Épületek/Irodaépület

PROLAN RT., Irodaház, Budakalász, Lenfonó Park

1/10

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/10

PROLAN RT., Irodaház, Budakalász, Lenfonó Park
Épületek/Irodaépület

PROLAN RT., Irodaház, Budakalász, Lenfonó Park

2002.03.06. 15:54

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Janzsó Dezső, Schüller Ferenc

Generál tervező: TETA Kft.,  Belsőépítészet: Schüller & Tsa

A Prolan Rt. megbízásából a Teta Kft. már jó ideje hozzáfogott az építészeti és szakági tervek elkészítéséhez a budakalászi Lenfonó Parkban található egykori tulajdonosi villa és a 1970-es években épült irodaház-együttes felújítására. Az engedélyes tervek készen is voltak, amikor Prolan Rt. igazgatója, Sörös Ferenc megkeresett bennünket, hogy a Teta Kft.-vel működjünk együtt leendő irodaházuk tervein.Az igazgató megkérte, hogy készítsünk látványterveket, milyen lehetőséget látunk bele az alapvonalaiban már kirajzolódó épületegyüttesbe. Ezek azok a megbízások, melyek az utóbbi időben gombamód elszaporodtak. Kezelésük rendkívül kényes. Számunkra az egyetlen járható út, hogy az előző tervezővel sikerüljön kialakítani korrekt munkakapcsolatot. Ilyenkor merülnek föl az etikai problémák, mindenki igen kényes a szakmai becsületére, de mikor a pénzre kerül a sor, a pokol fenevadjai is elszabadulhatnak.

Az elmúlt években tapasztalatból már igen hosszú sort gyűjtöttünk össze. Egykori első mestereim egyíke bérlőlázadással fenyegetett bevásárlóközpontjára adott látványterv javaslatainkért kamarai kizárással fenyegetett meg. A külföldi befektető alig tudta megbékíteni. Érdekes lenne megpróbálni, mit is tenne a Kamara, ha egy építész halott bevásárló központot tervez. Ez vajon etikus? Vajon a befektető meddig kell eltűrje szakmaetikai kérdések miatt adódó pénzügyi csődjét? A külföldi befektető legnagyobb csodálatomra teljes mértékben kifizette a munkánkat. Majd fél év múlva elkezdték tatarozni a vadonatúj bevásárló központot, és az elkezdett hasonlítani a mi terveinkre. Ha már a kliens fizetett érte� Etika� sicc!

A Prolan Rt. a hazai szoftver fejlesztő cégek egyike. Rendszerhálózatokat fejlesztenek, melyhez a szükséges hardvert is kiépítik. Jómagam még az 1980-as években a Graphisoft fejlődését közvetlen közelről láttam. Az ott szerzett tapasztalataimat, illetve az USA-ban végzett szakmai gyakorlatom gyümölcseit próbáltam meg átmenteni a dinamikusan fejlödő cég irodaházába.

A 19. század végi tulajdonosi villa és az 1970-es években - szabadságos levélért, katonákkal - építtetett irodaszárny között eredetileg is volt egy nyaktag. Ezt azonban már a Teta Kft. elbontásra ítélte, és egy komplex téregyüttessel javasolta összekötni a két épületet. Az együttes munka során végül a nyaktag megfogalmazása főleg a mi kezünkbe került át, mind térbeli kialakítását, mind formai részleteit illetően. A másik két épületben az ún. publikus terek belsőépítészeti megfogalmazása maradt ránk.

A már korábban említett Graphisoft-os tapasztalataink alapján a programozók teljesen más időbeosztással élnek. Gyakoriak a késő estébe sőt éjszakába nyúló műszakok. Ezért ahol lehetett, igyekeztünk komfortossá tenni a környezetet, mintegy otthoni meleget biztosítva. Több olyan eszmecserére alkalmas zónát igyekeztünk kialakítani, melyek ugyan nem munkahelyek, mégis a találmányok jelentős része ilyen kávéfőző melletti beszélgetésekből születik. Az üveg nyaktagban a fő közlekedésről lefűződő tereket hoztunk létre kisebb csoportok számára. A villaépületben lévő teakonyhát pedig hangulatos kávéházzá varázsoltuk.

A cég vezetése a megszokott hierarchikus elkülönüléssel teljesen ellentétes. Így volt módunk a két vezető igazgató és titkárságuk tereit a publikus terek sorában megoldani. Az igazgatóság a villaépület első emeletén van, ahol az utólagos lefalazások kibontásával nagyvonalú téregyüttest sikerült kialakítani. A villaépület déli oldalán lévő zárterkélyből egészen az üveg nyaktagig lehet belátni, igy jelenítve meg a cégvezetés demokratikus filozófiáját a térszervezésben. A múlt századi szobákat visszafogott díszítő festéssel, a borított tokos nyílászárók újragyártatásával és a díszítő festéssel harmonizáló padlószőnyeg mintázattal emeltük ki. Mégiscsak beépítve egy kis hierarchiát a publikus terek sorába. De ez így jó, érezze minden új belépő, hogy a cégnél van perspetívája.Sajnos az operatív területek közlekedőiről a kivitelezés előtti költségfaragáskor a padlószőnyeg lekerült. Helyette dinamikus mintázatú kerámia burkolat készült.

A költségfaragás minden tervező rémálma. Az elkészült terveket kivitelezői versenyre bocsájtva kiderült, hogy a költségkeretet 30%-kal meg kell kurtítani. A megrendelő és a kivitelező által végzett húzásokat azonban volt módunk felülvizsgálni és eldönteni, mi maradjon el, illetve hol tudunk elfogadni minőségcsökkenést. Ez azonban már igen kényes feladat. Hiszen itt a tervező már csak fut az egykori elképzelései után. Az ember ilyenkor nyakába veszi a fél országot - hol talál olcsóbb beszállítót, akit a generál kivitelező garanciával együtt hajlandó bevállalni, - és átmegy kvázi építésvezető-helyettesbe. Ezek azok a napok és kilométerek, melyek kifizetésétől a kliensek azután már el szoktak zárkózni, a kivitelező pedig széttárja a karját: ő nincs szerződéses viszonyban a tervezővel. Hát itt nem ez történt. A megrendelő az összes érdekében történt eljárást, vidéki kiszállást korrektül kifizette. Az épület pedig a vállalt határidőre elkészült.

Generál tervező: TETA Kft.

 • Janzsó Dezső vezetőtervező
 • Takács Miklós építésztervező
 • Varga Árpád tartószerkezeti tervező
 • Bicskei Attila épületgépész tervező
 • Oláh Andor elektromos tervező

Belsőépítészet: Schüller & Tsa

 • Schüller Ferenc vezetőtervező
 • Gyuris Zsolt tartószerkezeti tervező
 • Borzák Richárd építésztervező
 • Dombi Alajos építésztervező
 • Kardos Gábor építésztervező

Műszaki ellenőr: Takács László
Generál kivitelező: Market Rt.
Műszaki igazgató: Scheer Sándor
Építésvezető: Józsa István

Belsőépítészeti beszállítók:

 • Világítástechnika: Morex Kft.
 • Hideg padlóburkolatok: Graniti Fiandre
 • Meleg padlóburkolatok: Vorwerk Hungária
 • Egyedi asztalosmunka: Mahagóni Kft.
 • Belső nyílászárók: Bajor Fa Kft.

2002. február
Schüller Ferenc

Forók: Schüller és Tsa.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk