építészet : környezet : innováció

Millenáris irodaházak

A két épületből álló ingatlanfejlesztés teljessé tette az egykori Ganz gyárterület rehabilitációját. Generáltervező a DPi design, tervezők: Kéner Tamás, Pintér Tamás, Schön József.

A Millenáris Parkban megvalósult ingatlanfejlesztés az egykori Ganz gyárterület utolsó, üresen és elhanyagoltan álló épületének átépítésével, valamint a park Fény utcai bejáratánál emelt új épületével teljessé tette a terület ezredfordulón indult rehabilitációját.

 

Millenáris irodaházak
Millenáris irodaházak
Millenáris irodaházak
Millenáris irodaházak
 

 

A park területén, de magántulajdonban álló telken megvalósult beruházás három részre osztható: a Lövőház u. 17 számú lakóház tűzfalát takaró új építésű irodaházra ("Avantgarde"), a Lövőház u. 33 számú ház mellett meglévő irodaépület részleges bontása után, szerkezeteinek felhasználásával épülő irodaházra ("Modern"), valamint a két épületet terepszint alatt összekapcsoló kétszintes mélygarázsra.

Millenáris „Avantgarde”
A szabályozási tervnek megfelelően az új épület zártsorúan csatlakozik a Lövőház u. 17. számú lakóházhoz, a Millenáris sétánytól az előírt védőtávolságon belül marad. Miután ez az építési telek egyetlen közúti kapcsolata, a keskeny Fény utcai fronton helyeztük el az egysávos mélygarázs le- és felhajtót. A ház a Millenáris Park felé szabadon álló épületként fordul, itt lehetőségünk volt a homlokzatok nagyobb megnyitására: a Fény utcai tömör hatású, lyuk-architektúrás tömb a park felé átvált teljes felületű üvegezésbe. A földszinten a recepció mellett két üzlethelyiség is helyet kapott, melyek nagy, burkolt teraszaikkal kapcsolódnak a parkhoz.

 

 
Millenáris Avantgarde
Millenáris Avantgarde
Millenáris Avantgarde
Millenáris Avantgarde

 

Az 1. emelettől az 5. emeletig bérirodák kerültek kialakításra, míg a 6. szinten egy exkluzív tárgyalót helyeztünk el. A homlokzat itt visszaugrik, burkolt teraszt alkotva a tárgyaló körül. A Fény utcai front felé akusztikai fallal védve került elhelyezésre a hűtőgépház. A közlekedőmagban két darab, egyenként 6 személyes felvonó került beépítésre, gépház nélküli kialakítással. Minden szinten található kétnemű vizesblokk és takarítószer tároló, az akadálymentes WC-t a földszinti recepcióhoz kapcsolódóan alakítottuk ki.

Millenáris „Modern”
A meglévő épület zártsorúan csatlakozik a Lövőház u. 33. számú lakóházhoz, a helyén épülő új irodaház követi annak beépítését. A szabályozási terv előírásait követve a földszinten és 1. (galéria) szinten a telekhatárig visszavágtuk a homlokzatot, fedett árkádot hozva létre a Millenáris Park lövőház utcai bejáratánál. A földszinten a park felé étteremnek is alkalmas üzlethelyiség kapott helyet nagy teraszokkal. A földszinten található még a recepciós tér, valamint az akadálymentes WC is. Az épület galériaszintje egybenyitható a földszinti üzlettel, de önállóan is használható. A 2. emelettől az 5. emeletig bérirodák kerültek kialakításra, míg a 6. szinten egy exkluzív tárgyalót helyeztünk el panorámás terasszal.

 

 
Millenáris Modern
Millenáris Modern
Millenáris Modern
Millenáris Modern

 

Mélygarázs
A két irodaépületet egy kétszintes mélygarázs köti össze, mely a Fény utca felől egysávos rámpán keresztül közelíthető meg. A Fény utcában lehajtó sáv létesül a várakozó gépkocsik számára, míg a felfelé haladók várakoztatása a garázs területén, a kiléptető sorompó előtt történik. A környék nehéz parkolási helyzetére tekintettel merült fel, hogy a garázst az irodai bérlőkön kívül a környékbeli lakosság is igénybe vehesse, ezért a külső használók számára az „Avantgarde” épület alatt külön lépcső létesült a park felé. A parkoló szint két tűzszakaszra osztott, ezek határán egy újabb beléptető sorompó teszi lehetővé, hogy a további helyeket csak az irodaházi bérlők használhassák.

Homlokzatképzés

„Avantgarde” épület
Az épület tömör hatású részén speciális, 3 mm vastag nagytáblás porcelán lapburkolat készült, EPS hőszigetelésre ragasztott kivitelben. A park felőli oldalon teljes magasságú üveghomlokzat készült alumínium bordás függönyfal rendszerből. A homlokzati tűzterjedés ellen titáncink burkolatú födémkonzolok választják el a szinteket. A konzolok között, az üvegezett felületek előtt víztiszta üveglamellák visznek játékosságot a az erőteljes párkányokkal tagolt homlokzat megjelenésébe. A ragasztott üvegszerkezetbe fehér fényű LED lámpák lettek integrálva, melyek sötétedés után is dekoratív megjelenést adnak az épület parkra néző oldalának.

 

Millenáris Avantgarde
Millenáris Modern
Millenáris Modern
 

 

„Modern” épület
Az épület földszintje és galériaszintje előtt két szint magas alumínium rendszerű függönyfal készült, így a földszinti dupla belmagasságú helyiség szinte „összenő” a parkkal. A vizesblokkok, teakonyhák sávjában, teljes épületmagasságban alu függönyfal készült hőszigetelő üvegezéssel, belátást gátló homokfúvott felülettel. Az épület 1. szint feletti homlokzatát erős kiülésű párkányok és lizénák osztják szabályos raszterben, melyek az „Avantgarde” épületéhez hasonló ragasztott kerámia lapburkolatot kaptak. A tetőszinti tárgyalók homlokzata mindkét épületnél fém szendvicspanel, mely egy rendszert alkot a tetőgépészet zajárnyékoló falával.

Az épületek energetikai minőségtanúsítványa: B


Adatok
Cím: Budatest II. ker., Fény u. 16. (hrsz. 13204/13)

Fejlesztő: WING Zrt.
Projektvezető: Balassa László

Építészet generáltervezés: DPi Design Kft.
Tervezők: Kéner Tamás, Pintér Tamás, Schön József

Belsőépítészet: Terem Kft.
Tervező: Szilágyi Balázs, Szilágyi Csaba

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »