építészet : környezet : innováció

Képletszerűen tiszta rendszer - BCE Sportlétesítmény tervpályázat

"A pályamű rendkívül egyszerű, képletszerűen tiszta rendszert valósít meg úgy, hogy funkcionális tartalma, építészeti megoldásai, valamint tömeg- és homlokzatformálása mindvégig egyensúlyban marad." - írja a Bíráló Bizottság a Gulyás Bálint, Hellenpárt György, Hőnich Richárd és Sólyom Benedek által benyújtott munkájára. A pályamű II. díjban részesült.

Tér teremtés

A helyszín, egy Lónyai utcai „dupla” foghíj déli telke. A közösségi funkció teret igényelne, de ezt a viszonylag szűk belső-ferencvárosi utca nem tudja biztosítani. A Zsil utcára néző foghíj „szomszédunk” helyzete kedvezőbb, de telkünkkel szemben már egy 24 méter magas lakóház áll. Az utcavonalról való visszalépés a program megvalósíthatóságát lehetetlenítené el, így a „teresedést” épületen belül, az utcáról is jól érzékelhető, tágas, teljes épületmagasságú, átriumos előcsarnokkal adtuk meg. A homlokzat tehát csak gesztusértékű „visszalépő” mozdulatot tesz, de transzparenciája által az utcáról is megadja a térélményt.


Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény utcakép - építész: Sólyom Benedek, Hőnich Richárd, Hellenpárt György, Gulyás Bálint


Illeszkedés

Az illeszkedés kérdésköre is összetett jelen telek esetében. A Lónyai utca ezen szakasza csaknem homogén módon tartja a 24 méteres párkánymagasságot, kivéve déli szomszédunkat, az egyetlen alacsonyabb épületet. Hosszú távon nyilvánvalóan a homogenitás (24 méteres párkány) támogatandó, de elképzelhető, hogy szomszédunk még évtizedekig nem épül át. Ezért itt is egy gesztusértékű mozdulat megadását tartottuk az illeszkedés jó megoldásának. A tetőkijárat kültérivé váló lépcsőjének vonalvezetése által, az alacsonyabb szomszédos épület felé az épülettömeg áttörtté, légiessé válik.


Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény előcsarnok - építész: Sólyom Benedek, Hőnich Richárd, Hellenpárt György, Gulyás Bálint


Transzparencia és vizuális kapcsolatok

Az épületmagas előcsarnoki átrium tere könnyen áttekinthetővé teszi a létesítmény funkcionális struktúráját, és természetes megvilágítást biztosít mind az uszodának, mind a tornatermi szintnek és a nagycsarnoknak is. Az átriumban szabadon vezetett lépcsőkön bonyolódik az utcai cipős forgalom. A látogatók gyalogos áramlása, és a panorámaliftek mozgása élettel tölti meg a teret. A benapozott, télen is védett átrium különösen alkalmas egész évben „élő” növényzet telepítésére. A túlzott nyári felmelegedéstől a homlokzat napvédő, printelt üvegezése védi a belső teret. Az üvegezés legkülső felületére nyomtatott és beleégetett kerámiafesték „pöttyök” épületfizikailag külső árnyékolásként működnek, és a felsőbb emeleteken növekvő szoláris terhelés kezelhető a mintasűrűség változó beállításával.
Az épület sporttermei nem csak az utcai átrium felől kapnak természetes fényt, hanem a tömbbelső felől megnyitott homlokzaton is. A transzparenciát és a könnyű tájékozódást az is segíti, hogy az épületben belül is vannak „átlátások”: a tornatermi szint galériaszerű kialakítása révén érzékeljük az uszoda terét, és természetesen a squash és asztalitenisz termekbe is beláthatunk.


Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény előcsarnok - építész: Sólyom Benedek, Hőnich Richárd, Hellenpárt György, Gulyás Bálint

 

Funkcionális működés

A parkolókat a -2. szinten helyeztük el, ahova közvetlenül egy két forgalmi irányú, egykarú rámpán juthatunk le. A parkoló kapacitása 38 szgk. + 1 db akadálymentes hely. Ezen a szinten található a kerékpártároló is, 36 férőhellyel. Innen indul egy előteres, liftes lépcsőház, melyből csak az előcsarnokig lehet feljutni és onnan – ellenőrzött módon – a főlépcsőn lehet tovább menni a további, felsőbb közönségforgalmi szintekre.

