építészet : környezet : innováció

Tanösvény és látogatóközpont Keszthely közelében

Vezető tervezők: Gunther Zsolt, Csillag Katalin

A telek Keszthely és Hévíz között, Keszthely város közigazgatási területén belül a Keszthely- Alsópáhoki úttól északra fekszik, legelő területek, és egy állattartótelep közelében, melyeknek közös kezelője a Pannon Egyetem. Az építési terület jól megközelíthető közúton illetve karbantartott földúton. A terület a Hévízi tóból a Kis-Balatonba folyó állandó vízhozamú, meleg vízű csatorna mellett található, melyből lehetőség nyílik a tervezett láp létrehozására, ellátására.

A területen a lápi élővilágot bemutató látogatóközpont-épület, természetes környezet és tanösvény kerül kialakításra.

 

 

Az épület telepítésénél kiemelt szempont volt a környezettel való összhang megteremtése, a tájba illesztés. A terület domborzati adottságai a látogatóközpont terepbe süllyesztését tették lehetővé. A területre a gépkocsiparkoló felől belépve az épület nem jelenik meg, csupán egy hosszú keskeny rámpa hasíték, melyen keresztül az megközelíthető. A rámpa falába süllyesztve különböző állatfajokat bemutató terráriumokat helyeztünk el. Az épületen áthaladva, a terepbe „lesüllyedve“ a kialakított láp szintjére érkezünk. A vízfelület felől nézve, a látogatóközpont földből előbújó markáns megjelenésű, barna homlokzati felületkezelését nagy méretű nyílászárók teszik könnyeddé.

A tervezett funkciók a következők:

  • kutatószoba az egyetem részére

  • kiállítótér időszakos és állandó installációk bemutatására

  • előadóterem 50 fő számára

  • ajándékbolt és jegypénztár

  • személyzetet kiszolgáló helyiségek: teakonyha, öltöző, zuhany, raktár

  • kiszolgáló funkciók: mellékhelyiségek, raktárak, gépészeti tér

Az épület teljes alapterülete kb 360 m2.

 

 

A cél az volt, hogy míg az egyetem munkatársai nyugodt, elkülönített helyiségekben dolgoznak, addig a bemutatóközpontot látogató vendégek kontrollált bejáraton keresztül, szabályozott útvonalon végighaladva ismerhessék meg a területet.

A kiállítótér nyugati megnyitásán keresztül közelíthető meg a láp felett ellebegő pihenő deck, a víz felé tekintő pihenőágyakkal, és egy a környezetet megvilágító szoborszerű lámpatesttel. A deck oldalfalában egy 15 méter hosszú látványakvárium kerül elhelyezésre, amelyben a lápban élő halak közelebbről szemügyre vehetők.

A deckről két irányban indul a területen végigvezető tanösvény információs táblákkal ellátva, mely a láposított vízfelület körvonalán vezet végig. Az út három faburkolatú pihenőteraszt érint, melyeken beton pihenőpadokat helyeztünk el, amelyek egyben a teraszok megvilágítását is rejtik. A tanösvény folytatásában egy híd vezeti át a látogatókat a láp fölött, az út vonalvezetését konzekvensen követve.

A látogatóközponttól északra lévő területen 10 db haltenyésztő medencét helyeztünk el, melyekben a lápban élő halak előnevelése fog történni. A láp területén kisebb szigetek tűnnek ki, ahol szintén megjelenik a lápi élővilágra jellemző növényzet.

A gépkocsi- és a busz- parkoló a megközelítő út mentén, telken kívül lett kialakítva.

 

 

 



Vezető tervezők: Gunther Zsolt, Csillag Katalin
Tervezők: Gerzsenyi András, Pataj Orsolya,
Szerkesztő: Raffay Ildikó
Makett: Csizmazia Géza
Statika: Mester Gábor (LMS Kft.)
Gépészet: Szigyártó Gábor, Kurunczi György (SMG-SISU Bp. Kft.)
Villamosság: Turi Ádám (SMG-SISU Bp. Kft.)
Közmű: Baksay Zoltán, Vereczkey Zsolt (MÉLYÉPTERV-MÉVIT Kft.)
Szigeteléstechnológia: Zádor Oszkár
Külső villamossság: Buti Ernő

 

vélemény írásához jelentkezzen be »