építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Nanotechnológiai Központ Izraelben

2015 őszén nemzetközi ötletpályázatot írtak ki Tel Aviv egyetemén egy új nanotechnológiai központ tervezésére. A többfordulós verseny nyertes koncepcióját a kutatóközpontjairól híres francia Atelier d'Architecture Michel Rémon építész iroda tervezte és várhatóan 2020-ra készül el.

A Nanotudomány és Nanotechnológia Központjának otthont adó új épület ötletpályázatán három finalistát nevezett meg a zsűri, közülük az egyetem választotta ki a nyertest. Michel Rémon csapatán kívül az angliai Jestico+Whiles Associates illetve az izraeli és svájci Zarhy+Pez építész iroda volt versenyben. 

Mivel a kiíró számára az építészet és a művészet egyaránt fontos, ezért céljuk egy olyan terv kiválasztása volt, amely koncepciójában a központ az épületek, a parkosítás, a környezeti tervezés és szobrok ökoszisztémájaként épülhet meg. Éppen ezért esett az egyetem választása Michel Rémon pályázatára, amely a leginkább illeszkedik a hely környezetéhez és az egyetem hitvallásához. Emellett ez a koncepció reflektál a tudomány, technológia és innováció gyors fejlődésére is, amely rendkívül fontos mind az új központnak, mind a kampusz szellemiségének is. 

Nanotechnológiai Központ - építész: Michel Rémon

A francia Atelier d'Architecture Michel Rémon iroda már számottevő tapasztalattal rendelkezik a technológiai épületek tervezésében: a stúdió tervezte a Párizs külvárosában található Nemzeti Kutatóközpontot (National Research Centre for Scientific Projects), az École Polytechnique fizika és biológia laboratóriumát, a Nemzeti Napenergia Intézetet (Savoy) és a Paris-Saclay Kutatóintézetét is. 

Nanotechnológiai Központ - építész: Michel Rémon

A Tel Aviv-i Egyetem projekthez készült tervek szerint egy vertikális vonalakból álló héjazat borítja majd a háromemeletes épületet. Ez a szerkezet lehetővé teszi a természetes fény általi vezérlést és a külső-belső arányokat is kiegyenlíti. Sőt, az épületen vizuális értelemben nem lesznek sem ajtók, sem ablakok. Az energiatakarékosság jegyében a cég egy speciális üveg használatát javasolta, amely képes a napenergia és a természetes szellőzés optimalizálására. Ezenkívül napelemek telepítését és egy esőgyüjtő rendszer létesítését is javasolták a tervezők, ezzel is erősítve az energiatudatosság elvét. 

Nanotechnológiai Központ - építész: Michel Rémon

Az új laboratórium több mint 120 tudós és mérnök munkahelyeként szolgál majd. A koncepció szerint az épületben található 12 kutatólabort (fizika, biofizika, hálózati mérnök, molekuláris elektronikai, stb.) 3 szinten osztják el, de emellett irodák és közösségi terek is helyet kapnak majd itt. A projekt különlegessége a rendkívül magas követelményeket támasztó tervezési stratégia. Egyes laboratóriumoknál szükséges a teljes tervezési pontosság, a konstrukciós hibák nem haladhatják meg a 100 négyzetméternkénti 1 millimétert.

Nanotechnológiai Központ - építész: Michel Rémon

"Azért választottuk ezt a pályázatot, mert szeretjük elfogadni azon területek kihívásait, ahol a tudomány találkozik az emberi törekvésekkel és haladással. A nanotechnológia egyike az emberiség legnagyszerűbb törekvéseinek." - mondta el Alexis Peyer, az Atelier d'Architecture egyik építésze.

Fürdős Zsanett

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »