építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Középkori falfestmények is láthatóvá váltak a palágykomoróci templomban

Középkori templomot újíitottak fel a kárpátaljai Palágykomorócon a Rómer Flóris Terv keretében. A felújítás A felújítás előtti feltárás során olyan értékes falfestmények kerültek elő, mint a Szent László-legenda-, illetve a Krisztus pokolra szállásának ábrázolása. 

A XIII. és XIV. század fordulóján épült, majd a XV. század folyamán átépített templomot döntően az utóbbi öt év alatt, a Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában újították fel magyarországi támogatás felhasználásával. A „magyar régészet atyjának” is nevezett nagyváradi kanonokról elnevezett Rómer Flóris Terv célja a magyar kultúra és identitás megtartása szempontjából fontos kárpát-medencei épületek megőrzése. A tiszabökényi görögkatolikus templom felújításáról az Építészfórum is hírt adott.

A palágykomoróci református templom (Fotó: Teleki László Alapítvány)

A palágykomoróci református templom (Fotó: Teleki László Alapítvány)


Az ungvári járásban, a szlovák határnál fekvő Palágykomoróc temploma középkori egyházi építészetünk kiemelkedő példája. Ma már ritkán látható román kori, ikerablakos tornya a közelben lévő csarodai, nagytoronyai és bodrogszentesi istenházákkal rokonítja. A felújítás előtti feltárás során belső terében értékes falfestmények kerültek elő, melyek közül a két legérdekesebb a Szent László-legenda-, illetve a Krisztus pokolra szállása-ábrázolás. A nyugati karzat északi oldalánál a XIX. századi karzattoldásban a padozat átbontásával vált láthatóvá az északi falon lévő, egész alakos női szentet ábrázoló falképrészlet.

A palágykomoróci református templom (Fotó: Teleki László Alapítvány)

A palágykomoróci református templom (Fotó: Teleki László Alapítvány)

A régészeti munkák során az altemplomban két kripta is előkerült. Ezek egyikében Szalay Ferenc kisvárdai várkapitány, Bereg megyei főispán nyugszik, míg a másikban a Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényéből ismert Buttler János gróf alussza örök álmát.

Mindezek mellett a felújítás során sor került a homlokzat és a belső tér teljes helyreállítására, a hajópadló felújítására, a bélletes román kori kapu fölé pedig hajlított, edzett üvegből készült tető került, mely a kapuzat eredeti festését és gyenge kőanyagát óvja az időjárás viszontagságaitól.

Teleki László Alapítvány - Építészfórum

vélemény írásához jelentkezzen be »