építészet : környezet : innováció

Pilisvörösvár városi uszoda és sportcsarnok tervpályázat



szerzők: Töős György, Sándor Gergely, Gáspár Judit, Durbák Eszter

5. sorszámú pályamű
szerzők: Töős György, Sándor Gergely, Gáspár Judit, Durbák Eszter
társtervezők: Mangel Zoárd, Sterner Pál
munkatárs: Fátyol Tibor



Részletes bírálat:

A telepítés a szabályozási tervet követi, annyiban tér el a kiírásban javasolttól, hogy az uszodaépületet helyezi el a megadott sáv északi részén. Indoklása elfogadható: a sportcsarnok funkciója miatt nem, az uszoda viszont igényli a táj, a látvány felé való megnyitottságot.
Alapgondolata a tájba simulás, a tájnak a lehető legkisebb mértékű változtatása, és hogy a jelenlegi nadrágszíj-parcellák foltjainak továbbélését biztosítsa.
A tömegformálás arányos, a homlokzatképzés jól szolgálja az építészeti alapgondolatot. A Búcsútér felé térfalat nem képez az épületegyüttes, de kellemes látványt nyújt. Megtévesztő, hogy az épületek nem lennének megépíthetők a leesést gátló biztonsági korlátok nélkül, melyeknek ábrázolása rontaná az összhatást.
A mindkét épületnél előforduló funkcionális hiányosságok nem az alapkoncepcióból adódnak, és ezek a hiányosságok mindkettőnél javíthatók.

Az uszoda két szinten helyezkedik el, földszinten, és pinceszinten. Az előcsarnokból egy üzlethelyiséget nyit. Itt helyezi el az úszómester és az orvos szobáját, melyek értékes, az előcsarnokból nyitható területeket használnak el.
A büfé fogyasztóterét az előcsarnokból és az uszodatérből is megközelíthetően helyezi el, de magát a büfét nem ábrázolja, nem derül ki, hová került volna.
A wellness kialakítása, elhelyezése megfelelő.
Az épület kialakítása lehetővé teszi a későbbi, stranddal való bővítést.

A pinceszinten elhelyezett öltözők kialakítása lehetett volna egyszerűbb, az öltözőkhöz rendelt saját vizes blokkokkal kevesebb közlekedő folyosóval meg lehetett volna oldani a funkciót. A vetkőzőfülkék és a szekrények egymástól távol kerültek, ami kényelmetlenséget, és egymás akadályozását okozza.
A sportcsarnok előteréből nehezen átlátható helyen, szűk folyosókon lehet a küzdőtér nézőterére jutni.
A szabadidősportok tereihez, az edzőtermekhez, a fallabda termekhez célszerű lett volna büfét, vagy bárpultot elhelyezni. Az öltözők – a küzdőtér – és a szabadidősportok helyiségeinek kapcsolata megfelelő, kicsit hosszú közlekedési útvonalakkal.
Kellemes az étterem nyitása a hegyek felé.

A pályaművet a Bíráló Bizottság 800.000 Ft-os megvételben részesítette.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »