építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Szín/játék a Kőhegyen

A szokásos szabvány játékok helyett íme egy játszótér, ami valóban hat a gyerekek ingereire a narancs, pink, kék színekkel, valamint a firkálható falakkal. Király-Salgó Borbála és Kontra Dániel mindennek tetejébe még egy kilátóval is kiegészítette az élményt, ahova narancs korlát vezeti a látogatókat, és érintetlenül hagyja a természetet. 

A hely

A budaörsi Kőhegy a Kossuth Lajos utcától északi irányban található, meredek, szűk utcák jellemzik, amelyek autóval nehezen átjárhatók. Már a középkortól szőlőművelés zajlott itt, ennek emlékét számtalan megmaradt pince őrzi. Ma már szinte csak lakóházakat találunk a környéken, a hegy legmagasabb pontján, - ami ma is csak gyalogosan érhető el - csőszház állt, a körülötte levő zöldfelületet ma is dolomitos sziklakibúvások tagolják.

Adottságok

A játszótér telkén rossz állapotú lakóépület és hozzá csatlakozó pince helyezkedett el. A telek mindössze 370 m2, a telken belüli legnagyobb magasságkülönbség azonban ~ 5 m. Mivel e két körülmény együttállása nem a legideálisabb egy játszótér megtervezéséhez, igazi kihívást jelentett.


környezetrendezési koncepcióterv



A feladat


Mindkét projekt Önkormányzati beruházásként, Önkormányzati telkeken valósult meg. A cél egy „ékszerdoboz” jellegű lakóterületi játszótér és egy használható és elérhető kilátóhely létrehozása volt.

A koncepció

Játszótér

A terület rendezése során a már meglévő szinteket megtartottuk, három támfal építésével négy különböző magassági szintet alakítottunk ki. A támfalak látszó magassága 1,1-1,6 m, de legtöbb helyen 1,3 m körül van, tehát az alsóbb szintekről még rálátni a magasabb teraszokra.

Az északi részen 2 beállású aszfaltozott parkoló épült. A játszótér kerítéssel körülvett, három bejáraton keresztül közelíthető meg: a magasan fekvő parkoló felől és az Ostor utca felől két ponton, mindkét kialakított teraszon. A játszóeszközök két szinten helyezkednek el, a két szintet lépcsősor köti össze. Mivel az egyes szintekre külön kapun keresztül is bejuthatunk, így babakocsival is kényelmesen használható. A szinteket felületkezelt beton támfalak választják el egymástól, melyek firkafalként is funkcionálnak. A játszótér vidám megjelenését a váltakozó élénk narancs és pink színű öntött gumiburkolat biztosítja, ami egyben az összes elhelyezett játszószer esésvédelmét is ellátja. A tervezett támfalak tetején a kiesésvédelemről élénk narancsszínre festett egyedi korláttal gondoskodtunk. Az élénk pink és narancs együttesét az utcabútorok és lámpatestek „strandkorlátkék” színe ellenpontozza és egészíti ki.



játszótér Budaörsön - fotó: Szabó Dávid



játszótér Budaörsön - fotó: Szabó Dávid




Az alsó szinten 2 db. rugós játék, 1 db. bandahinta és 1 db. mérleghinta került elhelyezésre. Az alsó szint északi oldalán csiszolt beton ülőfalat terveztünk, a közterületi járda felé növényzet zárja le a játszóteret. Itt kapott helyet egy ivókút is. A felső szinten a meglévő fa árnyékában homokozó és 1 db. kombinált játszóvár helyezkedik el. A felső szintről lépcsősoron keresztül jutunk fel az aszfaltozott területre. A burkolt felületeket a telekhatár felé növényzet határolja, így a játszótérnek megmarad az intimitása, családias hangulata.
A tervezés során az volt a célunk, hogy kilépve a megszokott „felnőtt” világból valóban egy gyermekeknek szóló, színes és érdekes „jó helyet” hozzunk létre.

Kilátó

A kilátó a meglévő csőszház helyén valósult meg, megközelítése csak gyalogosan lehetséges. Az utcáról látszóbeton tereplépcső, majd burkolatlan, korláttal kísért ösvény vezet fel ide. A tervezett élénk narancsszínű korlát egyrészt kijelöli az ösvény nyomvonalát, vezeti a szemet, másrészt gondolatilag összeköti a játszótérrel. A kilátó valójában egy terasz, melynek hátsó része bevágásban, első része töltésben áll. Hátsó fala döntött és ülőfallal kombinált, így nem volt szükség külön utcabútorok elhelyezésére. Burkolatában architektúraként jelenik meg a kilátó pontos tengerszint feletti magassága, így informálva a látogatókat a magassági helyzetükről. A megvalósult koncepció érintetlenül hagyja a természetes kopárt, miközben a kőhegyi panoráma könnyen elérhetővé válik.


játszótér Budaörsön - fotó: Szabó Dávid




 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »