építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Megnyílt a felújított Klauzál Téri Vásárcsarnok

Megnyílt Erzsébetváros ékköve, a felújított Klauzál Téri Vásárcsarnok, melynek célja mindenekelőtt a lakosság magas színvonalú ellátása, valamint a kerület idegenforgalmi vonzerejének növelése. A tervezési munkálatokat Kun Zoltán építész végezte. 

A századforduló idején épült vásárcsarnok esztétika és funkció tekintetében is meglehetősen romos állapotba került, különböző szerkezeti problémák ütötték fel fejüket az elmúlt évek során, ezért Erzsébetváros Önkormányzata a 2010-es évek elején kezdeményezte a teljes rekonstrukciót. A felújítási munkálatok végül 2014 augusztusában kezdődtek Kun Zoltán vezetőtervező tervei alapján. 


Megnyílt a Klauzál téri Vásárcsarnok - fotó: Fürdős Zsanett


Az újraéledő vásárcsarnok érdekessége, hogy a klasszikus piactér mellett, központi helyen nyílt meg a SPAR üzlete - a SPAR egyébként a csarnok tulajdonrészese -, így egymás mellett, szimbiózisban "élnek". Az ilyen együttélésre korábban még nem volt példa és a kötött méretek miatt az építész igazi kihívással nézett szembe. Célja az eredeti tervek megtartása, az épület értékeinek védelme volt, ám emellett a 21. század követelményeire is figyelt. Az üzletek oldalfalát fából készült felületek díszítik, a csarnokot a rend, könnyedség és világosság jellemzi, de az épület leglátványosabb elemei az eredeti szépségükben látható fém tartószerkezetek. 


Megnyílt a Klauzál téri Vásárcsarnok - fotó: Fürdős Zsanett


A hatalmas belmagasság lehetőséget adott egy vadonatúj galéria létrehozására is, így a csarnoktér számtalan üzlettel a SPAR felett is folytatódik. Az emelet kellemes vásárló tere közel engedi a vásárlókat az épület védett architekturájához is. A megújult Klauzál Téri Vásárcsarnok valamennyi helyisége akadálymentesen is elérhető, a galéria szintre mozgólépcsőn és lift segítségével is feljuthatnak a vásárlók. 

A Klauzál Téri Vásárcsarnok a belváros szívében fekvő kerület egyik legszebb épülete. Erzsébetváros Önkormányzata fontosnak tartja, hogy a hazai minőségi termékek elérhetőek legyenek és az új piac ne csupán a beváráslás színhelye, hanem egy közösségi tér legyen. 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »