építészet : környezet : innováció

Lakhely a vendégelőadónak - diplomaterv Gödöllőre

A gödöllői Szent István Egyetem területe kedvelt tervezési helyszín az itt diplomázó hallgatók körében. Kormos Gábor vendégprofesszori lakásokat tervezett ebbe a gazdag természeti környezetbe.

A diplomatervemet a gödöllői Szent István Egyetem campusának területére terveztem egy tölgyerdő közepére. A tervezés során a legfontosabb szempontok az időállóság és a természetközeliség voltak, mindamellett, hogy a mai korszellemnek megfelelő épületegyüttes szülessen.

Az épület egy kb. 25.000 m2-es lejtős, panorámás telken fekszik. A telek hosszanti elrendezésű, szélessége déltől észak felé szűkül, így átlagos telekszélesség 80 méter. Megközelítése a campust végigszelő észak-déli irányú aszfaltozott útról történik, ehhez csatlakozna a vendégprofesszori lakásokat megközelítésére szolgáló kanyargós mellékút, amely 3 méter széles, aszfaltozott út.

Látványterv, vendégprofesszori lakások, Gödöllő, forrás: Kormos Gábor

Az út mellett az épület közelében összesen kilenc parkoló biztosít helyet az ott megszállók, vagy az odalátogatók számára. A parkolókat egy gyalogosok számára kialakított járda köti össze, amely sétálásra is lehetőséget teremt a környékbeliek számára. A járda mellett padokat helyeztem el. Az épület út felé néző részén, északról közelíthető meg a bejárat.

Az épület homlokzatain alkalmazott rusztikus gránit terméskő burkolat, a szabályosan fűrészelt süttői keménymészkő és a nagy üvegfelületek harmóniája, valamint tagolt térszervezése és tömegképzése teszi természet-közelivé. A teraszok és a falak anyaga ugyanazzal a mészkőburkolattal készült olyan hangulatot kölcsönözve így az épületnek, mintha egyetlen anyagot bontanánk meg és hajtogatnánk rá a belső és külső terek együttesére.

Alaprajz, forrás: Kormos Gábor

A ház kétszintes, szintenként 3 lakással. A földszinten (329,31m2) a kétszemélyes, francia ágyas szobák – gondolván a házas professzorokra –, az emeleten (220,32m2) pedig az egyszemélyes szobák kaptak helyet, hogy minél kevesebb embernek kelljen lépcsőznie. Mindegyik szoba egyedi, mint ahogy nincs két egyforma professzor sem. A belső elrendezés, bár kicsi lakásokról van szó, de áramló teres struktúrát követ, így az előtérből az egy légterű nappali-étkező konyhába lépünk. A háló válaszfallal elkülönített, melyhez fürdőszoba és gardrób csatlakozik.

Látványterv, vendégprofesszori lakások, Gödöllő, forrás: Kormos Gábor

Minden lakáshoz tartozik egy terasz, melynek megpróbáltam intimitás biztosítani a tömegszervezés és a pergolák által. A pergolákon csak szemből nézve láthatunk át, egy bizonyos szög elérése után viszont a fa gerendái teljesen takarják a teraszt. A pergolák fa anyaga visszautal az erdő fáira és nemcsak intimitást, hanem árnyékot is adnak az ott lakók számára. 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »