építészet : környezet : innováció

Miért érdekes nekünk egy palota Rómában? - 2. felvonás

kezdés: 2017. április 24. CEST 18:00vége: 2017. április 24. CEST 19:30
Április 24-én folytatódik a Római Magyar Akadémia története a FUGA-ban. A palazzo Falconieri építészeti és művészettörténeti bemutatását Klaniczay Péter építész előadásában hallhatják az érdeklődők. 

A Római Magyar Akadémia, a palazzo Falconieri a XIX. század végétől
Részletek a palota építési fázisaiból - Klaniczay Péter építész előadása

Az előadás első részében eljutottunk a XVI. századi egykori palota többszöri átalakítása után a palotát megszerző Falconieri család általi jelentős bővítéshez, amelyet Borromini tervezett. Ezt követően csak kisebb átalakítások készültek hosszú időn át, s a palazzo mellett felépült a palazzetto a XVIII. században, amely a család birtokában levő jelentős gyűjtemények elhelyezésére is szolgált. A számos híres személy által lakott épületegyüttes a XIX. század végét üresen, leromlott állapotban érte meg. A palota tulajdonosai leszármazottak híján a palotát anyagi és városrendezési okok miatt
eladták, de közben a várossal szemben évtizedes pereskedés is volt.

Az új tulajdonos, Luigi Medici del Vascello jelentősen átalakíttatta az épületet, de fenntartási nehézségek miatt a '20-as évekre már számos bérlő lakta. A palota értékesítése is felmerült és ezt kihasználva, szerencsés diplomáciai manőverek folytán az együttes magyar tulajdonba került. Gerevich Tibor a klebelsbergi kultúrpolitika egyik fő ideológusa segítségével létrejött a Reale Accademia d’Ungheria. Az épületet felújították, a melléképületet művészházzá alakították és évtizedeken keresztül a magyar kultúra egyik külföldi bástyájának számított. Közbeszólt a háború és azt követően már másképp alakultak a dolgok. A palota állaga a '70-es évekre leromlott és több évig tartó helyreállításon és szerkezeti megerősítésen esett át. 2003 és 2010 között is jelentős felújítások zajlottak az épületen. A Palota kilenc évtizede van magyar tulajdonban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

időpont: április 24., hétfő, 18 óra
helyszín: FUGA, Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »