építészet : környezet : innováció

Pestszentimre Óvodacentrum építészeti tervpályázat - Földes és Társai Építésziroda Kft.

Részletesen bemutatjuk a Földes és és Társai Építésziroda Kft. által benyújtott pályaművet.
Pestszentimre Óvodacentrum Tervpályázat látványterv. Vezető tervező Földes László.
Pestszentimre Óvodacentrum Tervpályázat látványterv. Vezető tervező Földes László.
Pestszentimre Óvodacentrum Tervpályázat látványterv. Vezető tervező Földes László.
Pestszentimre Óvodacentrum Tervpályázat látványterv. Vezető tervező Földes László.
Pestszentimre Óvodacentrum Tervpályázat látványterv. Vezető tervező Földes László.
 

 


A Bíráló Bizottság részletes véleménye:

A szerzők az épületet a Podhorszky utcai beépítési vonalra telepítették, ezzel szabad felhasználást biztosítva a teljes belső parkosítható telekterületek kialakításának, a meglévő növényállomány megtartásának.
A főbejárat, a civilszervezetek és családsegítő szolgálat elhelyezése kellően hangsúlyozott, mégis szeparált, míg a gazdasági bejárat megfelelően távol került kialakításra.
A szükséges parkoló terület biztosított, a tervezők gondoltak a kerékpárral közlekedők járműveinek elhelyezhetőségére is.
A hosszfolyosóra szervezett pavilonos elrendezésű foglalkoztatók jó tájolással, teraszokkal tervezettek. Figyelemre méltó egymásfeletti, kissé eltolt kialakításuk, ami a felső szinti teraszok jó pozicionálását eredményezte.
Az udvarfelület rajzban bemutatott tagoltsága utat mutat a tornaudvar és a leválasztható területek elhatárolására, ezzel teret ad a gyermekek közösségformáló hajlama kialakításának – lehetőség nyílik az egyes csoportok keveredésére, barátságok szorosan vett csoportokon túli formálódására.
Jó gondolat a tornaudvarnak a felső szinti tornateremmel való kültéri összekötése, a telek nyúlványrészének sport célokra való nevesítése.
Az épület tömegformálása fegyelmezett, elegáns, amit az alkalmazott tégla-architektúra, a belső udvar felőli csoporttermek homlokzatfelületeinek színezése old.
Figyelmet érdemel az egyes óvodai csoportok színeinek homlokzati burkolaton való megjelentetése, (téglaburkolat azonos méretű színes kerámia lapokkal való vegyítése) melynek végső kifejtése a belső színhasználaton túl a foglalkoztatók homlokzati színezésében köszön vissza.
Összességében megállapítható, hogy a bemutatott elképzelés jó példája az óvodatechnológia pavilonos funkcionális elrendezésnek.
Bizonyítja, hogy meghatározott értékrendek mellett való szerkesztés eredményeként létrehozható olyan épület, ami hordozza a korábbi idők tanulságait, az újabb óvodai elvek konzekvenciáit, és anyaghasználatával, tömegformálásával, tér – arányaival jó otthont adhat a jövő generáció számára.

 


Balogh Csaba, Sónitz Péter, Földes László és Földes Blanka Borbála
Projekt neve: Pestszentimre Óvodacentrum
Vezető tervező: Földes László
Építész tervezők: Balogh Csaba, Sónicz Péter
Építész munkatársak: Sirokai Levente, Csűri Johanna, Vértesy Ági, Sarusi Kis János, Szűts András
Generáltervező: Földes és Társai Építésziroda Kft.
Tervezés éve: 2010
Bruttó szintterület: 2560 m2
Építtető/megbízó: Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »