építészet : környezet : innováció

Magyar pályázat kapta a SozialMarie első díját

A 15.000 euróval járó fődíjat Biobrikettel az energiaszegénység ellen című pályázat kapta, amely a román határ közelében található Toldon új technológiát vezetett be a mélyszegénységben élő közösség számára. 

A SozialMarie idei díjait május 1-én este adták át Bécsben az osztrák rádió nagy adótermében. A díjat kilencedik alkalommal ítélték meg olyan projekteknek, amelyek társadalmi problémákra a zsűri megítélése szerint a leginkább innovatív válaszokat adták. 

A 15.000 euróval járó fődíjat Biobrikettel az energiaszegénység ellen című pályázat kapta, amely a román határ közelében található Toldon új technológiát vezetett be a mélyszegénységben élő közösség számára. A biobrikett program keretében a helyiek, helyben található alapanyagokból olcsó és környezetbarát tüzelőanyagot állíthatnak elő. „Ezzel alternatívát szeretnénk nyújtani a nehezen vagy illegális úton beszerezhető, nagyon költséges tűzifával illetve a rossz minőségű, egészségre káros anyagok égetésével szemben” – áll a pályázatban. A projekt gazdája a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány.

A 15.000 euróval járó fődíjat Biobrikettel az energiaszegénység ellen című pályázat kapta

A zsűri választása azért esett a biobrikett-programra, mert „egyszerű és közösségalkotó innovatív megoldást teremt egy egzisztenciális kérdés megoldására. Áram csak a keverőgéphez szükséges, minden más kézzel és lábbal „működtethető”… Ilyen egyszerűen is alkalmazható a tudás, ha kiútra vagy kézzelfogható perspektívára van szükség. Olyan perspektívára, amely visszahozza az energiát. Remélhetőleg.”

A SozialMarie díjat a bécsi Unruhe Magánalapítvány kezdeményezte 2005-ben. Az évente meghirdetett pályázaton 15 díj nyerhető el. A SozialMarie mára közép-európai díjjá nőtte ki magát: a kezdetben csak osztrák projekteknek szóló kiírást mára Magyarországon és Csehországban is meghirdetik, de a szomszédos országokból is lehet pályázni, ha a projekt helyszíne a Bécstől 300 km-es sugarú körön belül esik.

Második helyezettek: Night Out (Szabad este/éjjel a szabadban) elnevezésű cseh projekt

2013-ban a 10.000 eurós pénzdíjjal járó második helyet a Night Out (Szabad este/éjjel a szabadban) elnevezésű cseh projekt foglalta el, amely egy téli éjszakai köztéri esemény keretében a hajléktalanságot tematizálja. A diákok, egyetemi oktatók és hajléktalanok kezdeményezéséből 2012-ben született projekt a zsűri véleménye szerint „kreatívan és bátran nyúl egy nehéz témához” és „nem engedi, hogy ezt a társadalmi problémát semmibe vegyék”.

Az 5.000 eurót érdemlő harmadik helyezett az első városi közösségi kert lett Horvátországban. A „Miracle Gardens” (Varázskert) projektet a zsűri nagyra értékelte, mert „a közösségi önszerveződés és a szolidáris együttműködés alapjain nyugszik… és nem utolsósorban alternatívát mutat fel az ipari élelmiszertermeléssel szemben.”

Harmadik helyezett: A „Miracle Gardens” (Varázskert) projekt

1000 eurós díjak

A további tizenkét díj egyenként 1.000 eurós jutalommal jár. Közülük hatot szintén magyar pályázat nyert. Részletek a zsűri értékeléséből:

Szemétálmok (Multikulti 2009 Bt.) – „Az első olyan szociokulturális kezdeményezés Magyarországon, amelynek célközönségét az informális hulladékgyűjtők, a „lomizók” alkotják. … Fordítsuk meg a képet: a lomizók nem szemetet, hanem későbbi műalkotásokat gyűjtenek.”

Utolsókból elsők – fiatalokkal a fiatalokért (Snétberger Zenei Tehetség Kiemelten Közhasznú Alapítvány) – „A projekt egyidejűleg több szinten mutat be nem elérhetetlen magasságokban trónoló, hanem nagyon is elérhető példaképeket. Szembeszáll a roma kisebbség fejében saját sérülékenységéről élő általánosított képpel, hogy elősegítse a társadalom által determinált keretekből való kitörést.”

OTELO projekt készítői, fotó: Anna Rauchenberger

Romani Platni (Esély Közösségi Egyesület) – „Evés közben könnyebb megbeszélni a dolgokat. … Ha roma asszonyok főztjét esszük, másként tekintünk rájuk, és talán végleg megváltozik a róluk alkotott képünk. Ráadásul Budapesten itt nyílik egyedül lehetőség a hagyományos roma konyha ínyencségeinek megkóstolására.”

Szimplakerti Háztáji Piac (Szimplacity Kft) – „Megfizethető értékesítési lehetőségek őstermelők számára, társadalmi témájú tájékoztatás és konkrét tettek, kiváló minőségű ételek a minőségi táplálkozás jegyében – mindez láthatóan mindenki számára új, jó és hasznos.”

Szegények a szegényekért (Budapesti Szociális Forrásközpont) – „A kezdeményezés szakmai tapasztalat révén megszerzett tudásként tekint a megélt szegénységre, és ezt a tudást professzionális keretek között, azaz fizetésért veszi igénybe a szegénység visszaszorítására tett intézkedések során.”

A díjazottak teljes listája megtekinthető a SozialMarie honlapján.

Közönségdíj

Az idei közönségdíjasokra február 26-a és március 25-e között lehetett szavazni. Szavazni a SozialMarie díjra idén benyújtott osztrák, magyar és cseh projektekre lehetett, mindenki egy szavazatot adhatott le országonként a kedvencére. A magyar mezőnyben a Zeneiskola értelmi sérülteknek kapta a legtöbb szavazatot. Az osztrák pályázatok közül a bécsi Mobil szociális piac állattartóknak nyert díjat, míg a legnépszerűbb cseh pályázat a Memory of Nations lett. Mindhárom projektet egy-egy róluk készült rövidfilmmel jutalmazott a magánalapítvány. A filmek május 2-tól megtekinthetők a honlapunkon.

Fővédnök 2013

A SozialMarie fővédnökei egy-egy általuk kiválasztott díjazott munkáját kísérik és támogatják egy éven keresztül. Az osztrák fővédnökséget a bécsi Műszaki Múzeum igazgatónője, Gabriele Zuna-Kratky vállalta, ő az OTELO nevű közösségi házas projektet választotta. A magyar fővédnök Ujlaky András közgazdász, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) egyik alapítója. Választása a Romani Platni-ra esett. 2013-ban először számíthattak a cseh pályázók is fővédnöki támogatóra, Táňa Fischerová színésznő és politikus személyében, aki a skizofréniás fiatalokat segítő központot (Berührung / Aufbau eines Aktivierungszentrums für an Schizophrenieerkrankte Jugendliche) támogatja a következő 12 hónapban.

Zsűri

A zsűri idén 308 pályázatból választotta ki a 15 nyertest. A zsűri tagjai:

Josef Hochgerner (szociológus, a bécsi Szociális Innovációs Központ alapítója és tudományos vezetője); Anna Kaderabkova (Innovációs Tanulmányok Központja, Prága); Kovács Éva (MTA Szociológiai Intézet, Bécsi Wiesenthal Intézet); Barbara van Melle (újságíró); Sepp Schmidt (a bécsi városháza szociális főosztályának egykori vezetője), Marlies Sutterlüty (Diplomás szociális munkás).

forrás: SozialMarie sajtóanyag

vélemény írásához jelentkezzen be »