építészet : környezet : innováció

Média Építészeti Díja 2010 - a nyertesek

Hatodik alkalommal rendezték meg november 16–án, az Építészfórum tizedik születésnapján a Média Építészeti Díját. Négy kategóriában avattak győzteseket: a tervek közül a zsűri díját Tirbus Ferenc (Könyv- és bluesház Norvégiában) kapta és a közönség díját is ő nyerte el. A megépült épületek közül a közönségdíjat Gunther Zsolt, Csillag Katalin és Anthony Gall (Mozgásjavító Iskola), a zsűri elismerését Vékony Péter (Hungária Fürdő) kapta.

Hatodik alkalommal rendezték meg november 16–án, az Építészfórum tizedik születésnapján a Média Építészeti Díját. Négy kategóriában avattak győzteseket: a tervek közül a zsűri díját Tirbus Ferenc (Könyv- és bluesház Norvégiában) kapta és a közönség díját is ő nyerte el. A megépült épületek közül a közönségdíjat Gunther Zsolt, Csillag Katalin és Anthony Gall (Mozgásjavító Iskola), a zsűri elismerését Vékony Péter (Hungária Fürdő) kapta.

Az epiteszforum.hu a Média Építészeti Díjának nyilvános zsűrizésével és a díjak átadásával ünnepelte tizedik születésnapját. A tervek és a házak bemutatása előtt Pásztor Erika Katalina és Bardóczi Sándor köszöntötte az est díszvendégét, az idén 70 éves Bán Ferenc építészt, egy róla készült portréfilmmel (video link).

 

Bán Ferencet köszönti Bardóczi Sándor, Rózsa Péter és Pásztor Erika Katalina. Fotó: Kerekes Zoltán.
 

 

Bán Ferenc köszöntése után megkezdődött a Média Építészeti Díj 2010 nyilvános zsűrizése. Mint hagyományosan, most is két kategóriában – tervek és megépült házak – pontozhatott zsűri a két percben limitált prezentációk bemutatása után. A hangsúlyozottan laikus zsűrit három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor a Debreceni Egyetem docense, Kovács Dániel a hg.hu főszerkesztője és Zubreczki Dávid az urbanista.blog.hu szerzője segítette a véleményalkotásban.

 

F. Almási Éva, Orosz Györgyi, Rózsa Péter, Devich Márton. Fotó: Kerekes Zoltán.
 

 

A kétfordulós szavazás végeredményeként az epiteszforum.hu olvasói Tirbus Ferenc Könyv- és Bluesház című diplomamunkáját juttatták az első helyezéshez. A zsűri egybehangzóan  választotta meg egyúttal a legjobb tervnek is az este folyamán.

Az index.hu olvasói a megépült projektek közül a Mozgásjavító Iskola, Gunther Zsolt, Csillag Katalin és Anthony Gall által tervezett épületét tartották 2010 legjobb építészeti alkotásának. A zsűrit lenyűgözte az iskola belső szín- és térmegoldásai, viszont a régi és az új épület viszonyával kapcsolatos nézeteik küönböztek.

A megépült házak kategóriában a zsűri ismét nehéz helyzetbe került, hiszen szinte lehetetlen a különböző műfajú, esztétikai világú és funkciójú épületeket összehasonlítani. Így az elején kijelentették, nem hasonlítják egymáshoz az épületeket, hanem mindegyiket a maga nemében és funkciójában fogják értékelni. A nyertes – egyöntetű tetszést tükröző, maximális pontszámmal – Vékony Péter tervezte Hungária Fürdő lett.

 

Az alkotó (Sebestyén Péter) és a közönség. Fotó: Kerekes Zoltán.
 

 

A közönségdíjas épület tervezője egy 150 ezer értékű vouchert kapott az ACO jóvoltából. A közönségdíjas terv készítője a  PuraVida kollekcióját kapta a Hansgrohe jóvoltából.

 

Anthony Gall, Gunther Zsolt, Vékony Péter. Tirbus Ferenc helyett barátja, Csontos Gyula vette át a díjat. A háttérben Rózsa Péter és Pásztor Erika Katalina. Fotó: Kerekes Zoltán.
 

 

A zsűri által díjazott terv és épület készítői pedig az Arcad tervezőrendszer egy-egy szoftverét kapták.


A zsűri tagjai voltak:

 • Artportal – F. Almási Éva
 • Figyelőnet – Orosz Györgyi
 • MTV – Rózsa Péter (a zsűri elnöke)
 • Heti Válasz – Devich Márton és Sümegi Noémi
 • HírTv – Ókovács Szilveszter
 • HVG – Jakus Ibolya
 • index.hu - Földes András
 • Népszabadság – Szalai Anna
 • radiocafé 98.6 – Tüske Ferenc  
 • Rádió Q 99.5 – Ránki Júlia

Szakmai bírálók:

 • Kovács Dániel, főszerkesztő, hg.hu
 • Zubreczki Dávid, urbanista.blog.hu szerzője
 • Wesselényi-Garay Andor, főiskolai docens, Debreceni Egyetem

Az est házigazdái Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu lapigazgatója  és Bardóczi Sándor tájépítész voltak.

Támogatók voltak: "Az építés fejlődéséért" Alapítvány, ACO Magyarország Bt., Hansgrohe, Holcim, Market, Murexin, OCÉ Hungária Kft., Nemzeti Kulturális Alap, Wienerberger, ARCAD - építészeti tervezőrendszer

Médiapartnerek:

Artportal, Figyelőnet, Heti Válasz, HírTv, HVG, index.hu, Népszabadság, MTV, radiocafé 98.6, Rádió Q 99.5

További partnereink:

Építész Klub BME, Pollack HÖK, SZE Random Klub

Csatolva találhatóak a díjazottak által bemutatott Power Point bemutatók.

Köszönjük a részvételt és a zsűri munkáját!

A szervezők

 

11 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »