Épülettervek/Középület

Színes egység a szombathelyi közszolgálati telephelyen - az Építész Stúdió terve

1/10

látványterv

látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
helyszínrajz
helyszínrajz
igazgatási é pület és inkubátorház
műhely- raktárépület alaprajz
homlokzatalakítási koncepció
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
helyszínrajz
helyszínrajz
igazgatási é pület és inkubátorház
műhely- raktárépület alaprajz
homlokzatalakítási koncepció
1/10

látványterv

Színes egység a szombathelyi közszolgálati telephelyen - az Építész Stúdió terve
Épülettervek/Középület

Színes egység a szombathelyi közszolgálati telephelyen - az Építész Stúdió terve

2016.07.12. 10:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Szombathely

Építészek, alkotók:
Sólyom Benedek, Nagy Iván, Félix Zsolt, Fialovszky Tamás

A Multifunkcionális városi közszolgálati telephely, Szombathely

URL:
Építész Stúdió

Tervezés éve:
2016

Stáblista

tervezők: Építész Stúdió Kft.
Fialovszky Tamás, Félix Zsolt, Nagy Iván, Sólyom Benedek, 
Ábrahám Tamás, Hellenpárt György, Kenéz Gergely

A közszolgálati telephely épületeit szerves egységbe rendezve sorakoztatta fel, a SZOVA irodaházat és az inkubátorházat pedig párban helyezte el tervében az Építész Stúdió csapata a szombathelyi közszolgálati telephely pályázatán. Az épületek külső egységének megteremtése érdekében a cég logójából kiindulva a kékeszöld árnyalataival színesítették a telephelyet. 

Telekalakítás, beépítési koncepció

A tervezési terület zöldmezős beruházásnak tekinthető, nincs az új beépítést meghatározó meglévő épületállomány, struktúra, vannak viszont komoly befolyásoló tényezőt jelentő védőtávolságok. Ezekhez igazodni kell, de el kell kerülni, hogy egy nem eléggé körültekintő tervezés eredményeként „láthatóvá válva" összekuszálják a létrejövő új multifunkcionális telephelyet, ami ráadásul az egész ipari park indítóeleme.

A terület megközelítése a környező úthálózat teljes kiépülése után több irányból lehetséges lesz, de várhatóan még hosszú évekig a feltárás a Sárdi-éri út felől történik majd, ez lesz az ipari park kapuja. Ennek a pozíciónak a kihangsúlyozására törekedve döntöttünk úgy, hogy az igazgatási épületet és az inkubátorházat a Sárdi-éri útra merőlegesen, a telephely többi épületét pedig a belső feltáró útra merőlegesen helyezzük el.


helyszínrajz
6/10
helyszínrajz



A szögeltérés kihasználásában további lehetőségek rejlenek. A koncepciókban a közszolgálati telephely épületei szerves egységbe rendeződve sorakoznak egymás mellett, rövid elérési távolságokkal, de az elforgatás finoman kiemeli az igazgatási funkciót, amely a zavaró zajhatások elkerülése érdekében azért távolságot is tart, és a rövid oldalával fordul az üzemi rész felé. Az inkubátorház a legkisebb elem, elhelyezésénél ezért arra törekedtünk, hogy párban legyen a SZOVA ZRT. irodaházával, önállóságát megőrizve se törpüljön el a méretesebb csarnokok, ipari épületek mellett.

Az ütemezhetőség követelménye általában nem könnyíti a tervezők dolgát, mert a tervezett létesítménynek a közbenső állapotban is vonzó képet kell mutatnia. A beépítési koncepciónk teljes mértékben moduláris logikát követ, a kiírásban említett javítóbázis és inkubátorház utólag is beépíthető egységet képeznek, a telephely nélkülük is egységes képet mutat, nem látszik befejezetlennek.

Logisztikai értelemben az üzemi terület leválik, saját teherportával működik, de a sűrűn fásított személyautó parkolók feltárását úgy oldottuk meg, hogy a telephely működése egy esetleges vészhelyzet esetén ideiglenesen onnan is biztosítható legyen. Az innovatív közszolgáltatási telephelyhez, a korszerű és humánus munkakörnyezethez meglátásunk szerint a lehető legkevesebb kerítés és sorompó tartozik, csak azt zárnánk körül, amit elengedhetetlenül szükséges így is védeni. A két irodaház biztonságát távfelügyelettel minden további nélkül biztosítani lehet akár a teherportáról is.


igazgatási é pület és inkubátorház
8/10
igazgatási é pület és inkubátorház



Igazgatási épület, inkubátorház

Az igazgatási épület egyszerű és racionális képletet követ, de a középső traktusban elhelyezett, felülvilágított fényudvaroknak és közlekedőmagnak köszönhetően nincsenek sötét sarkok, középfolyosók, ellenben kellemes munkahelyi környezetet teremtve az épület minden négyzetméterét átjárja a természetes fény. A földszint homlokzati síkja visszahúzódik, így a főbejáratot egy védettebb fedett-nyitott tér vezeti fel.

Ez a szint a reprezentációt is szolgálja, a rendezvényterem multifunkcionális előtere bármilyen céges eseménynek is helyet képes adni, de esetenként akár kiállítótérként is funkcionálhat.

Az irodaszintek maximálisan rugalmasak, ad abszurdum „felcserélhetők", a nagyobb összefüggő tereket térelválasztókkal, bútorozással és akusztikai paraméterekkel rendelkező speciális függönyökkel (création baumann sonic) tagoljuk. Javasolt padlóburkolat: habalátétes szőnyegpadló.


látványterv
2/10
látványterv




Az inkubátorház nagyon hasonló logikát követ, de a nagyvonalúbb méretezést lehetővé tevő 3.00 méteres alapmodulra szerkesztve. Itt is igény lesz a flexibilitás, különösen a részletes programban nevesített start-up vállalkozások esetében, a tervezési elveink megegyeznek az igazgatási épületnél leírtakkal. Az elrendezés háromhajós, a középső sávban találhatók a kiszolgáló helyiségek. A földszinti előtér multifunkcionális, termékbemutatók, rendezvények és prezentációk megtartására is alkalmas. Mind a két épület akadálymentes, az építménymagasság problémáját a földszintes, kerékpártárolásra szolgáló összekötéssel oldottuk meg.


Műhely- és raktárépület, szociális blokk

Az üzemi terület moduljait értelemszerűen a funkcionális, illetve technológiai igények határozzák meg, ennek megfelelően kerestük a legjobban áttekinthető rendszert. Az együttes 3 nagyobb elemből áll össze, egy U-alakú földszintes épületből, egy nagy belmagasságú szerelőműhelyből és a kültéri tárolók és raktárak (beleértve a teherportát és a mosót is) telephelyet záró, hosszan elnyúló sávjából. Utóbbi kettő között alakul ki a tervezési program által kért kültéri munkaterület és haszongépjármű tároló zóna nagyobbik része.

Az öltözőket magába foglaló, a telekhatárral párhuzamos traktus átéri az egész épületet, minden helyiség, a műhelyeket is beleértve, valamint a kültéri munkaterület és tárolók is közvetlenül elérhetők innen. A rekreációt és kellemes munkahelyi környezetet egy védett belső átrium biztosítja, ami számos egyéb, praktikus előnyt is kínál (természetes szellőzés és bevilágítás, hő- és füstelvezetés). Az árnyékolt terasz az étkezőhöz kapcsolódik, lehetővé téve a kültéri étkezést is. Az igazgatási épület felé eső oldalra egy „puffer zóna" kerül, ide helyezkedik el az étkező és az irattárak többsége.


látványterv
3/10
látványterv



A raktárak és kisebb műhelyek a belső udvar másik oldalán, az üzemi terület súlypontjában találhatók, a cégen belüli részlegek egy-egy blokkot kaptak. A külső zárt raktárakat, gumitárolót, a gépkocsi mosót és a SZOMPARK növénytárolóit egy tető alá rendeztük, annak érdekében, hogy ne jelenjenek meg léptéktelen „bódék".

A nagyfesztávú (18 méter), részben daruzott javítóbázis csarnok önálló modul, akár egy második ütemben is beépíthető az U-alak két szára közé. A műhely ugyan nem körüljárható, de 3 oldalról megközelíthető, akár 4 hajó is átjárhatóvá tehető.

Homlokzatalakítási koncepció

A telephelyet egymástól erősen eltérő logikát követő, különböző funkciójú épületek alkotják, de az egésznek egységes karaktert kell megjelenítenie. Ennek az egyik eszköze a színezés lehet; ezért úgy döntöttünk, hogy a SZOVA ZRT. logójából kiindulva, a kék és a kékeszöld különböző árnyalatait kombináljuk az egész telephelyen.


látványterv
4/10
látványterv




Az irodák, raktárak és műhelyek esetében az anyaghasználat sem nagyon lehet azonos, az egyik relatíve nagy bevilágító felületet igényel, a másik kevesebbet, de a homlokzati felületek kezelése, azok vertikális, vagy éppen horizontális tagolása lehet egységes. A burkolatok kiválasztását a költségkeret is limitálja, különösen a nagyobb mennyiségben megjelenők esetében.

Az „A" kategóriás irodaházak sok természetes fényt igényelnek, de a nagy üvegfelületeket árnyékolni is kell a nyári hőkomfort és a klimatizálás nagy energiaigénye miatt. A belső árnyékolók keveset érnek, a külsők többsége viszont szélérzékeny és sérülékeny. Szerencsére létezik olyan megoldás, amelyik erős szélben is stabil, függőleges tengely körül forgatva állítható és akár szint magas elemek, lamellák is elérhetők a rendszeren belül (Krüllung Solonia, Sefar).


látványterv
5/10
látványterv



Az egységes színvilág mellett végül is minden épületen teljes magasságú, vertikális elemek jelennek meg, az üzemi épületeken szendvicspanelek, az igazgatási épületen és az inkubátorházon pedig a fent említett árnyékoló lamellák. Az utóbbiak így „versenyképes" méretű, egybefüggő homlokzati felületekkel jelennek meg, amelyek ráadásul minden napszakban és minden évszakban kicsit már arcot fognak mutatni. Az arc, a karakter, ami a látogatókat fogadja, színes, könnyed és transzparens, de nem lélektelen üvegdobozt látunk. Az üzemi épületek, ahol csak a szükséges mértékben tagoltuk a felületeket nyílászárókkal, szikárabbak és egyszerűbbek, de ugyanazt a logikát követik.

Építész Stúdió 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk