Helyek/Infrastruktúra

Monor 1. új posta tervpályázat eredménye

1/1

1/1

Monor 1. új posta tervpályázat eredménye
Helyek/Infrastruktúra

Monor 1. új posta tervpályázat eredménye

2006.12.19. 12:32

Bemutatunk három díjazott pályaművet.

A tervpályázat tárgya, célja, jellege:
Monor 1. posta tanulmányterv szintű terveinek elkészítése a legmegfelelőbb funkcionális és építészeti megoldás alkalmazásával. Egyszerű tervpályázati eljárás; a lebonyolítását tekintve titkos. Négy tervezőt kértek fel a tervpályázaton való részvételre.

A határidőre mind a négy pályamű sértetlenül beérkezett. A pályaművek bontása megtörtént, a bíráló bizottság a beérkezett pályaműveket 1-4.ig terjedő sorszámozással látta el. A bíráló bizottság megállapította, hogy valamennyi pályamű megfelel mind a formai, mind a tartalmi, mind a titkossági követelményeknek, tehát elbírálásra alkalmasok.

A pályaművek általános értékelése
A bíráló bizottság megállapította, hogy a felkért 4 tervező mindegyike magas színvonalon és a kiírásnak megfelelő tartalommal készítette el a pályaművét, ezért a pályázatot eredményesnek nyilvánította. Ennek ellenére a beérkezett pályaművek egyike sem adott maradéktalan választ a kiírásban megfogalmazott problémákra, mind a négy pályamű csak jelentős átalakításokkal hozható összhangba a kiíró és Monor város elképzeléseivel, ezért a bíráló bizottság I. díjat nem adott ki, és a pályaműveket nem rangsorolta, hanem két pályaművet díjazásban, további két pályaművet megvételben részesített.

A bíráló bizottság a bírálat során kiemelten vizsgálta az épületek funkcionális elrendezését, a telepítést, a zártsorúság és az utcakép kérdését, a parkolók és a postaudvar megoldásait, továbbá az ügyféltér elhelyezkedésének lehetőségeit.

Általánosságban elmondható, hogy az épületek telepítése az összes pályamű esetében megfelelő. Hárman (1., 2., 3. sz. pályamű) a kézenfekvő, zártsorú megoldást választották, egy munka (4. sz. pályamű) az épületet a telken hosszában helyezte el és fedett-nyitott gyalogos átjárót biztosított a gazdasági bejáró felé. A pályamunkák kimutatták, hogy a telek nyugati oldalán lévő üzletházhoz való csatlakozás a feladat problematikus pontja. A kiíró számára kedvezőbbek azok a megoldások, amelyek nem teszik szükségessé a szomszéd épület tetőszerkezetének - a beruházás keretén belüli - teljes átépítését (4. sz. pályamű). Megállapítható, hogy az ügyféltér kialakításánál az utcával való szerves kapcsolatot és a belső funkcionális elrendezést egyidejűleg egyik pályamű sem tudta megoldani. Két pályamunka (2. sz. és 3. sz.) kinyitja az ügyfélteret a sétálóutca felé, ez azonban technológiai ellentmondásokat okoz. Az ügyfélparkolók elhelyezésére is különféle megoldások születtek. Ezek közül legtermészetesebbnek a Dózsa Gy. utca mentén kiépített parkolók tűnnek.

A bíráló bizottság döntése alapján 300.000,- Ft díjazásban részesül a

3.sz. pályamű
Építész tervezők : Noll Tamás, Madzin Attila, Cservenyák Eszter Ilka
Szakági tervezők: Cservenyák Gábor, Kucskár Mihály

és a

4.sz. pályamű (egyben a Magyar Posta ZRt. továbbtervezésre kéri fel)
Kokas László

100.000,- Ft megvételben részesül az

1.sz. pályamű
Hayde Tibor

és a

2.sz. pályamű
Füleki Gábor

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk