építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Személyre- és helyszínre szabott családi házak – három szlovén épület I.

Legyen a tervezési helyszín Ljubljana előkelő családi házas övezete, egy táji környezet vagy alacsony színvonalú külvárosi beépítés, a szlovén Matija Bevk és Vasa J. Perović építészirodája mindenre talál frappáns építészeti megoldást.

A Matija Bevk és Vasa J. Perović által vezetett szlovén iroda méltán tudhat magáénak számtalan pályázati sikert akár az építészet, akár a formatervezés terén. Munkáik letisztultak, mindig maximálisan alkalmazkodnak az adott helyszín és a megbízók által támasztott követelményeknek. Mindezt teszik mégis úgy, hogy épületeikben nincs szolgai megalkuvás, csak egyszerű anyaghasználat, tiszta formák, használható terek és kortárs megjelenés. Főleg a lakóépületek terén jeleskednek, mind családi házaikkal, mind társasházaikkal szép eredményeket értek el. Jelen cikkben három magánházat mutatunk be, közülük kettő, a House D és House HB 2009-ben kiérdemelte a Plečnik Medalt.

House D
Az épület Ljubljana központjához közel, előkelő családi házas övezetben fekszik. Az épület koncepcióját az egyedi életstílussal bíró megrendelők kívánsága szabta meg. A gyerektelen pár csak egy nappalit, egy hálót és egy edzőtermet szeretett volna a házába. Ugyanakkor a koncepció egyszerűsége ellenére a feladat elég összetett volt, viszonylag sok elvárást kellett teljesíteni a meglehetősen kis telken. Éppen ezért a ház nagy része a földbe rejtett, egy kifordított, környezetétől elforduló világot alkot.

 

House D - Utcafronti megjelenés, fotó: Miran Kambič
House D - A kubus a kertből nézve, fotó: Miran Kambič
House D - fotó: Miran Kambič
 

 

A ház szintjein az intimitás különböző fokozatai jelennek meg, a helyiségek a külső terekhez is eltérő módon kapcsolódnak. A földszinti edzőterem képezi a ház hatalmas alapzatát, ami majdnem az egész telket lefedi, és magába foglalja a dolgozószobát, fitnesz részt, szaunát, úszómedencét, zeneszobát és három átriumot. Az átriumokkal történő megszakítások folyamatos kapcsolatot biztosítanak a belső és külső terek között. A szobákat és az uszodát üvegfalak keretezik, így téve lehetővé, hogy természetes fény járja be a tereket.  

Az első emeleten található a nappali a fogadótérrel, a nyitott konyha és az étkező, ami a külső teraszban folytatódva kettőzi meg a teret. A kertként megjelenő, növénnyel telepített átriumok az alsó szintre engednek betekintést. A terasz a szomszédos, a város tulajdonában és védelme alatt álló természeti környezetre néz, így az a ház kiterjesztett "vizuális" kertjévé válik. Az első szinten másik finom átmenet is található külső és belő tér között, ahol a fürdőszobai funkciókkal kiegészített háló egy azonos méretű teraszban folytatódik. Ez a terasz még szélesebb kilátást biztosít, mely a városra és a szomszédokra tekint.

 

 
House D - földszinti terek, fotó: Miran Kambič
House D - Kilátás a nappaliból, fotó: Miran Kambič
House D - Az alsó szint dolgozó tere, fotó: Miran Kambič

 

A ház gondosan tervezett térsorok rendjéből áll össze, ami az előkerttel indul. Ez a kert nyitott, a szomszédos épületekkel ellentétben nincs elkerítve, majdnem közteret alkot, és egyszerre tartozik a házhoz illetve az utcához. A csiszolt beton külső emelvény, akár egy küszöb, a nappali zónához vezető lépcsőhöz irányít. A ház eltérő funkcionális terei között egy finom közlekedőrendszer teremt kapcsolatot, ahol a különböző helyiségeket az anyaghasználat is kihangsúlyozza. A közösségi tereket terrazzo burkolat fedi, míg a privát zónákban fa padló található.

Az épület betonból készült, ami nagy kiváltások és tágas terek kialakítását tette lehetővé. A helyszínen zsaluzott, csiszolt és polírozott beton jól mutatja az anyag szemcsés jellemvonását. A ház külső megjelenése enigmatikus, teljesen eltér a szomszédos épületektől. A zárt, kubusos formák a csiszolt beton utcai homlokzattal semmit nem árulnak el a belső luxuskörnyezetről.

House HB
Építészeti koncepcióját a táj egy jelentős pontján, a falura tekintő domb tetején található telek elhelyezkedése határozta meg. A festői táj jellegzetes szlovén vidéki külvárosi helyzetet jelent, ahol egyszerre vagyunk közel a városhoz és a természethez is.  Míg a szomszédos épületek többsége a kétszintes, szabadonálló ház kliséivel dolgozott, ami a háború utáni közép-európai építészetre oly jellemző, a House HB eltérő környezetet próbál biztosítani. Kialakítása a hagyományos házak sajátos formájának újraértelmezése, azon hosszú és alacsony tipológiájú vidéki épületeket idézi, amik sokkal inkább istállóra, mintsem lakóházra emlékeztetnek.   

 

 
House HB - Ház a dombtetőn, fotó: Miran Kambič
House HB fotó: Miran Kambič
House HB fotó: Miran Kambič

Az alacsony domb tetején fekvő House HB a talajból kinövő áttetsző tárgynak látszik. Domináns elhelyezkedése ellenére az épület szinte a tájba olvad. Első pillantásra prototípus-szerű háznak tűnik, de uralja a dombtetőt. A tető és az oldalhomlokzatok ugyanazzal az anyaggal, 6 m hosszú alumínium táblákkal vannak burkolva, s így az épület felületei egységes, tiszta, homogén ház-formává olvadnak, elkerülve minden felesleges díszítést.  Az épület jelként jelenik meg, mintegy a ház makettjeként.

A House HB a hagyományos ház jellegzetességeit, mint például a magastetőt, a viszonylag kis tömeget és a vonal menti térszervezést meg kívánja tartani. Ám az épület sokkal tágasabb, mint ahogy messziről látszik, és ahogy a tradicionális lakóházaknál megszokhattuk, hiszen egy egész szintje a dombba van süllyesztve. A privát területek, mint hálók és a könyvtár, a terepbe simulnak, míg a nappali terek a ház felső szintjén találhatók.

 

House HB - A félig földbe süllyesztett szint, fotó: Miran Kambič
House HB fotó: Miran Kambič
House HB fotó: Miran Kambič
 

 

A két emelet két különböző életteret biztosít. Míg az alsó betonból készült, és a rejtett pációra néz, a felső szint üvegezett, hosszfalai mentén teljesen átlátszó. A nyitott belső térben nincsenek válaszfalak. A különböző funkciókat, mint konyha és nappali, az eltérő bútorozás jelöli ki, ezek csoportjai alkotják a virtuális szobákat. A külső és belső tér közötti határ összeolvad, az enteriőr fa terasszal folytatódik a gyepen, így a környező táj a lakótér kiterjesztésévé válik.

House SB
A ház Ljubljana külvárosában található. Környezetében főleg alacsony színvonalú családi házak állnak, legtöbbjük a hatvanas években épült engedély nélkül. A tulajdonosok az utolsó, meglehetősen kicsi (500m2) alapterületű eladó telket vették meg, ami a település szélén helyezkedik el, északi oldala az erdőre néz. Így a feladat témája a "mediálás” volt – azaz a ház közvetítő szerepet tölt be az anonim, kaotikus külvárosi szövet és a természeti környezet között. Az épületet szabványos páció-szerű háznak képzelték az alkotók, ami két szárnyból áll, s keretbe foglalja a kertet. A szárnyak két szinten helyezkednek el, a lakószint alatt helyet adjanak a kocsibeállónak is. Azzal, hogy az építészek a házat majdnem a telek szélére helyezték, és a kert szintjét megemelték, a kis terület kerítéssel történő körbezárása feleslegessé vált.

 

House SB - A ház az utca felől, fotó: Matevž Paternoster
House SB, fotó: Matevž Paternoster
House SB, fotó: Matevž Paternoster
 

 

A lakó- és hálófunkciók megszokott elrendezése megfordult, így a hálófunkció foglalja el a ház földszintjét. Az itt található szülői és gyerekszobák, valamint azokhoz tartozó fürdők kis cellákként jelennek meg, amiket toló- és harmonikaelemek sorozatával egybe lehet nyitni, így az egyes területek közötti határok elmosódnak. Minden egység a széles folyosó-dolgozó terébe nyílik, ami a maga természetességében tekint ki a megemelt füvesített kertre.

A ház fő nappali részét elemelték a földszinttől, hogy az északi oldalon húzódó erdő teljes panorámáját élvezni tudják. A déli  hosszanti ablak 2 m-re fel van emelve a padlószinttől, így bár a fényt beengedi, a szomszédok belátását akadályozza. A tömeg szerkezetileg „hídként” viselkedik, ami a földszinti kocsibeálló fölött hord át. Tipológiája szerint a ház ezen része egy nyitott, loft-szerű beépítés, nagyon keskeny és hosszú, ellentétben a hálózóna zártságával és fülkés jellegével. Így a nappali egy közvetítő elemmé válik, egyfajta periszkóppá, ami a déli oldalon begyűjti a napsugarakat és az északi oldalon az erdő látványát keretezi be.

 

 
House SB, fotó: Matevž Paternoster
House SB, fotó: Matevž Paternoster

 

Anyaghasználat szempontjából az egész házat faburkolattal borították – a teljes homlokzati felületet függőleges vörösfenyő deszkák fedik, szintúgy a magastetőt és a teraszt, napozódekket. A burkolatból csak az ablakok válnak ki, négy nagy üvegfelület, magába foglalva minden nyílást és szellőző felületet csakúgy, mint fix üvegezésű részeket. Az ablakok méretre készült acél szerkezetek síkba helyezett üvegezéssel.

fordította: Gaschler-Gyeviki Nóra


House D, House HB, House SB - családi házak

Matija Bevk, Vasa J. Perović
vezető tervező: Matija Bevk, Vasa J. Perović
építész munkatársak: Uršula Oitzl, Ida Sedušak, Maja Valič
generáltervező: Bevk Perović Arhitekti

tervezés éve:
House D  2005-2007
House HB 2004-2005
House SB 2002-2004

telekterület:
House D   627,64 m2
House HB 447,52 m2

 

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »