építészet : környezet : innováció

Irodaház a Népligetnél

A racionalitáson túl természetesen a minden ember által „megélhető” objektumnak szüksége van bizonyos fokú „irracionalitásra” is. Ez olyan terekben jelentkezhet melyek többlet térélményt, jobb (érdekesebb, barátságosabb) környezeti komfortot biztosítanak a használóik számára. Park Way Office irodaház a Könyves Kálmán körúton,
vezető tervező: ifj. Peschka Alfréd; építész tervezőtársak: Csernik Tamás és Egervári Tímea

helyszín
Az épület a Könyves Kálmán körút páros oldalán, az Üllői út és a Kőbányai út közti szakaszon található; szemben, az út túloldalán a Népliget, a telek mögött nyugat felé a Tisztviselőtelep. A körút mentén jellegzetes beépítési struktúra alakult ki, melynek épületállománya mostanában több színvonalas elemmel bővült, a terület potenciáját bizonyítván. Az Üllői úttól a Kőbányai út felé haladva a körutat egy „intézményi” sáv szegélyezi. Ez a sáv adja a körút városias térfalát, és egyben választja el a forgalmas utat a mögötte levő kisvárosias Tisztviselőteleptől. Ez az épület „kéreg”, vagyis egyben védőfala is a telepnek, a kis utcákban szinte semmit nem tapasztalni a körút „ártalmaiból”.

 

Park Way Office irodaház / fotó: Bujnovszky Tamás
Park Way Office irodaház / fotó: Bujnovszky Tamás
Park Way Office irodaház / fotó: Bujnovszky Tamás




a tervezett beépítés

A telekre az épületet úgy helyeztük el, hogy folytassa a kialakult körúti beépítési vonalat. A beépítés így azt a „mélységet” tartja, mint a szomszédos intézmények körútra merőleges épületszárnyai. A korábban rendezetlen (aprótelkes) alakítású intézményi terület az új telekalakításnak köszönhetően építészetileg, városképileg kedvezőbb épület létrehozását tette lehetővé.

az alaprajzi rendszer
Az irodaházi követelményeknek megfelelően racionalizált alaprajzi rendszert alkalmaztunk. Nemzetközi tapasztalatok által alátámasztott mutatók „szabályozzák” az optimális épület traktus mélységét, a belső zónák felosztását. Ezen épület fel is kívánja vállalni a „matematikai” precízséget.
Alaprajzi rendszere, a magok elhelyezkedése, a pillérek kiosztása mind ezt szolgálja. A racionalitáson túl természetesen minden ember által „megélhető” objektumnak szüksége van bizonyos fokú „irracionalitásra” is. Ez olyan terekben jelentkezhet melyek többlet térélményt, jobb (érdekesebb, barátságosabb) környezeti komfortot biztosítanak a használóik számára.

 

Park Way Office irodaház / fotó: Bujnovszky Tamás
Park Way Office irodaház / fotó: Bujnovszky Tamás
Park Way Office irodaház / fotó: Bujnovszky Tamás

 

Az épületben többletet adhatnak a földszint kétszintes, galériás terei, a két tömeg közé bevágó kétszintes üvegezett tér, mely a hátsó kert felé tájolt, valamint a – minden szinten magoknál kialakított – kétszintes zónák, melyek vizuálisan összekötik a liftelőtereket a körút látványával, ugyanakkor mint akusztikai és hőtechnikai köztes tér is működnek a szomszédos helyiségek számára. Kialakíthatóak télikertként, recepció előtereként, pihenőtérként.

 

Park Way Office irodaház / fotó: Bujnovszky Tamás
Park Way Office irodaház, légifotó / fotó: Bujnovszky Tamás
Park Way Office irodaház / fotó: Bujnovszky Tamás

 

Az épület 1,35 méteres alapmodulra épül, mely a cellás irodaosztás alapja. Két vagy három modul szélességűek a cellás irodák, a nagyobbak ennek többszörözésével alakulnak ki. Az épületben álmennyezet és álpadló készült, mely által maximális átrendezhetőség biztosítható.
A homlokzat is ezt a rendszert követi. Meghatározó eleme a keretszerű körbefutó kőburkolatú lezárás az épület felső és 1. emeleti szintjénél.

alkalmazott anyagok és szerkezetek
tartószerkezetek

Park Way Office irodaház / fotó: Bujnovszky Tamás
Alapozás: mélyalapozás, résfal, pillérek alatt cölöpalap és lemezalap.
Felmenő szerkezet: monolit vasbeton pillérváz, monolit sík vasbeton födémek.
A kőburkolatos homlokzati falaknál vasbeton fal. Merevítés: vasbeton magokkal.
Tető: Részben járható (tetőteraszoknál), részben nem járható lapostetők, fordított rétegrenddel, műanyag vagy bitumenes lemez szigetelési rendszerekkel.
homlokzat
A homlokzat tömör felületein világos színű mészkőburkolatot terveztünk, matt, homokfúvott felülettel, nyitott fugákkal, kiszellőztetett burkolatként.
Az árnyékolólemezek felső és homlokfelülete is ezzel megegyező színű műkőelemek.
A homlokzati üvegezett szerkezetek korszerű, hőhídmentes alumínium profilrendszerből készültek, csak szellőzésre, nyitás-gátoltan nyitható ablakszárnyakkal, illetve tűzoltási menekítési ablakokkal.
A színes homlokzati üvegtáblák vonal menti megfogású, 2x1 cm vtg. biztonsági ragasztott üveglapok. A két színt, a sárgás és vöröses árnyalatot több réteg fólia alkalmazásával „kevertük ki”.
Árnyékolás: az üvegezés külső síkjára textil jellegű külső árnyékolót tervezünk.

ifj. Peschka Alfréd

 

helyszínrajz

 

Irodaház – Park Way Office

Budapest, VIII., Könyves Kálmán krt. 54-58.


megrendelő: Raiffeisen Ingatlan Alap
ingatlanfejlesztő: Biggeorge’s-NV Zrt.
tervező: Óbuda Építész Stúdió Kft.

vezető tervező: ifj. Peschka Alfréd
építész tervezőtársak: Csernik Tamás, Egervári Tímea

kiviteli terv: Hild György (Negyedik Csoport Építésziroda Kft.)
épületszerkezetek, szigetelés: Barta Ferenc (Barta és társai Kft.)
statikus tervező: Gecsényi Róbert (Dinám Kft.)
épületgépész tervező: Pavlics György (PPR Plan Kft.)
elektromos tervező: Kovács György (Provill Kft.)
kerttervező: Szalkai Adrienne (Pigment Kft.)
út- és forgalomtechnika: Szegő János, Hársing Judit (Közlekedés Kft.)
környezetvédelem: Weiner László
zajvédelem: Csott Róbert
tűzvédelem: Kerényi Áron
belsőépítészet: Bivaplus
látványterv: DPI

lebonyolító: Óbuda–Újlak Zrt.
generál kivitelező: Hérosz Zrt.

alapterületi adatok
összes szintfeletti brutto terület: 27483 m2
összes pincei brutto terület: 16278 m2
mindösszesen: 43761 m2

fotó: Bujnovszky Tamás

vélemény írásához jelentkezzen be »