| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Épülettervek/Középület

Iskola a domboldalon - A WeCare architecture és Tom Thijssen közös pályaműve a podgoricai City Kvart iskola tervpályázatán

1/9

Földszinti alaprajz

1. emelet alaprajza

2. emelet alaprajza

Metszet

Látványterv

Látványterv

Belső udvar

Futópálya

Belső tér

?>
Földszinti alaprajz
?>
1. emelet alaprajza
?>
2. emelet alaprajza
?>
Metszet
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Belső udvar
?>
Futópálya
?>
Belső tér
1/9

Földszinti alaprajz

1. emelet alaprajza

2. emelet alaprajza

Metszet

Látványterv

Látványterv

Belső udvar

Futópálya

Belső tér

Iskola a domboldalon - A WeCare architecture és Tom Thijssen közös pályaműve a podgoricai City Kvart iskola tervpályázatán
Épülettervek/Középület

Iskola a domboldalon - A WeCare architecture és Tom Thijssen közös pályaműve a podgoricai City Kvart iskola tervpályázatán

2024.02.06. 08:34

Projektinfó

A podgoricai City Kvart iskola tervpályázata

URL:
WeCare architecture

Tervezés éve:
2023

Stáblista

Építészet:
Mátyus Orsolya és Chaplin Ian Kevin (WeCare architecture);

Városépítészet és tájépítészet:
Tom Thijssen

Montenegrónak komoly ambíciói vannak az oktatási rendszer bővítésére és fejlesztésére, így építészeti pályázatot hirdettek Podgorica egyik új negyede, City Kvart általános iskolájának tervezésére, melyre a WeCare architecture Tom Thijssen-nel együttműködve nyújtott be pályaművet. 

A terület – ahogy Podgorica nagy része – nagyon jól megközelíthető autóval, de ezáltal kevésbé biztonságos a gyalogosok, különösen a gyermekek és az iskola mellé tervezett kórház látogatói részére. Ezért az iskolaudvar főbejáratát egy „lassított forgalmú zöld tengelyre" helyeznénk, melynek tervezésénél a gyalogosokra fókuszálunk.

Tervünkben újragondoltuk az oktatási tereket, hangsúlyozva a fenntarthatóságot, a természeti elemeket és a közösséget. Ez a holisztikus megközelítés az oka annak, hogy a jelenleg a telken lévő dombok talaját, valamint az építkezés során kitermelt talajt egy emelt udvar kialakítására használjuk fel. Az udvar köré osztálytermeket és tanuló tereket terveztünk, ily módon összekötve a játszó és a tanuló funkciókat. Az ültetett növényzet lehetővé teszi a tanulók számára, hogy megtapasztalják a változó évszakokat és játszva megismerjék a különböző növényfajokat. A biofília fontos szempont a projektben, elősegítve a gyerekek és a természet közötti szoros kapcsolat kialakulását. A dús növényzet és a nyitott homlokzat közel hozzák a természetet, javítva a levegő minőségét és elősegítve a jó közérzetet. A tervezett őshonos és helyi növények alkalmazkodtak a helyi éghajlathoz, így kevesebb vizet és karbantartást igényelnek, mint a nem őshonos fajok.  Az udvart áteresztő felületekkel és esővízgyűjtő rendszerekkel tervezzük kialakítani. Ez segít hatékonyan kezelni a csapadékvizet, megelőzve az árvizeket és csökkentve a helyi vízelvezető rendszerek terheit.

Látványterv
5/9
Látványterv

Az udvarról az épületbe való bejutást egy domb és az azon álló fa jelöli: a „dombtető-fa", mely a forró montenegrói nyárban árnyékot nyújt, de télen is karaktert ad a bejárati térnek. Egy emlékezetes placc, ahol a gyerekek a barátaikkal találkozhatnak vagy várhatják a szüleiket.