A -1. szint gyakorlatilag üzemeltetési terület. Itt található a személyzeti szociális blokk, a TMK helyiségei, az uszoda- és pinceszinti szellőzőgépház, valamint a medencék vízgépészeti tere. Innen indul az épület hátsó, személyzeti lépcsőháza is. A földszinti átriumhoz kapcsolódó funkciók mosdóblokkja a közönségforgalmi lépcsőházból nyílóan ezen a szinten került kialakításra, elválasztva az üzemi területektől.

A földszinten található az épület átriumos kialakítású előcsarnoka, ahonnan az egész vertikális, közönségforgalmi közlekedőrendszer indul, és vizuálisan fel is tárul. A bejárat melletti hosszú pult mögött foglalnak helyet a portaszolgálatos-, valamint a belsőbb részen az információs és jegypénztáros munkatársak. A portához kapcsolódik az épületfelügyeleti központ. A porta mind a közönségforgalmat, mind a mélygarázs forgalmát ellenőrzi. Az átriumban kapott helyet a kávézó pultja, valamint mellette az utcáról is megközelíthető, de az előcsarnokba is nyíló sportbolt.


Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény uszoda - építész: Sólyom Benedek, Hőnich Richárd, Hellenpárt György, Gulyás Bálint

 

Az uszodát is ezen a szinten helyeztük el, ezáltal biztosítva a független és közvetlen megközelíthetőséget, és az önálló beléptetést, hiszen nyitvatartási ideje alapvetően eltérhet a többi funkcióétól. A 2x25 fős öltözőt kényszerútvonalas módon alakítottuk ki. Az uszodában a 25 m-es, hatsávos medence mellett egy kis tanmedence is helyet kapott. Gondoskodtunk a megfelelően méretezett pihenőterületekről és a medencetérből nyíló szaunákról is. Az uszoda mellett található az orvosi- és az edzői szoba. Az uszodatér természetes fényt kap az ÉK-i felülvilágító révén.

Az első emeletre az átriumból induló egykarú lépcsőn vagy a liftekkel juthatunk fel. Üzemeltetési kérdés, hogy itt, ezen a szinten alakítunk ki egy másodlagos recepciót, vagy a földszinti pénztárban lehet megvenni a mágneskártyás „jegyet”, mely a választott szolgáltatások igénybevételére jogosít fel, és egyben belépőkártyaként szolgálva nyitja az öltözőt, a szekrényt és a megfelelő sportterem ajtaját is. Ezen a szinten 4 squash- és egy asztalitenisz terem található. A squashtermek előtt futó üvegfolyosóról belátunk a squash termekbe és lelátunk az uszoda medenceterére. A 30-30 fős öltöző elválasztja az utcai- és tornacipős forgalmat. Az öltözők mellett egy pihenő-társalgó területet is kialakítottunk.

A második emeleten négy kisebb és egy nagyobb tornatermet alakítottunk ki. Ezeket szolgálja ki a 30-30 fős öltöző. A pihenő-társalgó galéria egy „belső” lépcsővel kapcsolódik az 1. emeleti pihenőtérhez, ezzel lehetővé téve a két szint „tornacipős” forgalmának összekötését, mely nagyon praktikus lehet. A belső közlekedőről lelátunk a dupla légterű squash termekbe. A program szerinti 30 fős előadóterem és a tanári szoba is itt kapott helyet. Ha a hátsó két terem üvegfalat kap a hátsó homlokzat felé (pl. aerobik vagy konditerem), akkor természetes fény is beengedhető a termekbe.


Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény nagyterem - építész: Sólyom Benedek, Hőnich Richárd, Hellenpárt György, Gulyás Bálint

 

A harmadik emeleten a 10,5 m szabad belmagasságú labdacsarnok található, ahol elhelyezhető egy szabványméretű 44x22 m-es kézilabda pálya, az öltözői oldalon cserepad-sávval kiegészítve. A szabványos futsal, kosárlabda és röplabdapályán kívül harántirányban elhelyezve 3 kisebb méretű pálya is kialakítható (pl. tollaslabda), leengedhető elválasztással. A csarnokhoz 25-25 fős öltöző, bírói és edzői öltözők, valamint sportszertár kapcsolódik. A főlépcsőhöz kapcsolódó galériáról nyílik a 200 fős közönségre méretezett mosdó.

A negyedik emeletről nyílik a nagycsarnok 200 férőhelyes, fix lelátója. A lelátó a hosszfal mentén akár további 130 férőhellyel bővíthető. Az érkező galérián lehetőség van alkalmi büfé elhelyezésére is. A csarnok két végén árnyékolt üvegfalak biztosítják a szórt, egyenletes, természetes megvilágítást. Erről a szintről indul tovább a tetőre felvezető lépcső, mely az emeletközi pihenőjétől már kültérben halad tovább.

A tetőteraszon helyeztük el a szabadtéri teniszpályát, amit egy labdafogó háló vesz körbe. A teniszpálya körül egy mini futópályát is kialakítottunk. A hátsó telekhatáron kapcsolódó kollégiumi szárnyat folytatja a tetőszinti épületsáv, amelyet a szabadtéri sportot kiszolgáló öltözők mellett a gépészeti terek foglalnak el. A rendelkezésre álló felületekre intenzív, 40 cm fölötti vastag zöldtető telepíthető, ami az előírt zöldfelületi arányt biztosítja. A perem mentén körbevitt zöld sáv biztonságos érzést ad a magasság ellenére is. A főlépcső mellett a két lift is feljön a tetőszintre, valamint a hátsó személyzeti lépcső is. Az üzemeltetési hátsó lépcsőház felépítményének „folytatásaként” kapott helyet a felsőbb szinteket kiszolgáló szellőzőgépház, a kazánház-hőközpont és a teniszpályához tartozó öltözőblokk. A kültéri egységeket is ebbe a tömegbe integráltuk.

 


Bírálat

A pályamű rendkívül egyszerű, képletszerűen tiszta rendszert valósít meg úgy, hogy funkcionális tartalma, építészeti megoldásai, valamint tömeg- és homlokzatformálása mindvégig egyensúlyban marad. Az épület nagyvonalú, középülethez méltó, rafinált árnyékhatású, ugyanakkor elegáns homlokzattal néz az utca felé, és amit a homlokzat ígér, a tervtől szinte hiánytalanul meg is kapjuk. Az üveghomlokzat mögött háromszintes előcsarnok adja a közösségi teret, melyben rámparendszer tárja fel a tornatermi és sportcsarnok funkciókat, a teniszpálya a tetőre került. A ház hátsó homlokzata a földszint fölött visszalép a hátsó telekhatártól, így megfelelő műszaki megoldással biztosítható az ide tervezett sportterek megvilágítása. A ház funkcionális rendszere egyszerű, áttekinthető, egyes részleteiben azonban túlzottan steril, ezt a struktúra feladása nélkül ingergazdagabb részletekkel lett volna célszerű oldani. Az uszoda időben eltérő, független használata biztosított, ellenben az öltözök elhelyezése elhibázott, mivel a reprezentatív előcsarnokból elzárja az uszodatér látványát, viszont az épület teljes szélességében kifeszített uszodatér megfelelő berendezés mellett kényelmes és kellemes időtöltést kínál.

Az I. emeleti squash-pályák előtti széles közlekedőről szép rálátás nyílik az uszodatérre, és az asztalitenisz terem pozíciója is megfelelő. A II. emeleti sportterek túlzottan merev elrendezésével a terv nem használja ki a nagy fesztávból adódó szabad térformálás lehetőségét, a sportterek számának kismértékű csökkentésével értékes és barátságos terek, térbővületek alakulhatnának ki, melyek a pihenés mellett a találkozás színhelyeként is szolgálhatnának. A sportcsarnok utcai végfalának-a látványterven ábrázolt-transzparens megfogalmazása funkcionálisan zavaró. A belső terek korlátjaiba helyezett zöld sávok jól mutatnak, igényes fenntartásuk azonban legalábbis kérdéses. A tetőtéri teniszpályához az öltöző biztosított, és a pályán kívüli tetőkert is jó megoldás, de a futópályára adott javaslat elhibázott a pálya ívei miatt.

Az elegáns homlokzat értékteremtő. A pályamű azon kevesek egyike, amelyek a teljes homlokzata bevállalta a kialakult magasságot, és az épülettömeget nem ugratta vissza rutinszerűen a szomszédos épület párkánymagasságára. Az épület külső és a belső megformálása klasszikus, arányos, minőségi érzetet ad. Az épület térszervezése jól áttekinthető, személyközlekedése tiszta rendszerű, jól átgondolt, a gépkocsi-közlekedés jól használható. A bejáratok informatívak, de lehetnének hangsúlyosabbak. A műszaki leírásban részletezett gépészeti elképzelések a funkcionalitásnak és az általános műszaki elvárásnak megfelelnek. Az épületgépész leírás korrekt, részletes, gyakorlatias, átgondolt, és a csapadékvíz-felhasználás, valamint a hőszivattyúk alkalmazásával a fenntarthatósági, ökologikus szempontok érvényesülésének is megfelelően teret ad.

A pályaművet a bírálóbizottság nettó 2.500.000.- Ft összegű II. díjban részesítette.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »