építészet : környezet : innováció

Prágai beszélgetés Barabási Albert-László fizikussal

Barabási hálózatokról írt könyve a Harvardon tanuló építészek számára kötelező olvasmány. Pásztor Erika Katalina Prágában, a Mutamorphosis konferencián beszélgetett a hálózatok kutatójával.
Mac felhasználók: Windows Media Player for Mac >>

A Mutamorphosis - művészetnek és tudománynak dedikált - konferencia (2007. november 8-10.) meglehetősen attraktív programját böngészve fedeztem fel, hogy az egyik megnyitó előadást Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató tartja. A magyar közönség Behálózva című nagysikerű könyve (Magyar Könyvklub, 2003), illetve a Mindentudás Egyetemén 2005. október 10-én látható - és a weboldalon teljes terjedelmében olvasható - előadása miatt is jól ismerheti az erdélyi származású tudóst, aki a hálózatok természetét kutatva a jött rá azok skála-független természetére.


Barabási Albert-László fizikus, 2007
Barabási Albert-László fizikus, 2007

Barabási Albert-László fizikus, 2007
Barabási Albert-László fizikus, 2007


Előadásának a Komplex rendszerek architektúrája címet adta, és kíváncsivá tett, hogy vajon ő miért használja az informatikai és tudományos körökben egyébként végletekig elcsépelt architektúra szót, s vajon ha már építészetről beszélünk, akkor ő, mint külső szemlélő hogyan viszonyul az építészethez. Az előadást meghallgatva több más kérdés is megfogalmazódott, részben az előadáshoz kapcsolódva, részben pedig olyan kérdések, amelyek mindig is izgattak egy-egy nagyszerű teljesítményre képes alkotó ember hétköznapi praxisa - szakmagyakorlása - kapcsán.

Barabási Albert-László ebben a negyvenegy percben sokféle témáról beszél: építészetről, hálózatokról, "privacy"-ról, paranoiáról, vagy arról, hogy milyen érzés az, amikor összeáll a kép és valami fontos dologra jön rá az ember, hogy milyen tudósként versenyezni és együttműködni. Szigorúan gazdálkodik az idejével, sokat olvas és nem néz tévét. Az interjú alig-alig szerkesztett, inkább csak saját kérdéseimet rövidítettem meg és egy kicsit felcseréltem azok sorrendjét. Barabási Albert-László érdekes részletekbe enged bepillantást. A vele töltött idő észrevétlenül repül el. Az interjú mellett közzétesszük előadásának részletét is. Sajnos nem értem oda pontosan a kezdésre, mert - ahogy ő is említ egy hasonló vacsorát az interjúban - egy inspiráló multikulturális és multidiszciplináris ebéden vettem részt cseh, román, kanadai, magyar és magyar származású amerikai művészek és tudósok társaságában, ami után a Városi Könyvtár felé tartva a Stari Mesto labirintus szerű kis utcáiban jól el is tévedtem a zuhogó esőben.

A Városi Könyvtár előadótermeiben tartott konferencia utolsó óráit szirénázás és a valóságos emberi méreteknél jóval nagyobbra duzzasztott, feketeruhás rohamrendőrök nyüzsgése zavarta meg. A konferencia résztvevői akarva-akaratlanul szemtanúivá váltak neo-náci és anarchista tüntetők összeütközésének, a hihetetlen felszereléssel kivonuló rendőrök közbelépésének. A társadalmi indulatok kívül maradtak ugyan, a patinás épület és a rendezők útmutatásai - hogy merre menjünk és merre ne - védelmet nyújtottak, de nem volt nem észrevehető az utcai események és a konferencia témája - művészet és tudomány - közötti áthidalhatatlan szakadék. Belecsöppentünk egy helyzetbe, amit később egy kávézóban, tévéből láttunk premier planban, értelmezni pedig csak a konferencia végén, a rendezőktől - CIANT - kapott néhány mondat alapján tudtunk. November 10-én, szombat késő délután kívülállóként, konferencia-turistaként rendületlenül kerülgettük a rendőrökkel megtömött rohamkocsikat és egyéb tömegoszlató monstrumokat a szűk utcákon, hogy odaérjünk Louis Bec és Vilém Flusser 15 éves közös munkájának bemutatójára, a "On Vampyroteuthis Infernalis - Homage to Vilém Flusser" kiállítás megnyitójára a prágai Goethe Intézetbe.

Budapest, 2008. január 24.

Pásztor Erika Katalina


Barabási Albert-László site-ja a Notre Dame egyetemen (részletes publikációs lista, letölthető dokumentumokkal)
Barabási Albert-László a Mindentudás Egyetemén (életrajz, publikációk, előadás teljes szövege, képek, rádió interjú, videó)
Behálózva. A hálózatok tudománya c. könyv az Antikva.hu oldalán
Recenziók a hálózatok tudománya témában megjelent magyar könyvekről

Mutamorphosis konferencia honlapja
enter3 művészeti fesztivál honlapja
CIANT Center for Art and New Technologies, Prague

Louis Bec in Alternative Realities in Networked Environments
Louis Bec in Medienkunstnetz
Vilém Flusser in Wikipedia
Beszélgetés Vilém Flusser-el. (Peternák Miklós, Beke László)
6. Nemzetközi Vilém Flusser szimpózium, 1997 Budapest, C3

vélemény írásához jelentkezzen be »