Az emelt kialakítás minimalizálja az épület lábnyomát is, optimalizálva a korlátozott városi terek kihasználását. A talaj mérsékli a földszint klímáját, és természetes határvonalat hoz létre az oktatás és egyéb funkciók között. A gondosan elhelyezett tetőablakok és a homlokzatok mentén kialakított ablakok biztosítják, hogy a földszint továbbra is bőséges természetes megvilágítást kapjon, és szoros kapcsolata legyen a külvilággal.

Funkcionális elrendezés

A tantermeket életkor szerint csoportosítottuk, az alsósok tantermei az első emeleten helyezkednek el, így az emelt udvar a legkisebb gyerekek számára is biztonságos játszótérré válik. A felsősök tantermeinek nagy része a második emeleten található, kapcsolódva a tetőteraszhoz. Az adminisztrációs és személyzeti terek, a főbejárat, a könyvtár és az ebédlő mind a földszinten - az iskolaudvar és a város szintjén - találhatók. A multifunkcionális terem két szinten helyezkedik el, így nagyobb előadások számára is helyet ad. Az udvar és az épületek kapcsolatánál fontos, hogy vizuális és funkcionális kapcsolat jöjjön létre a beltéri és kültéri sportlétesítmények között, így a gyerekek folyamatosan motiválva vannak a különböző sportok kipróbálására.

1. emelet alaprajza
2/9
1. emelet alaprajza

A tantermek előtti folyosókról az emelt udvarra néző, adaptív tanuló terek koncepciója az oktatás dinamikus és sokoldalú megközelítését képviseli. A tanulók kiválaszthatják a kívánt helyet a tanuláshoz, olvasáshoz vagy a feladatok elvégzéséhez, elősegítve az autonómiát és az önálló tanulást.

Az emelt udvarra néző terek közvetlen kapcsolatot teremtenek a külvilággal, mely lehetővé teszi a tanulók számára, hogy tanulás közben élvezhessék a természetes fényt, a friss levegőt és az udvar zöldövezetére nyíló kilátást, ily módon javítva a tanulási élményt.

A kialakítás biztosítja, hogy a terek adaptálhatóak legyenek, különböző tanulási stílusokhoz és tevékenységekhez, fókuszált tanuláshoz, olvasáshoz, független kutatáshoz vagy kreatív projektekhez. A rugalmas elrendezés lehetővé teszi a pedagógusok számára, hogy testre szabják a teret az adott leckéhez és a változó igényű tanulók igényeihez.

Belső udvar
7/9
Belső udvar

Fenntartható építőanyagok és megoldások

A fa és azon belül a CLT környezettudatos építőanyag negatív karbon lábnyomának (mivel élő faként szén-dioxidot köt meg), megújulásának és hatékony összeszerelési folyamatának köszönhetően. A szerkezet látható CLT-felületei meleg légkört teremtenek, miközben bemutatják a természetes fa textúrák szépségét. Ez a megközelítés nem csak minimalizálja a beton és acél felhasználását, hanem a régió gazdag faállományát is prezentálja. A panelek előregyártottak és a helyszínen gyorsan összeszerelhetők, csökkentve az építési időt és a kapcsolódó költségeket, mely különösen előnyös oktatási épületek építésénél. A panelek kiváló hő-és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, így a minimális napenergia segítségével működő fűtés és hűtés hozzáadásával egész évben biztosítják a kényelmes beltéri környezetet. A CLT továbbá megfelelő választás a szeizmikus aktivitásra hajlamos területeken, mely különösen fontos az olyan régiókban, mint Montenegró, ahol a földrengésállóság kulcsfontosságú szempont az épülettervezés során.

Metszet
4/9
Metszet

Háromféle árnyékoló rendszert terveztünk, amelyek a különböző napszakokban és évszakokban védenek a közvetlen napfénytől, de optimalizálják az indirekt napfény mennyiségét. Csökkentik a hőterhelést, miközben a belső teret jól megvilágítják, ami fontos az egészséges iskolai környezethez.

WeCare architecture

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.