építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Nemzeti Hauszmann Terv - elindul a budai vár rekonstrukciója?!

"...aztán fel, támadás: irány a várpalota teljes felújítása!" - e szavakat Orbán Viktor mondta még április elején a Várkert Bazár átadóján. Aki figyelt - és ehhez még a sorok között sem kellett olvasnia - azt nem igazán lepheti meg a legfrissebb Közlöny tartalma.

A kormány Nemzeti Hauszmann Terv a budai Várnegyed megújításáért névvel indít tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny július 10-iki számában jelent meg (1377/2014 (VII.10.) korm. hat.). 

Ahogyan a határozat szövege fogalmaz "a kormány egyetért azzal, hogy a budai Várnegyed védelme, megőrzése, méltó bemutatása kiemelt feladat, melynek érdekében a Palotanegyed és a polgárváros átfogó rekonstrukciója szükséges, a Várnegyed reprezentatív, kulturális és turisztikai funkcióinak erősítése céljából..."

A feladattal, vagyis a Nemzeti Hauszmann Terv részletes koncepciójának kidolgozásával a Miniszterelnökséget vezető minisztert (Lázár Jánost) bízza meg a határozat, "a kulturális örökség védelméért való felelőssége" okán. Ennek határidejéül 2014. október 30-át jelölték ki.

A 2015-2018 közötti lebonyolítandó első ütemre nézvést pedig december 15-e a határidő. A Miniszterelnökség költségvetéséből egyúttal 200 millió forintot biztosítanak ehhez.

A 2015. évi költségvetés tervezésekor pedig a nemzetgazdasági miniszter feladatául utalja, hogy a Miniszterelnöskéget vezető miniszterrel egyeztetve, gondoskodjon a kiemelt kulturális beruházás megvalósításához szükséges forrásokról.

Úgy fest, hogy Orbán Viktornak, a Várkert Bazár megnyitójának mondott szavait érdemes volt komolyan venni. Ami újdonság, hogy nem csak a volt királyi palotát és környékét magában foglaló úgynevezett palotanegyed, de a polgárváros rekonstrukciója, revitalizációja is része a nagyívű tervnek, jóllehet azt már a most is folyamatban levő felújításokkal, ha szerényebb léptékben is, de megkezdte a Budavári Önkormányzat.

A várnegyed rekonstrukciójának folytatásáról, újrakezdéséről az 1990 utáni összes magyar kormányzat beszélt, de a nagyívű elképzeléseket általában nem követték arányosan a tettek is. Az 1985-ben az Országos Széchenyi Könyvtár várbéli megnyitásával lezárult, második világháborút követő rekonstrukció számos nyitott kérdést hagyott maga után, például a belülről romos Sándor-palotát, a torzóként meredező volt Honvédelmi Főparancsnokságot, és úgy általában az egész Szent György teret, melynek nyugati oldalán a mai napig részben feltáratlan, részben feltárt régészeti terület nyújtózik épületek helyett. Időközben a budavári palota felújításának módját is egyre többek kérdőjelezték meg. Komolyabb közéleti vita azonban a mai napig nem zajlott a kérdésről, pedig a kormányzat szándékai évek óta ismertek.

Kelecsényi Kristóf

A vezető kép forrása: fortepan.hu 

 

34 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »