szépen áramlik ebben a nappali zónában. A belső terek nemcsak optikailag, hanem teraszokkal kiegészülve két irányba is megnyílnak a kert irányába. A pontosan pozícionált üvegfelületeknek köszönhetően kint és bent találkozása bizonyosan szép térélmény lehet a hideg és esős napokon is. A legszebb polgári villahagyomány éled újra: amíg a földszinti nagy tér átlátható, publikus használatra invitáló, addig a lakók privát terei az emeleten találhatók, személyre szabottan, elrejtve kíváncsi tekintetek elől.

A villa alagsorában, az alsó kerti szint átriumszerű teréhez kapcsolódva bújik meg az egyetemista korú gyerek számára készített lakás. Az üvegfelület ellenére, a téri elhelyezésnek köszönhetően ez is intim lakótér. A villa külső és belső kialakítása különlegesen magas minőségű. A fehér vakolattal és mészkővel burkolt villaépület mégsem hivalkodó megjelenésű, a modernista villák léptékét követi. A nagy nyílások ellenére is diszkréten védi a belső pazar világot.


BÉK Nívódíj 2016 - fotó: Móré Levente


A díjazott pályamunkákban az építészeti, esztétikai minőségen túl az innovatív szemléletet, az épített környezet és a használói közösség iránti empátiát és a gazdaságosságot is értékelte a zsűri. Az épület látogatások során megerősítést nyert, hogy a kiemelkedő alkotások a megbízó és az építész harmonikus együttműködését feltételezik. A díjazott munkák mindegyike olyan épület, amelynek használói pozitívan nyilatkoztak mind a tervezés és építés folyamatáról, mind a hétköznapi használatról. Fontos tapasztalás volt, hogy a közösséget szolgáló építészeti alkotások, így óvoda, köztér és látogatóközpont, önkormányzati bérlakás és piac képviseltek kimagasló színvonalat, amely nemcsak a tervező építészek, hanem a megbízói oldalon dolgozó építész és más szakemberek munkáját is dicséri. A Nívódíj az ő munkájuk elismerése is.

A 2016. évi díjazottak névsora megfelel annak az alapítói szándéknak, hogy az építészek munkáját és az épületek minőségét is a legtágabban értelmezze, a társadalmi hasznosság optikájából is értékelje. Fontos emlékeznünk arra, hogy a díjat a megvalósult épület kapja, annak összes létrehozója méltán érezheti a dicsőséget sajátjának.

 

 

Budapesti Építész Kamara

vélemény írásához jelentkezzen be »