építészet : környezet : innováció

Játék a formákkal - a Vision Towers egy irodabelsője

Szigorú terek, letisztult világ, érdekes formák és játékos falburkolat jellemzi azt az irodát, amit a LAB5 csapata alkotott a Vision Towers egyik irodájába. A "belső mag" zártságát a két emelet között legördülő robosztus lépcső és a zöldelő növények törik meg. 

Helyszín és tervezési program

A Vision Towers „B” és „C” szárnyának két szintjét (6-7. emelet) 2200 m2-en foglalja el az iroda, amelyet egy gyógyszeripari cég bérel. Az épület adottsága, hogy az összefüggő ablaksáv által minden irányban rendkívüli panorámával rendelkezik, így ideális az egyterű és cellás egységek elhelyezésére is. A kétféle tértípus arányainak meghatározása a bérlő igényeihez igazodhatott, így 60 százalék open space és 40 százalék, tárgyalókkal ellátott cellás irodaterület épült.

Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás


Az építtető szigorú nemzetközi kézikönyvvel rendelkezett mind az elrendezést, mind a belső megjelenést illetően, azonban már a tervezési fázis elején szorgalmaztuk az egyes pontok egyedi design megoldásait, amiket a helyi adottságok miatt is szükségesnek tartottunk. Javaslataink támogatásra találtak, sőt egyes elemeit később a kézikönyvbe is beépítenek majd. Az alapvetően szigorú tereket és letisztult világot mutató arculatot helyenként egyedi, színes elemek, érdekes formák ellenpontozzák, ezeket alább részletesen taglalunk is.

 

Belső mag

Az épületszárnyak közepén - az épület karakteréből adódóan - kézenfekvő volt egy zárt, belső mag kialakítása, amely a természetes világítást nem igénylő, kiszolgáló funkciókat foglalja magában: tárolás, video-konferencia, telefonbox és fénymásolók. Ráadásul az épület fő aknái, közlekedői, menekülő lépcsőháza is ebben a „sötét” középső részben van.

Ez a mag, amely oly sok különböző, apró, eltérő funkciót tartalmaz, hogy az egységesség kedvéért egy kompakt, szigorú téglalap formában jelenik meg az alaprajzon. Héjként egy körben futó falburkolatot kapott, amelyen a nyílászárók is síkban helyezkednek el. Az alaprajzon élénk színekkel jelöltük a közös használatú funkcióval ellátott helyeket (telefonboxok, fénymásolók. A belső mag egységes megjelenését tovább erősíti a felső élnél körbefuttatott rejtett LED világítás is.


Telefonfülkék - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás



Új belső lépcső

Mivel az irodaterület két szinten található, és a különböző egységek szorosan együtt dolgoznak, menet közben szükségessé vált egy belső lépcső kialakítása is. Ezáltal az egymáshoz gyakran átjáró dolgozóknak nem kell kimenniük a közös irodaházi lépcsőházba, ha munkatársaikkal szeretnének személyesen beszélni.

Ezt a belső lépcsőt teljesen egyedi megformálás jellemzi. Önállóan térbeállított, szoborszerű, vonalvezetése az épület külső, földszinti előteteje által inspirált forma. Lendülete a két szint összekötésének metaforája: mintha a felső szint az álmennyezet lefordulásával törne lefelé. A járófelület maga a teherhordást is biztosító látszó vasbeton szerkezet. A lépcsőt csak kívülről takartuk el fehér burkolattal, ami egyben a mellvédet és fogódzót is alkotja.

Látszó beton lépcsőfokok - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás

 

Feature wall

A két épületszárny 45 fokos szögben csatlakozik egymáshoz. A csuklópontot mindkét közlekedőről nézve kijelölő, karakteres elem a fal játékos faburkolata.
Ennek megformálásához az arculatban is megjelenő arányrendet és az irodában már máshol is megjelenő faanyagot használtuk fel: véletlenszerűen ismétlődő és forgatott „fadobozok” jelennek meg, amiket az egyedi rejtett LED világítás emel ki a falsíkból.


A bejárat melletti feature wall, melyet a gyógyszertári fiókok inspiráltak - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás

 

Zöldfelületek

Az egymástól üvegfalakkal tagolt egyterű és cellás irodák esetében is igyekeztünk a lehetőségekhez mérten megidézni a természetes megjelenést, így egyes bútorelemek, a középső zárt magon használt fa mintázatú burkolatot öltötték fel.

Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás


A munkacsoportok elválasztásánál és egyes további pontokon élő növényekkel próbáltuk emberivé varázsolni a teret. Míg az irodatérben a növények egységet alkotnak, addig a tárgyalókban a változatosság jellemzi őket. A természet becsalogatásával és a keretekbe foglalt növényzettel a rendezettség érzetét próbáltuk felidézni. 

A tárgyalók bútorait az Europa Design szállította.

Europa Design

vélemény írásához jelentkezzen be »