építészet : környezet : innováció

Korszerű bejárati épület Harkányfürdőn

Jól funkcionáló, formavilágában modern, mégsem hivalkodó épületegyüttest tervezett Simon Angéla diplomamunkájában. A harkányi gyógyfürdő bejáratát korszerűsítő koncepció anyaghasználatában a fürdőkultúra hagyományait idézi. 

A tervezési helyszín

A diplomamunkám tervezési helyszíne Harkány, ezen belül Harkány legfontosabb és legismertebb létesítménye, a gyógyfürdő. A fürdő déli bejáratát kívántam korszerűsíteni. A fürdő központi helyzetben van a városban, nem csak kulturális viszonylatban, hanem ténylegesen a városszerkezet geometriai középpontjában található. Minden irányból könnyen megközelíthető, sőt a biciklistáknak is kedvez a városon áthaladó Dráva kerékpárút.

Három kapun lehet belépni. A strand főbejárata a keleti oldalon található és a parkolóhelyek is elsősorban ezen az oldalon vannak. A Zsigmondy sétány felőli déli kapun vagy a Platán kapun lehet még megközelíteni a fürdőt, amely nyugati irányból fogadja az érkezőket. Nyáron a kapukban kialakított pénztáraknál, télen a fürdő épületében lévő előcsarnok­ban lehet belépőjegyet váltani. A fürdőt övező parkok, ligetek között fogadják a harkányi tradicionális vendéglátók, szállodák, panziók és a harkányi kemping a pihenni vágyókat.


Harkányfürdő, bejárati épület - építész: Simon Angéla



A fürdőtől délre fekvő őspark, ahol számos műalkotás van, fontos terület a város számára. Szabadtéri színpad is épült az árnyas fák között, mely különböző fesztiváloknak, rendezvényeknek ad helyet. A Zsigmondy sétány nyugati végét a Gyógyfürdőkórház épületei övezik. Eredetileg ezen a területen indult el a fürdőélet közel 200 évvel ezelőtt.


Telepítési koncepció

A Zsigmondy Sétány felőli ősfás liget méltó felvezetés a fürdő bejáratához. Ezért gondoltam úgy, hogy a déli bejáratot érdemes impozánssá tenni úgy, hogy az tükrözze a számos fejlesztésen átesett, immár modern fürdő hangulatát. Korszerű, jellegzetes és jobban funkcionáló épületet kívántam létrehozni.

Először a bejárat jelenlegi helyzetét vizsgáltam, mint kiderült nem a legoptimálisabb helyen került kialakításra. Belépéskor egyenesen a medencékhez érkezünk, a gyógyfürdő bejáratához meg kell kerülnünk az épületet. Ráadásul télen, egy az esztétikát nélkülöző műanyag kordon választja le a kültéri medencét, melyen hatalmas felirat irányítja az embereket a bejárat felé. Célom volt a gyógyfürdő és a strand között megtalálni a középutat. A jelenlegi büfésor helyén véltem a legmegfelelőbbnek kialakítani az új kapuzatot. A tervezendő funkciók közé soroltam az elbontott büféket, valamint új öltözőket is kívántam építeni.


Harkányfürdő, bejárati épület - építész: Simon Angéla



Az elsődleges tervezési szempont a bejárat kétfelé való irányítása volt. Fontosnak gondoltam, hogy ugyanúgy tereljen a gyógyfürdő, mint a strand felé. A kiválasztott belépési helyzettel szemben helyezkedik el a gyerekmedence, ez nagyobb fákkal körülhatárolt, ezért nem szükséges elbontani csupán azért, hogy egyenes út vezessen a kapuzattól. A tömegformálás során sikerült olyan kialakítást létrehoznom, ami által rögtön a belépés pillanatában el tudjuk dönteni, hogy a strand vagy a gyógyfürdő felé szeretnénk venni utunkat. Így télen is könnyen le lehet zárni a kültéri medencék területét, és egyszerűbb útvonalon juthatunk a gyógyfürdő épületéhez.

A bejárattól keletre fekszik a lepke medence. Ezt a vízfelületet vontam össze a kapcsolódó funkciók épületeivel. A medencét körülölelő stéget terveztem, mely összefügg a büfék és öltözők épületeivel. Öltözőket azért szerettem volna kialakítani, hogy a belépés pillanatában azonnal ide érkezzünk, és ne kelljen megkerülni a medencét, a jelenlegi fülkék felé, melyek a keleti bejárathoz esnek közelebb.


Harkányfürdő, bejárati épület - építész: Simon Angéla




Tömegformálás és funkciókapcsolatok

Az épület térfalait elsősorban úgy alakítottam ki, hogy a sétányról a bejárat felé irányítsa a járókelőket. Másrészről a medencékhez és a strand területén kialakított közlekedés irányához igazítottam. Az épületegyüttest túlnyúló tetővel fedtem le, mely ideális árnyékot ad a büfék előtt kijelölt fogyasztótérnek. A jegypénztárt befoglaló tömegnek kapuépítményre emlékeztető külsőt kölcsönöztem.

Az öltözőknek és büféknek 4 különálló egységet hoztam létre. Így fenntartva a szellős elrendezést, átláthatóságot. Ezeket az épületrészeket a sétány felőli oldalon egy fa szerkezetű és burkolatú fallal választottam le. A büfék hátsó oldalán kialakítottam egy közlekedősávot, amely alkalmas az árufeltöltésre, az egységek innen megközelíthetők a személyzet számára. A kiszolgálás a medencetér felé történik.

Az öltözők és vizesblokkok egy rejtettebb közlekedőről érhetőek el, így nem nyílik közvetlenül a fogyasztótér és a vízfelület felé bejáratuk.
A jegypénztár az épület nyugati végén, a magasabbra emelkedő kapuszerű elem alá került. A személyzet számára ez szintén egy, az épület mögött elhelyezett közlekedőről közelíthető meg.

Harkányfürdő, bejárati épület - építész: Simon Angéla



Anyaghasználat és épületszerkezetek

A modern fürdőépítészetben leggyakrabban használt építőanyag a fa. Tartószerkezeti szempontból legjobban bevált a rétegelt-ragasztott fatartós rendszer. Uszodák, fürdők nagy fesztávon történő lefedéséhez használják. Esztétikus és nem vetemedik. Magyarországon számos példát találunk gyönyörűen kialakított faszerkezetekre.

A tradicionális fürdőépítészetet követve, a bejárati épületen is faszerkezetet szerettem volna megjeleníteni. A tetőszerkezetet és a kis épülettömböket különálló szerkezetekként kezeltem. A tető magasabbra emelkedik, és összefogja az egész épületegyüttest. Szerkezetét rétegelt-ragasztott fatartókból alakítottam ki. A tartószerkezeti elemeket csavarozott acél kapcsolatok rögzítik egymáshoz. A tervezett szerkezetemet esztétikailag a szarufákat alátámasztó szelemenek térbeli játéka teszi különlegessé. A kapu pedig a fölötte átívelő rácsostartó ritmusától válik jellegzetessé. A tartószerkezet gerendarács alapon nyugszik, összefogva a könnyűvázas struktúrák és a rétegelt-ragasztott fa vázszerkezet alapozását. A tetőszerkezet burkolataként fémlemezfedést terveztem. A Rheinzink előpatinásított grafitszürke lemezét választottam.


Harkányfürdő, bejárati épület - építész: Simon Angéla



A zárt épületek könnyűvázas faszerkezetből épültek. Kívülről fehér vakolat fedi. Beltéri burkolata a legtöbb helyen gipszkarton. A vizes helyiségekben impregnált változatát, és kerámia burkolatot alkalmaztam. Valamint itt előtétfal is került a szerkezet belső oldalára, a gépészeti szerelvények egyszerűbb kialakítása érdekében. A stégre széles lépcsősor vezet fel. A teljes felületét fával terveztem burkolni. A tartószerkezet, a teraszburkolat és a falburkolatok egyaránt szibériai vörösfenyőből készülnek. Magas gyantatartalma kedvező a nedves környezetbe. Keményebb és ellenállóbb, mint az európai társai. Színe sárgásfehér. A teraszburkolat mikrobordázott, csúszásmentes felületű.


Környezetalakítás

A sétány felőli homlokzaton egy fa szerkezetű és borítású fal választja el a büfék és öltözők épületeit a járókelőktől. Ez a térfal vezet a bejárat felé, melynek épülettömege fehér színében kitűnik az azt körül ölelő faszerkezetek közül.
A környező térburkolatoknak egy világosszürke színű, műgyanta kötésű kavicsburkolatot választottam. A TerraWay burkolat színét a felhasznált kőzúzalék határozza meg. Festéket és adalékanyagot nem tartalmaz, ezért természetes hatású. Úgy gondoltam a strand területére ez kifejezetten előnyös burkolattípus, mivel víz- és légáteresztő, a lehulló csapadék nem terheli a csatornarendszert. A növényzet gyökérzete vízhez és levegőhöz jut. Nappal kevéssé melegszik, éjszaka jobban lehűl, valamint csúszásmentes felületet ad.

A tervezés folyamán szerettem volna a sétánnyal és a fürdőparkkal is foglalkozni. Nem csak az épületemet igazítani a környezethez, hanem fordítva is. A sétányon átalakítottam a forgalmat, több sávot jelöltem ki zöldfelületekkel elválasztva. Létrehoztam gyalogos és biciklis sávot, valamint egy egyirányú autós szervízutat. A bejárat előtt nagyobb burkolt teret hagytam.


Harkányfürdő, bejárati épület - építész: Simon Angéla



A gyerekmedence környezetén is alakítottam, a jelenleginél rendezettebbé tettem a zöldfelületek és burkolatok arányát. A jegypénztár portálosan kialakított homlokzata szól a vásárlók felé. Kettő pénztárablakot és egy információs pultot terveztem. A pult és a beléptető kapuk faborításúak. A sétány felőli homlokzaton egy olyan fafelületet képzeltem el, amit ki lehet tölteni a falra festett, vagy valamilyen igényes módon felkasírozott infografikákkal, térképekkel.

A büfék felnyitható homlokzattal rendelkeznek. Fa borítású mobil falpaneleket terveztem beszerelni. Minden panel tolható és tengelyében elforgatható. Ezek a büfék számára reklámfelületként is szolgálhatnak, például árlisták megjelenítésére. Az épület környezetében bútorokat is helyeztem el. A választott bútorcsalád használati felületei fa deszkázatból készültek, a váza pedig fém. Tartozik hozzá asztal, szék kétféle pad, valamint nyugágy is. A stég peremén fa ülőfelületet alakítottam ki, melynek támlája korlátként is szolgál, így biztonságot is ad a talajszinthez képest magasabban fekvő teraszon.
Az épület nyugati vége mellé biciklitárolókat soroltam.

Összességében úgy gondolom sikerült egy korszerű, jól funkcionáló épületegyüttest létrehoznom, amely Harkányfürdő méltó jelképévé válhatna, mint kapuépítmény. Anyaghasználatában illeszkedik a fürdőkultúra hagyományaihoz, a laikus emberek számára is szerethető. Formavilága modern, mégsem hivalkodó. A gyógyfürdő folyamatos fejlesztései közé beilleszthető lenne egy ilyen jellegű beruházás.

Simon Angéla

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »