építészet : környezet : innováció

SLIDES - mashrabiya új szerepben a Solar Decathlonon

A Solar Decathlon Europe versenyén debütáló Kairói Amerikai Egyetem csapata olyan lakóház koncepcióján (SLIDE) dolgozik, amely a tradicionális közel-keleti árnyékolókat (mashrabiya) kortárs módon újraértelmezve biztosítja a belső terek ideális komfortját - mindezt újrahasznosított anyagokból kivitelezve.

Bevezető

A Solar Decathlon egyetemi csapatok nemzetközi versenye, amelyben kizárólag napenergiával működtetett házakat kell tervezni és építeni. Az lehet a győztes, aki a legtöbb pontot gyűjti össze a tíz megmérettetésen. A következő Solar Decathlon Europe versenyt Madridban rendezik meg, 2012 szeptemberében. A Kairói Amerikai Egyetem (American University of Cairo, AUC) lett az első közel-keleti vagy afrikai csapat, amelynek sikerült bekerülnie a Solar Decathlon Europe verseny résztvevői közé.

 

SLIDES
SLIDES
SLIDES
 

 

Koncepció

Koncepciónk a Fenntartható Élet Interaktív Terve nevet viseli (Sustainable Living Interactive Design, SLIDES), ezzel mérkőzünk meg a többi 19 egyetemi csapattal. A SLIDES egy izgalmas új projekt, amelynek célja egy jól működő, 21. századi otthon létrehozása, a hatékonyság és a környezeti fenntarthatóság legmagasabb követelményei szerint.

A mashrabiya, vagyis a hagyományos árnyékoló régóta a közel-keleti építészet részét képezi. Mi progresszív módon újraértelmezve használjuk fel a mashrabiya-t házunk árnyékolásának és fényellátásának szabályozására. Az épületet a gyufásdobozhoz hasonlóan beburkoló, perforált árnyékoló táblák az energiafogyasztás minimalizálását segítik elő. Kétrétegűnek terveztük, így a lakók könnyen változtathatják a házba bejutó fény mennyiségét. Az árnyékolók formája és mintázata a síkot poligonális területekre felosztó Voronoi-diagramokat idéz, a táblákat különféle méretű cellákra bontva. Inspirációt jelentett az ősi egyiptomi időkbe visszanyúló, egymáshoz illesztett, sokszögletű kövekből álló struktúrák látványa, amelyeket absztrahált formában használunk fel.

 

SLIDES
SLIDES
SLIDES
 

 

A gyufásdobozhoz hasonlóan nyíló homlokzatok lehetővé teszik a szoláris nyereség teljes kihasználását, illetve a ház tökéletes elsötétítését. Amikor a két réteg takarja egymást, akkor juthat be a házba a legtöbb fény. Az egymás mögött fokozaton elcsúszó két tábla perforációi révén különböző fény-, és árnyékhatások, ezáltal eltérő megvilágítási szintek érhetők el.

Passzív fűtés és hűtés

A ház hűtését és fűtését kizárólag a napenergia passzív használatával kívánjuk biztosítani. Nyári napokon az árnyékolók zárt állapotban vannak a bejutó hőmennyiség minimalizálása érdekében. A mennyezeten elhelyezett szellőzőnyílás teszi lehetővé a felmelegedett levegő távozását. Éjjel az ablakok kinyílnak, hogy a hűvös levegő átöblíthesse a belső tereket. A téli napokon az árnyékolók összecsúsznak, hogy a legtöbb fényt beengedhessék, a legnagyobb hőnyereség elérése érdekében. A téli éjszakákon viszont a padlószerkezetben napközben felhalmozott hő szolgál a teljesen lezárt belső terek fűtésére.

 

A csapat
SLIDES
A csapat
 

 

Ősi és modern anyagok új szerepben

A szerkezettervező csapat különleges anyagokkal kísérletezik, különféle polimerszálakat tesztelnek az épületszerkezetek számára. A tervezett kompozit anyag újrahasznosított műanyag-, és fahulladékból állna. A használt műanyag palackokból származó műanyag szálerősítésként szolgálna, a fahulladékot pedig helybeli asztalosüzemekből szereznénk be. Az anyagot jelenleg az egyetem és a Solar Decathlon csapat közösen elemzi, hogy meghatározhassa fő tulajdonságait és megállapíthassa, megfelelő-e építőanyagként való alkalmazásra. A másik vizsgált anyag az ősi egyiptomi papirusz. A csapat vizsgálja a papirusz esetleges árnyékolóként történő használatát. Hajdan ezt az anyagot igen sokoldalúan, tetők, mennyezetek, kötelek és kerítések készítéséhez is használták.


SLIDES
The American university in Cairo team
bruttó terület: 85 m2
Prime contractor design firm's website URL:
készítők: Építőmérnöki, gépész, elektromos tervező, valamint marketing csapat  
költség: 1 million dollar


 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »