építészet : környezet : innováció

Kétlakásos passzívház a Harsány lejtőn

Glück Endre és munkatársai a megbízóval közösen álmodtak meg egy olyan kétlakásos passzívházat, amely elkerüli a klasszikus ikerházformát mégis a két lakásban kialakítandó helyiségek és térkapcsolatok megegyeznek. 

Részlet a műleírásból

A tervezési program egy olyan kétlakásos társasház létrehozása, mely formajegyeiben modern, szem előtt tartja a környezeti hatásokat, energiatakarékos, mindezek mellett pedig egy élhető lakókörnyezetet teremt. Ennek megfelelően a megbízóval közösen kitűzött cél egy PASSZÍVHÁZ megalkotása volt.

A tervezés helyszínét képező telek a Harsány lejtő kertváros elnevezésű, III. kerületben kialakításra kerülő újonnan parcellázott terület 20646/33 helyrajz számú egysége. Tökéletes telket találtak a Megbízók egy passzívház kialakításához, hiszen tökéletesen déli tájolású.

Kétlakásos passzívház

A megadott program alapján elkészített és elfogadott koncepcióterv után egy PHPP számítás készült, a szükséges hőszigetelési vastagságokat, ablakméreteket és típusokat ennek megfelelően határoztuk meg. Ez alapján a számítások igazolták, hogy az épület fűtési hőszükséglete nem fogja meghaladni a 15kW/m2/év értéket.

A két lakásban kialakítandó helyiségek és térkapcsolatok megegyeznek, azonban a megbízók szerették volna elkerülni a klasszikus ikerház formát.
Az igények alapján a pinceszinten a garázst, tárolót és gépészeti helyiséget, a földszinten a nappali tartózkodás tereit a kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel és egy dolgozóval, míg az emeleten a háló funkciókat a kiszolgáló egységekkel kellett elhelyezni. A lakások mérete nagyságrendileg 125 m2 + 80 m2 pince.
A pinceszinten a garázsok külön bejáratot kapnak. Ezekhez egy közös kapubehajtóból vezet le a rámpa. A gyalogos bejáratok a kapubehajtó két oldalán helyezkednek el egy-egy kukatárolóval. Az egész kapuépítmény egy egységet alkot.

Kétlakásos passzívház

A földszinti bejárathoz érkezünk a kaputól vezető lépcsőn. A lakások ezen a szinten el vannak tolva egymástól, így egy intimebb használat alakulhat ki a hátsókertnél, valamint az épülettömeget is megmozgatja. Az emeleti blokk viszont már egy hasábként jelenik meg az alsó kubusra keresztbe fordítva. A homlokzatok kialakításánál törekedtünk a megbízók által is preferált egyszerű, letisztult formavilágra.

A tervezés folyamán igyekeztünk a kompakt kialakításra. A gépészeti rendszert is úgy pozicionáltuk, hogy az a lakások súlypontjába essen az anyagszükségletek minimalizálása érdekében. A kivitelezőktől pozitív visszajelzést kaptunk, elmondásuk alapján ekkora épülethez ilyen kevés anyagot még nem használtak.
A gépészeti rendszer Mikolczy Imre elképzelései alapján készült. A két épületrész azonos, de önálló rendszerrel lett ellátva. Ezen rendszer lelke egy hőszivattyús tároló és egy hővisszanyerős légkezelő készülék. A hőleadás minden esetben felületi rendszerrel történik, a mennyezeti rendszer födémbe lett integrálva.

A hőszivattyú egy levegő-víz készülék, mely a külső levegőből nyeri az energiát. A tárolót felmelegítve rendelkezésre áll 300 liter használati melegvíz, melyből egy hőcserélő segítségével nyerjük a fűtési melegvizet is.
Az épületben állandó légcsere történik, a hőcserélőn kidobott elhasznált levegő maradék hulladékhője a téli időszakban még megtáplálja a hőszivattyút. Ezen felül a hőszivattyúba kerülő téli hideg levegő egy talajkollektoros rendszeren keresztül előmelegszik, mely nyáron a belső terek temperálásába segít be.

Kétlakásos passzívház

Az épület tetejére elhelyezett napelemes rendszerrel sikerül elérni, hogy az ÉVES ENERGIASZÁMLA MAXIMUM 40 000 FT legyen, hisz a méretezés alapján egy év alatt nagyjából annyi áramot termel, amennyit az épület elhasznál. (A jelenlegi szabályok alapján többlet áram termelése Magyarországon nem éri meg.) A rendszer csak néhány hónapja működik, de a Megbízó számításai szerint az előzetes kalkuláció beigazolódni látszik. Tervben van még a későbbiekben egy kút fúrása, mely által az épület szinte "önellátó" lehet.

Tervezői benyomások:
Rendkívül fontos az energia - és környezettudatos szemlélet az építészetben. Mindemellett az épülettel életterünket alakítjuk, ahol a funkcionalitás és esztétikum sem kaphatnak a "tudatosság" miatt másodrendű szerepet. Amikor a leendő tulajdonos értékrendje és gondolkodása is hasonló, külön szerencse. Ilyenkor az energiák nem egymás meggyőzésében vesznek el, hanem elindul a közös kreatív munka...

Glück Endre

 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »