Programok

Korok és stílusok: A sokarcú Újlipótváros - építészettörténeti séta

1/1

1/1

Korok és stílusok: A sokarcú Újlipótváros - építészettörténeti séta
Programok

Korok és stílusok: A sokarcú Újlipótváros - építészettörténeti séta

2018.06.05. 20:20

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
MÉSZ

Esemény kezdete:
2018.06.10. 08:00
Esemény vége:
2018.06.10. 10:00

A MÉSZ által szervezett Jössz-Mész építészettörténeti sétasorozat következő helyszíne Újlipótváros lesz június 10-én, Maczó Balázs művészettörténész vezetésével.

Újlipótváros neve hallatán manapság legtöbbünknek az 1930-as évek modernizmusa jut az eszébe, pedig a városrész építészete és várostörténeti múltja ennél lényegesen sokrétűbb. A séta kis területen jár be, és több mint egy fél évszázad építészeti és várostervezői gyakorlatát hallhatjuk alatta.

A 19. század második felében Újlipótváros még kietlen külváros volt, ahol egy-két ipari épület árnyékában zömében mezőgazdasági termelés folyt. A század végén épültek fel az első bérházak, amelyek a kor tervezői gyakorlatának megfelelően zártudvaros, körgangos beépítésűek voltak és a historizmus stílusjegyeit ismerhetjük fel a homlokzatokon. A 20. század legelején gombamódra szaporodtak az épületek a Váci úttal párhuzamos utcákban. A szecessziós épületek karakteres arculatot kölcsönöztek az új városrésznek. Az 1910-es években nagy remények születtek, hogy a terület a főváros legelegánsabb része legyen. A kor talán legnagyobb "luxus lakópark" beruházása készült el 3 év alatt a mai Jászai Mari téren: a Palatinus házaknak nevezett épületcsoport telek- és építéstörténete önmagában is egy nagyon izgalmas história. A vesztes első világháború a nagyreményű terveket azonban megakasztotta.

A háború utáni várostervezés újjáéledésének egyik korai példája szintén itt, az Újlipótvárosban valósult meg. Az 1920-as évek végén felépült Phönix-ház nemcsak a nevében különleges, de a hatalmas belső parkot körülölelő épületcsoport egy korszerűbb beépítés előnyeit mutatta. Az 1933-tól gőzerővel megindult építkezési láz közel 200 új épületet eredményezett a Duna menti városrészben. Ezek beépítésükben és stílusukban is már a modern szellemet idézték. A közvetlenül a 2. világháború előtt épült bérházak további előnye volt az is, hogy az alkalmazott építő ipari újítások, és főleg a lépcsőházak belsőépítészeti kialakítása révén messze felülmúlták a kor átlag színvonalát.

Tervezett időtartam: 1,5 - 2 óra
Részvételi díj: 3000 Ft (MÉSZ tagoknak ingyenes)

A séta regisztrációhoz kötött, melyet itt lehet megtenni.

A sétáért 0,5 kreditpontot lehet kapni.

Időpont: 2018. június 10. vasárnap 10:00 óra
A találkozó helyszíne: 13. kerület, Visegrádi - Radnóti Miklós utca sarok (a parkolóban)

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk