Épületek/Középület

Róth Miksa emlékház

1/11

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/11

Róth Miksa emlékház
Épületek/Középület

Róth Miksa emlékház

2006.01.31. 08:56

Projektinfó

Szerzők:
Fényi Tibor

Építészek, alkotók:
Balázs János

Az emlékház, az erzsébetvárosi Nefelejcs utcában, két épületből áll: első ütemben elkészült a Róth család utcai lakóházának rekonstrukciója, az udvari műhelyépület még felújításra vár.

Az  Emlékház az erzsébetvárosi Nefelejcs utcában található, és két épületből áll: az utcai, melynek rekonstrukciója most elkészült, erdetileg a Róth család lakóháza volt. Az udvar mögött, a telek hátsó kertjében a korábbi műtermek, üvegműhelyek épülete áll, jelenleg üresen, felújításra váró állapotban.

Az első ütemben az emeleten a lakásmúzeum és a Róth Miksa állandó kiállítás helyszíne, a tetőtérben az irodák és a restaurátor műhely készült el. Az emlékház részleges, ám hivatalos megnyitására 1999. novemberében került sor.

A rekonstrukció második üteme 2001-ben kezdődött, az épület teljes építészeti és belsőépítészeti befejezése csak 2005-re vált lehetségessé.

Az utcai és kerti homlokzat tégla architektúra, kő tagozatokkal. A pincében közönségforgalmi mosdók, és egy később kialakítható kiállítási helység számára biztosítottunk lehetőséget.

Az új koncepció értelmében időszaki kiállítási terem, ruhatár, foglalkoztató, őrszemélyzeti munkahely, büfé, emléktárgy árusító, és szalon helységeket alakítottunk ki. Belsőépítészeti szempontból a Róth korának megfelelő hangulatot szándékoztunk visszaállítani.

A kiállítóteremben klasszikus műtárgyak kiállíthatósága mellett meg kellett oldani az üvegtáblák optimális bemutatását, amit háttérvilágítással ellátott installáció segítségével sikerült elérni.

Az eredeti Róth lakásban fellelhető belsőépítészeti elemek felhasználásával terveztük a szalont, bükk, pácolt-lakkozott felületekkel, kő kiegészítésekkel. Elhelyeztük Róth Miksa 1900-ban készült kandallóját, mely a szalon díszévé vált. A szalonba illő mobíliák nem képezik a Róth-örökség részét, azokat egyenként válogattuk össze.

A közlekedő, a ruhatár és a foglalkoztató a szalonhoz hasonló modorban, kevésbé hangsúlyosan, dukkózott felületkezeléssel készült, textil, tükör és mintás betétekkel.

A tervezett homlokzati kovácsolvas, ill. öntöttvas munkák sajnos nem készültek el. Reményeink szerint a közeljövőben elkezdődhet a műterem-műhely épület rekonstrukciója is.

szerző: Balázs János (szöveg + kép)
www.archimed.hu


 


Róth Miksa lakóháza a Csikágóban

A VII. kerület Nefelejcs utca 26. utcavonalán álló lakó-, és az udvarban lévő műhelyépület 1911-ben került a Róth család birtokába. Ekkor vásárolta meg Róth Miksa az ingatlant s építtette át mindkét házat Petz Samu tervei alapján. Az utcai épületet Róthék lakásnak használták: az emeletre kerültek a lakószobák, a konyha és a cselédszoba, a földszinten pedig a fogadószoba, a könyvtár, Róth Miksa stúdiója, valamint a Róth cég irodája kapott helyet. Jelentősebb változásra a műhelyépület átépítésével került sor: Petz egy plusz szinttel megnövelte az emeletek számát (így három emeletes lett a műhely), a homlokzatot pedig kedvenc anyagával, égetett klinker téglával fedte. A tervek alapján valószínűsítjük, hogy új, a korábbinál sokkal nagyobb szabású falépcsőt is épített, ami máig szinte sértetlen állapotban fennmaradt.

A műhelyépület legfelső, legvilágosabb szintjén kapott helyet az üvegfestő műterem. Alatta a mozaik-műhely, azalatt az ólmozó terem, a földszinten pedig az ólomolvasztó és ólomsín húzó gépek, valamint az üvegraktárak voltak. (Róth Miksa mai fejjel szinte elképzelhetetlen mennyiségű üveggel rendelkezett. Német, osztrák, angol üveghutáktól vásárolt folyamatosan antik- illetve katedrál üvegeket, New Yorkból ládaszám hozatott Tiffany-üveget. Átlagosan 200-300 félét tartott raktáron.)

A műhely azonban csak néhány évig működött Róth Miksa eredeti tervei szerint 15-20 munkatárssal: 1914-ben jött az első világháború, majd a forradalmak, Trianon, a világgazdasági válság, végül a nácizmus, a zsidótörvények és az újabb világháború. Amíg az utcai épületben végig benn maradt a Róth család, a műhelyépületből előbb német, majd orosz katonai üzem lett, végül pedig a politikai tisztképző akadémia nyert benne ideiglenesen elhelyezést. Ekkor már Róth Miksa özvegye és gyermekei csupán két szobában lakhattak az emeleti szinten, a lakóház többi részét leválasztották és rendőröknek utalták ki, az udvari ablakok mésszel voltak bemázolva, nehogy bárki illetéktelen belelásson a politikai tisztképzés embert próbáló és avatatlan szemek elől rejtett feladatába.

Később a tisztképző kinőtte a házat, s az üzemépületből szükséglakásokat alakítottak ki. Majd a nyolcvanas években (főleg Ráday Mihály kitartó küzdelmei nyomán) egyre elfogadottabb lett az ötlet, hogy múzeumot kellene létrehozni a Róth házból – ahol ugyan csak néhány százaléka maradt meg az egykori műtárgyaknak, terveknek, eszközöknek, de még ez is elegendő volt egy kisebb múzeum megalapításához.

Miután Róth Miksa két lánya minden birtokukban lévő műtárgyról lemondott a Magyar Állam javára, megkezdődött a múzeumépítés. Az első években a jószándék több volt, mint a hozzáértés. Viszonylag hamar konszenzus született arról, hogy kezdetben csak az egykori lakóház rekonstrukciójáról lehet szó, s hogy abból lakásmúzeumot kell létrehozni. A tervek elkészültek, később azonban mégiscsak az emeleti három szoba eredeti állapotában történő visszaállítása mellett döntöttek, s közben szétverték a lakás többi részét, a konyhát, a fürdő- valamint a cselédszobát, s ezek helyén gress-lapokkal burkolt, apró kiállítótereket hoztak létre. A tetőtérbe irodákat, tárgyalót, raktárakat építettek, ám az akkor szokásos kutyaól ablakokkal. Hosszú viták után ezeket lebontották, de csak az utca felé… 1999-ben, 12 évvel a múzeumalapító döntés után megnyílt a lakásmúzeumi rész és az állandó kiállítás – s csak remélni lehetett, hogy talán kevesebb idő is elég lesz a földszint rekonstrukciójára.

A munkát elsősorban pénzhiány nehezítette. Mivel az Emlékházat Erzsébetváros önkormányzata tartja fenn, így a kivitelezés a kerület anyagi helyzetétől függött. Az építkezés végül 2005. novemberére fejeződött be. A földszinten időszaki kiállítótermet alakítottunk ki, emellett egy kis foglalkoztató szobát és a korabeli hangulatú bútorokkal berendezett „Róth Szalon"-t. (A látogatói szaniter helyiségek pedig a pincébe kerültek.) Az egykori Róth lakóház múzeummá alakítása így közel két és fél évtizedes küzdelem után befejeződött. A lakásmúzeumból fájdalmasan hiányzó eredeti konyhának és a többi mellékhelyiségnek a visszaállítására belátható időn belül nem látszik esély – már csak azért sem, mert nem maradtak meg az egykori bútorok, berendezési tárgyak. Viszont egyre többet hallani az egykori műhelyépület rendbehozataláról, s az Emlékház valamint a kerület mind több helyen pályázik annak érdekében, hogy előteremtse ennek az anyagi forrásait. A tervek szerint fiatal művészek, valamint restaurátorok kapnának helyet a műhelyépületben, s addig is, amíg az építkezés nagyobb lendületet vehet, ha sikerül megoldani a tető szigetelését, a lépcső egy részének megerősítését és más, apróbb javításokat, akkor jelen állapotában is használható lenne kisebb kiállítások, programok, előadások számára. Az egykori lakóház pedig rövid idő alatt Budapest egyik kedvelt kiállítóhelyévé vált: napi 50-60 látogatója van, ami ilyen kis múzeum esetében, azt gondolom, legalábbis figyelemre méltó. Koncerteket, különleges hangulatú koncerteket, felolvasásokat rendezünk a színes üvegek között, s a ház elkezdett élni. Budapest-Csikágó közepén művészek és művészet barátok számára sok lehetőséget kínáló Hely keletkezett.

szerző: Fényi Tibor

Róth Miksa emlékház

Budapest, VII., Nefelejcs utca 26.

Építészeti és belsőépítészeti rekonstrukció

Fenntartó: Budapest, VII., Erzsébetváros Önkormányzata
Igazgató: dr. Fényi Tibor
Építészet, belsőépítészet: Balázs János építész, műemlékvédelmi szakmérnök
Generálkivitelező: Hydropon Hungária Kft., Monzorich Kft.
Időszaki kiállítás: Fényi Tibor, Lévay Jenő grafikusművész
Installáció: Lajos a faiparos Bt.
Átadás: 2005 október

Az aktuális kiállításokról további információk érhetők el az Emlékház honlapján.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk