építészet : környezet : innováció

Konyhakapszulával fűszerezve: lakóépület rekonstrukció a Fő utcában

A 19. sz. végén épült ház rekonstrukciójára kapott megbízást az Öt Elem Építésziroda. Az átalakítás során a tetőteret is beépítették, illetve a felaprózott, kis alapterületű lakásokat az eredetihez közelítő méretben újraosztották. Mindemellett Dobrányi Ákos és építész társai a minőségi épületfelújítás jól bevált receptjét a 2. emeleti lakások kétszintes lakóterébe helyezett konyhakapszulákkal egy cseppet meg is fűszerezték.
Panoráma Pestről a felújított épülettel - fotó: Kocsis Ferenc
 

(Az angol verzió itt olvasható) 2005 őszén kapott megbízást az Öt Elem Építésziroda a Brabach Kft-től – mint többségi tulajdonostól – az I. kerület Fő utca 10. alatti épület rekonstrukciójának megtervezésére. A tulajdonos fő célja az volt, hogy az épületben magas színvonalú bérlakásokat alakítson ki.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Felújítás előtt - fotó: Dobrányi Ákos
Felújítás után - fotó: Dobrányi Ákos, Kocsis Ferenc
A felújított kupola nézete - fotó: Kocsis Ferenc
A felújított kupola nézete - fotó: Kocsis Ferenc
 

 

Az épület története
Az épület eredetileg a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület számára épült. Az engedélyezési tervet a Fővárosi Közmunkák Tanácsa iktatta 1888-ban, és Eckermann Ede fővárosi mérnök írta alá. A tervrajzokon Klanovits, és Mettendorfer építőmesterek aláírása szerepel, akik egyes források szerint Ybl Miklóssal dolgoztak. Érdekes, hogy még egy évbe sem telt, és a tervre módosítást nyújtottak be. A megépült változatban egyszerűsödött a két homlokzati rizalit és azok tetőszinten történő lezárása, bár erről a tervtárban nem volt fellelhető dokumentáció.

 

A tervrajzokon Klanovits és Mettendorfer építőmesterek aláírása szerepel
A megépült változat a Clark Ádám tér felől, képeslap
 

 

A későbbiek során megszűntek a sarki, független bejáraton megközelíthető ügyfélforgalmi terek. A Fő utca felé, a földszinten kereskedelmi egységek létesültek, feljebb felaprózott lakásokat alakítottak ki. A 70-es évektől a tetőtér egy részén és a kupolatérben Zöld Anikó festőművésznő műterme működött.

 

 
A felújított előcsarnok - fotó: Dobrányi Ákos
A felújított előcsarnok - fotó: Dobrányi Ákos
A felújított kupolatér - fotó: Dobrányi Ákos, Kocsis Ferenc

 

A tervezett átalakítás elrendezése
Az épületben 100 és 200 m2 közötti alapterületű lakóegységek kerültek kialakításra. Ennek köszönhetően – tekintettel az eredeti kis lakásméretekre – a tetőtér beépítésével nem növekedett az épület albetétjeinek száma. A tervezett apartmanok elhelyezkedését mutatja a térbeli modell és a 2. emeleti alaprajz. A tetőtéri három lakás egyszintes, az utca felé gyilokjáró-szerűen keskeny, a hátsó udvar felé nagyobb méretű teraszokkal.

 

Tetőtéri lakás az utca felé gyilokjáró-szerűen keskeny ...
... a hátsó udvar felé nagyobb méretű teraszokkal, fotó: Kocsis Ferenc
 

 

A második emeleti három lakás úgy készült, hogy az utca felőli traktusban, dupla belmagasságú terekben helyezkednek el a nappali-étkezők, ezeken belül a konyhák dobozai. A fésűs hátsó szárnyak a hálószobákkal és vizesblokkokkal kétszintesek.

 

Látványterv ...
... és megvalósult állapot az egyik nappali térről, fotó: Kocsis Ferenc
ugyanitt a galériaszint, fotó: Dobrányi Ákos, Kocsis Ferenc
Egy másik apartman fotó: Dobrányi Ákos, Kocsis Ferenc
Az első emeleten megszűntek az elaprózódott helyiségek, fotó: Kocsis Ferenc
 

 

Az első emeleten – az eredeti helyiségkiosztáshoz közelítve – megszűntek az elaprózódott helyiségek, és négy albetét létesült. A lakóegységek az épület eredeti kialakításának megfelelően, két független lépcsőházból közelíthetőek meg. A sarokról nyíló, díszesebb eredetileg az ügyfélforgalmi terek, a másik pedig a vezető tisztviselők lakásainak elérését biztosította. A rekonstrukció során mindkét lépcsőházhoz lift készült.

 

 
Portal detail, photo: Kocsis Ferenc
Joint of the old and the new stair wing, photo: Kocsis Ferenc
Orientation board, photo: Dobrányi Ákos
 

 

A – többségükben önkormányzati tulajdonú – földszinti üzlethelyiségek hasznosításáról egyelőre nem sikerült megállapodni, elkészült viszont a pince teljes, utólagos vízszigetelése, ami később akár a földszinttel együtt hasznosítható.

 

Successful flooding proof test in June 2010
 

 


Lakóépület rekonstrukció

vezető tervező: Dobrányi Ákos
építész munkatársak: Malata Gyula, Parizán Borbála, Romhányi Tamás, Szász Judit
szakági tervezők:
statika: Sterner Pál - Sterner Kft.
épületgépészet: Kálmán Zsolt - Kálmán és Társai Kft.
épületvillamosság: Sax Dezső - Tan-Terv Bt.
tűzvédelem: Báder György
épületszerkezetek: Farsang Attila - FRT-Raszter Kft.
generáltervező: Öt Elem Kft. - Dobrányi Ákos

tervezés éve: 2006-2008
kivitelezés éve: 2009-2010
bruttó szintterület: 2578 m2
megbízó: Brabach Kft. - képviseli: Tony Boylan, Vékás András
generálkivitelező: Archicolo Kft.

vélemény írásához jelentkezzen be »