építészet : környezet : innováció

Klíma-adaptív utca Koppenhágában

A dán SLA iroda Koppenhága Østerbro kerületének egyik főutcáját és terét alakítja át a város első olyan térségévé, ahol az építészeti megoldások mind az éghajlati viszonyok teljes mértékű alkalmazásán alapulnak. 

A város vezetése április végén hirdette ki a kerület központjának átalakítására kiírt pályázat győztesét, a különböző városi és fenntartható építészeti fejlesztésekkel foglalkozó sokoldalú SLA irodát.  Az elképzelések szerint a negyedet átmetsző főutcát, a Bryggervangent és a Skt. Kjelds teret olyan módon építik át, hogy annak természetes növényzete, vízrendszere kiegyenlítse a környék éghajlati kilengéseit és környezeti szennyeződését. Egy olyan folyamatosan és tervezetten fejlődő, fenntartható zöld útszakaszt terveznek építeni a jövő évtől, amely mérhető módon képes pozitív hatást elérni a város éghajlati és környezeti igényei számára.

Bryggervangen és Skt. Kjelds Plads, Koppenhága, látványterv. Forrás: SLA

A teret az esztétikus kialakítása és átszervezett forgalmi rendje mellett mindenképpen a közösség aktív használatára tervezik. A tájépítészek, várostervezők és biológusok által kialakítandó közel 36.000 nm-es térség olyan gondosan kiválasztott növényfajokat vonultat fel, amelyek az adott környezetben a leginkább képesek adaptálódni, megfelelő módon ellátni egy város zöld igényeit, javítani a levegőn és a hőérzeten. Mindehhez előzetesen olyan környékbeli, félig mesterségesen kialakított, város közeli parkerdőket, zöld pihenőhelyeket és rezervátumokat tanulmányoztak, mint az Utterslev Mose, a Kongelunden és az Amager Fælled.

Bryggervangen és Skt. Kjelds Plads, Koppenhága, látványterv. Forrás: SLA

A minél nagyobb és az helyi adottságokra reagáló biodiverzitás mellett komoly hangsúlyt fektetnek a megfelelő vízfelhasználásra is. A változatos domborzatúra átépítendő utcában a víz a talajban eltárolható lesz, szárazság esetében visszajuttatva – esetleg vízpáraként szórva – megfelelő hűsítő hatást érne el. Az átépülő főutca mindenképen egy új közösségi hely kíván lenni, ahol a városlakók életminősége érezhetően javulna és küszöbük elé kapnának egy szelet természetet.

Bryggervangen és Skt. Kjelds Plads, Koppenhága, látványterv. Forrás: SLA

Bán Dávid

vélemény írásához jelentkezzen be »