építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Lakóépület a Vizivárosban: I., Toldy Ferenc u. 32/36.



Kiemelt megvételben részesült pályamű



Szerzői: Földes és Társai Építésziroda Kft. - Földes László, Mórocz Tamás, Balogh Csaba, Szüle Péter, Gönczi Orsolya, Taraza Boushra, Oltvai Tamás, V. Nagy Zoltán, Mihalkovics József
Kiemelt megvételben részesült 8. sorszámú pályamű
Szerzői: Földes és Társai Építésziroda Kft. - Földes László, Mórocz Tamás, Balogh Csaba, Szüle Péter, Gönczi Orsolya, Taraza Boushra, Oltvai Tamás, V. Nagy Zoltán, Mihalkovics József

Részletes bírálat: 

 A terv, a látványterven látható/érzékelhető szándéka szerint határozott, tagolt tetőfelületek (féltetőket, nyeregtetőket) javasol. Ez alapvetően meghatározza a tömegek egymáshoz való viszonyát. A tömegalakítás feszes, félnyeregtetős elemeket támaszt egymás mellé, a nyeregtetős rész is inkább két félnyeregtető összeillesztésének látszik. Ez az additív jellegű struktúra az alaprajzokon is követhető. Fontos következménnyel jár a fenti szerkesztés következetes használata: Az alapforma (a félnyeregtetős torony) nehezen bontható meg. Így az erkélyek helyett loggia használata jelenti a következetességet, amely azonban csak a hasznos alapterület rovására történhet. Nem mutat hasonló fegyelmezettséget az alapforma ereszvonali felhasítása, a tetőidomba metszett teraszok gyöngítik a formát. Az alapkoncepcióval ütköző elem a házat átszelő bevilágító-szellőző hasíték is, melynek funkciója is kétségeket ébreszt, a földszint gyengesége miatt a ház törékennyé válik. E mellett áldozatául válik néhány lakás, ahol is egyes helyiségek nyílászárói, valamint két lakás loggiája is a két épületet elválasztó hasítékra nyílik.
A Toldy F. utcai loggiák következtében a kissé maníros „vonalkód-homlokzat” (építészforum.hu) réteges plasztikája jól érzékelhető. A koncepciónak áldozatává válik néhány lakás, ahol is egyes helyiségek nyílászárói a két épületet elválasztó hasítékra nyílnak, valamint két lakás loggiája is ide nyílik. Ez az áldozat - a tömegek kedvező kialakításáért - túl nagy. A kétszintes parkoló rámpás kiszolgálása önmagában pozitívum, viszont a megoldás nyugtalanítóan hullámzó tájjá teszi a belső kertet, költséges megoldást eredményez.

Funkció tér /m2:
A 20 db lakás alaprajzi kialakítása kielégíti a kiírásban foglaltakat. A lakások alaprajzi kialakítása korszerű, jól variálható lakásokat eredményez, a konyha nappali kapcsolat jól elkülöníthető. A b4, b6 jelű lakások alaprajzi elrendezésénél a két konyha megjelenítését rajzi tévedésnek tartjuk.

Erkély/terasz:
A lakásokhoz tartozó erkélyek sem mérete sem kialakítása nem felel meg az elvárásoknak. Kedvezőtlen továbbá a visszahúzott terasz megoldás, amely sötét nappalit eredményez, a hasznos terület rovására alakítható csak ki.

Földszint kialakítása
Szűk  bejárat mellett nagyvonalú előcsarnok kialakítással, kedvező és hangulatos kertkapcsolattal oldja meg a földszinti bejárást. Emellett a közösségi terek és az értékesíthető területek minimálisak. Jó megoldásnak tartjuk viszont a sarokra helyezett kávézót.

Lépcsőház:
Az elvárásokat teljesíteni tudja. Jól oldja meg a lépcsőházak pozicióját, a lakáshomlokzati felülethez képest a kedvező tájolású homlokzati felületen elfogadható területet vesz igénybe.

Belmagasság:
Az elvárásoknak megfelelő.

Pince, tároló:
A földszintre helyezett lakásokhoz tartozó tárolók jól értékesíthető megoldást eredményeznek.

Garázs:
Kedvezőtlen, gazdaságtalan megoldást eredményez, hogy a 30  gépkocsi tárolását két szinten oldja meg, így jelentős kihasználatlan terület alakul ki. Kedvezőtlen továbbá, hogy a pincéből csak egy lépcsőn keresztül lehet     feljutni a fogadó szintre.

Gépészet:
A gépészeti javaslatok alapján a lakások kiszolgálása megoldott.

vélemény írásához jelentkezzen be »