építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Kávézó az Alagút tetején – bemutatjuk Boros Eszter diplomatervét

Boros Eszter, a Nyugat-Magyarországi Egyetem végzős hallgatója a főváros egyik ismert és méltatlanul elhanyagolt helyszínét választotta diplomaterve témájául: a történeti előzmények alapján kávézót álmodott az Alagút Clarck Ádám téri építményének újrafogalmazott tetőteraszára, miközben bejuthatott a helyszín zárt, titokzatos belső tereibe is. Tervében a LED-es molibdénnel ötvözött, rozsdamentes acélhálóba burkolt épületkubus háttérbe húzódik, teret adva a lenyűgöző panorámának.

A helyszín az Ellyps sétány, ami az Alagút tetején, a Clark Ádám tér felőli részen található. Korábban Magyar Asszonyok Bástyájának is hívták, manapság újra forgalomba jött az Ellyps sétány elnevezés. Azért ezt a környéket választottam, mert nem messze lakom innen, sokat járok erre; mindig az az érzésem, mikor a Duna-parton járok és felnézek a Várra, vagy átsétálok a Lánchídon, hogy itthon vagyok. Szeretem ezt a helyet, és szerettem volna, ha egyszer erre a helyszínre is sor kerül. Most sikerült.

 

Boros Eszter diplomamunkája - Alagút Kávézó
Boros Eszter diplomamunkája - Alagút Kávézó
Boros Eszter diplomamunkája - Alagút Kávézó
 

 

A panoráma innen gyönyörű, ám mégis méltatlanul elhanyagolt a terület. Egy ilyen idegenforgalmilag meghatározó pontot nem lehet kihasználatlanul hagyni, ezért két fő dolog fordult meg a fejemben: az egyik, hogy a hely rendezetté váljon, de a kilátás maradjon a fő attrakció, a másik, hogy ne csak egy kis teret alakítsak ki, hanem más csábereje is legyen a helynek, azaz egy vendégváró kávézó. Így a terület otthont ad rendezvényeknek, de a hétköznapokon is központi funkciót lát el.

Megközelíteni a Várból a Sikló melletti lépcsőn lejőve, vagy a Karmelita kolostor mellett húzódó sétányon keresztül lehet, illetve a Clark Ádám térről két irányban is, az egyik a Királylépcső felől vezet fel, a másik a Siklótól induló útról. A történelmi környezet sem tekinthető lényegtelennek, az Alagút és a Lánchíd története is hozzátartozik a helyszínhez.

Ellyps sétány

Valaha az Alagút Pest felé néző bejárata fölötti sétányrendszert hívták így a Várhegy oldalában. Nevét az Alagút kapuja fölötti, ellipszis alakú terecskéről kapta, ahol nyári pavilon is állt, az Ellyps kávéház. Szerelmesek híres találkozóhelye volt. A terecskét 1937-ben átkeresztelték Magyar asszonyok bástyájára, s attól kezdve a régi elnevezés egyre inkább a feledés homályába merült. Jelenleg is tervben van egy étterem tervezése az adott helyszínre, tervezője a Schön Építész Iroda, 460 m2 alapterületű, kétszintes épület, ami 50 fő befogadására képes.

 

Boros Eszter diplomamunkája - Alagút Kávézó
Boros Eszter diplomamunkája - Alagút Kávézó
Boros Eszter diplomamunkája - Alagút Kávézó
 

 

Koncecpió

A hely története után térjünk át a tervezésre. Körbejárva és megismerve a területet, egyértelművé vált számomra, hogy az épületemnek a tér északi részén kell elhelyezkednie, a látvány miatt. Nem szerettem volna nagy épületet, inkább egy kisebb, barátságosabb helyet képzeltem el. Egy olyan tömegben gondolkodtam, ami egyrészt transzparens, másrészt nem túl nagy, nem lóg bele a látványba, hiszen az emberek emiatt látogatnak ide.

A két teraszrészt egy térlépcsővel kötöm össze, így lesz egy újabb alternatív módja a le- és feljutásnak. Ezeken a kis lépcsőkön - melyek 2 m x 2 m alapterületűek - lehet üldögélni, nézelődni, mintha egy asztalhoz ülnénk le. Oldalfaluk a leomlás ellen - a tájépítészek által is használt - vaslemez támasztékot kap, ezt idővel a növényzet befutja és „láthatatlanná” válik.

Elképzelésem szerint a hangsúly a teraszokon van, maga az épület csak a kiszolgáló funkciót látja el, és itt - a két szinten együttvéve - körülbelül 60 fő helyezhető el. Snack konyhával rendelkezik, mely azt jelenti, hogy nem itt főznek, a felszolgált ételeket helyben csak melegítik, illetve hűtőben tárolják. Az étlapon hideg és meleg szendvicsek, sütemények, snackek, továbbá különböző teák, kávék, gyümölcslevek, alkoholos italok szerepelnek.

Az áru a Várból gépkocsival érkezik, az Ellyps sétányon keresztül, ám ehhez először akadály- mentesíteni kell a területet. Rakodás idejére a jármű a számára kialakított helyen várakozik, majd azt befejezve a Vár felé távozik. Heti egy árufeltöltés elegendő, lehetőség szerint éjszakai műszakban elvégezve.

Nagyon nagy hatással voltak rám a mozaikból készült felületek, így ezt szerettem volna a kávézó külső megjelenésében is viszontlátni. A LED-es molibdénnel ötvözött, rozsdamentes szőtt acélháló nem csak árnyékoló szerkezet, de arányaiban a mozaikhoz hasonló - esténként megfelelő fényeket vetítve még jobban erősíthetjük ezt az érzést. A hatalmas üvegfalakon gravírozott minta található, melyet belülről megvilágítva még erőteljesebb hatást érhetünk el. A teraszrészen is találhatóak hangulatvilágító elemek, így éjszakába nyúlóan is élvezhető ez a helyszín.

 

Boros Eszter diplomamunkája - Alagút Kávézó
Boros Eszter diplomamunkája - Alagút Kávézó
Boros Eszter diplomamunkája - Alagút Kávézó
 

 

A feladat kiválasztása során nagyban dominált a környék szeretete, ahol élek. Izgalmas és nem mindenki által megismerhető helyeken jártam, betekintést nyertem egy számomra eddig ismeretlen világba és a hozzá tartozó épületekbe, szakmákba és családokba.

Boros Eszter


Alagút kávézó
tervező: Boros Eszter (NYME-FMK AMI építész tanszék)

Boros Eszter, fotó: Dénes Nóra

tervezés éve: 2012
kivitelezés éve: 2012
bruttó szintterület: 626 m2  (terasszal együtt)
helyszín (cím): Clark Ádám tér 1., Ellyps sétány
konzulens: U. Nagy Gábor
opponens: Sugár Péter
 

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »